Şavşat Duvar Gazetesi Doğa ve Yaşam

Barajlar ve Göç

Turgay Kurtuluş

Ulkemizde uretilen elektrik enerjisinin % 34’üne yakını Çoruh Nehri ve kolları üzerine yapılmakta olan 27 barajdan karşılanması bekleniyor. Bu barajların ilki olan Muratlı Barajı hizmete girmiş, Borçka Barajı da yakında hizmete girecegini tahmin ediyoruz. Yapımı devam eden ve 2009 yılında hizmete gireceği söylenen Deriner Barajı ise gerek temelden gerekse yüksekliğinden adı gibi Deriner olup dünyanın ilk 4 büyük barajı arasında yer alacağı bilinmektedir.Tabi bunlar guzel seyler..Bunun yanında bu barajların altında kalacak bir cok koy olacak..Atalarımızın yapmıs oldugu evler,dikmiş oldugu 100-150 yıllık agaclar vede tarlalar. Atalarımız, dedelerimiz sırtıyla toprak tasımıs birbirinden guzel meyve ve sebze yetistirmişlerdir.. Tabi bunun maliyetide cok yuksek olacak.. Devlet bunun zararını 2 yıl icinde fazlasıyla cıkaracagını soylemektedir... Tamamda ya bu işin insanlık boyutu neden unutulmustur. Bu kadar insan neden ,nereye gidecek,zaten goc veren bir il olan Artvine ne yapılacak?

Yörenin kendine has 3 kat üzerine inşa ettiği tarihi ahşap evleri, çok önemli kültürel değerleri, şimdiye kadar hiç araştırılmayan tarihi eserleri (ilkçağ mağaraları, maran denen soğuk hava depoları, Selçuklu dönemine ait olduğu söylenen türbeleri, yıkılmış ortaçağ kiliseleri vb) tek kelime ile bu insanların tüm geçmişi sular altında yok edilirken, asırlardır bu topraklardan geçimini temin eden bu insanlar, yani biz hepimiz ancak yol parası olabilecek bir para ile bu ata topraklarından zoraki göçe zorlanmaktayız.Gelin birlik olalım.Bu birlikteligime katılın.Yapılacak tek sey Avrupa insan hakları mahkemesine basvurmak... simdi soruyorum hemserilerime;

  1. Bu köylerin bedeli, bir yılda bu köylerde, masa başında hesapladığınız ve kesinlikle gerçeği yansıtmayan dönüm başına ürün miktarının, yine masa başında hesap ettiğiniz ve Türkiye ortalaması diye belirttiğiniz kg. fiyatı (zeytin için 1.9 YTL) ile çarpımının sonucu mudur?
  2. Sırtımızda taş ve toprak taşıyarak yoktan var ettiğimiz arazilerimizin, elde ediliş bedelleri bu fiyatın neresindedir?
  3. Zoraki göçün getirdiği dayanılmaz manevi ve maddi yük bu fiyatın neresindedir?
  4. Dedelerimizden, babalarımızdan kalan ahsap evler nedir ne degildir?
  5. Ya o meyve sebze agacları parayla hemde bu fiyata satılır mı?

Bu İçerik 8556 Kez Görüntülendi

Yorumlar

çok geç kalınmış bir çağrı

- 27 Şubat 2006
size katılıyorum lakin çok geç kalınmış bir çağrı. barajlar bitmiş ve faaliyete geçmek üzere belki yusufeli barajı için bu yapılabilir. herkesçe bilinir ki o baraj tüm ilçeyi yok edecek. İnsanlar bu kadar duyarlı değil inanın.İldeki işsizlik nedeni ile barajlar velinimet... çoğu Artvin işçisi. siz o insanlara bırakın işsiz kalın köylerimiz yok olmasın teklifini sunsanız sizce kaçı sizin safhınızda yer alır.... saygılarımla

Doğa ve Yaşam Üye Listesi