Şavşat Duvar Gazetesi Doğa ve Yaşam

Şavşat ve Köyleri

Zakir Taşdemir

Şavşat ve Köylerini Bekleyen en Önemli Tehlikelerden Biri

Şavşat ve köylerini bekleyen en önemli tehlikeye dikkat çekmek istiyorum. Size yazımda bahsedeceğim konunun uzmanı değilim ancak, memleketimi ziyaret izlenimlerimden yola çıkarak bazı tesbitlerde bulunacağım.

Şavşat ve köylerini bekleyen en önemli tehlike işsizlik veya geçim sıkıntısı değildir. Fakirlik, yokluk hele hiç değildir.

Göç yada geri kalmışlık tehlike olamaz. Çünkü yukarıda sıraladığım sorunlardan çok daha önde gelen bir sorun var ki bu sorun her geçen gün kendini hisettirmeye artarak devam ediyor.

Bana göre Şavşat ve köylerinin bundan böyle en çok konuşulacak sorunu ÇEVRE KİRLİLİĞİ sorunu olacaktır. Şavşat ve köylerinin bakir ve tabiat cenneti kalmasının en önemli sebebi hızlı göçün yaşanmış olmasıdır. Göçle beraber köyler artık eskisi gibi yoğun insan nüfusu barındırmıyor. Araziler eskisi gibi ekilip biçilmiyor. Yaylalara eskisi kadar büyük kalabalıklarla çıkılmıyor. Ormanlar eskisi gibi hor kullanılmıyor. Bütün bunlar doğrudur, bu sayede köylerimiz, arazilerimiz, ormanlarımız, yaylalarımız kendilerini yenileme imkanı buluyor. Her taraf organik zenginlik kazanıyor. Toprak her açıdan zenginleşiyor. Yaylalar yıllarca, üzerinde dolaşan hayvanların bıraktığı gübrelerle tazelenerek daha gür ve zengin bitki örtüsü yeşertiyor. Ormanlar daha rahat büyüyüp gürleşip yaygınlaşıyor. Tabiatın dengesi içerisinde börtü böcek ve yabani hayvanlar popülasyonlarını dahada çoğaltıyorlar.

Memleketim Meşeli köyünü dolaştığımda bu yenilenmeyi gördüm ve çok memnun kaldım. Ancak Şavşatımızın hatta dünyanın incisi sayılabilecek Karagöl Milli Parkını dolaştığımda bizi bekleyen asıl tehlikenin ne olduğunu görmek beni çok üzmüştür. Gölün etrafını dolaştığımda üzüntüm dahada arttı.

Karagöl çok hızlı bir şekilde kirlenme yaşıyor. İnsanların atmış olduğu çöpler gerek gölün içini gerek çevresini belirgin bir şekilde kirletmiş görünüyor. Gölün etrafında çöp kutuları muhtelif yerlere yerleştirilmiş ancak, kimse çöp kutusunu kullanmıyor. Büyük bir ekseriyet çöplerini sağa sola dağıtıyor. Çöp kutularında biriken çöpler ise göl kenarını çevreleyen orman içinde rastgele depolanmış durumda. Gölün yanıbaşında hizmet veren motelin lağım suyu göle karışıyor. Bu da Orman Genel Müdürlüğünün yıllar önce işlediği bir cinayet. Bu gün bu motel, gölü kirleten en önemli yapı haline gelmiş. Çünkü eskiye nazaran şimdi daha yoğun kullanılıyor. Böylece göl çok daha fazla kirlenme yaşıyor.

Yukarıda bahsettiğim kendi köyüme ait örnekten yola çıkarak asıl konuma gelmek istiyorum. Evet Şavşat ve köylerini bekleyen en önemli tehlike bundan sonra Çevre Kirliliği olacaktır. Şavşat ve köyleri artık gerek iç turizmin ve gerek dış turizmin en cazip merkezleri haline gelmeye başlamıştır. Özellikle yaz aylarında Şavşat ve köylerinde aşırı nüfus yoğunluğu oluşmaktadır.Bu da memleketimizin çok hızlı bir şekilde kirlenmesine yolaçmaktadır.Birçoğumuzun Şavşat için gelir kaynağı, kalkınma çözümü olarak önerdiği Turizm işletmeciliğinin böyle bir tehlikeyi de beraberinde getireceğini asla unutmamak gerekiyor.Bütün bu sorunların ayrıca, kültürel kirlenmeye de yolaçabileceği asla unutulmamalıdır. Kültürel kirlilik zaten tehlikeli boyutlara ulaşmış durumdadır. Kendi yöremize ait hiçbir kültürel değer eskisi kadar yaygın ve zengin birşekilde yaşanmıyor artık. Turizmin beraberinde geleceği yeni kültür fırtınası karşısında yöremizin yerel kültürünün dayanabileceğini sanmıyorum. Bu da kültürel kirlenmeyi ve değerlerimizin yozlaşmasını kaçınılmaz kılacaktır.

Bana göre asıl üzerinde durmamız ve mutlaka çözüm üretmemiz gereken sorunlar bu sorunlardır. Memleketimizden göçedip gurbette geçinmeyi öğrenmiş insanımızın, memleketlerine geri döndüklerine ve emekliliğin keyfini kendi ata topraklarında çıkarmaya çalıştıklarına şahit oluyoruz son yıllarda. Şavşat ve Şavşatlı eskisi gibi yoksul değil. Şavşat ilçemize aylık 15 milyon ytl emekli maaşı girmektedir. Bu imkanın Şavşat için nekadar önemli olduğunu bilmemiz gerekir. Şavşat kendi iç dinamikleriyle yerel imkanlarıyla gelişmekte olan bir ilçe. Biz asıl, gelişmenin getireceği risklerin nasıl üstesinden gelebileceğimizi düşünelim. Çevre ve Kültür kirlenmesini nasıl ortadan kaldıracağımızı araştırıp kısa sürede bunu uygulamaya koyalım.Ondan sonra göreceksinizki herşey daha güzel olacaktır.

Bu İçerik 4635 Kez Görüntülendi

Doğa ve Yaşam Üye Listesi