Şavşat Duvar Gazetesi Ekonomi

Şavşat. İş ve Sağlık

Attila Şimşek

Bu üç kelimeyi yan yana dikkatinizi belli bir konu üzerinde yoğunlaştırmak için kullandım. Şavşat’ta iş ve sağlığı irdelemek istiyorum.

İlçeye yabancı gözü ile şöyle hijyen açısından bakayım dedim.. Bu yönde bakış yapmaz olsaydım.. İlçenin bütün kanalizasyonu ,.yağmur suyu, lağım suyu ne var ne yoksa Şavşat’ın kenarından geçen dereye akıtılıyor. Görüntü o kadar çirkin ki . çirkinliğe katlanalım ancak sağlıklı bir durum hiç değil. O dere köylerde sulama suyu olarak ta kullanılmaktadır. Bu durumu İstanbul medyası tespit etse aforoz ediliriz .. Şavşat’tan Ardahan’a doğru gidişte yol kenarında hayvancılık tesisi bütün pisliklerini aynı dereye yolluyor. Dere yakın bir zamanda kokan dere adını alır ise şaşırmamak gerekir. Şavşat’ı iş olarak incelediğimiz de herhangi bir endüstri olmadığı gibi endüstriyel ürüne de sahip değil. O zaman küçük aile işletmesi şeklinden ileri geçemeyen, emekli nüfus, devlet kadrosunda çalışanların piyasaya verdiği maaşlar ve yazlıkçıların bıraktığı paralarla dönen bir ekonomi sağlıklı büyümeyi getirmiyor. Orman işletmesi de ilçeye bir getiri bırakmıyor. Şavşat’ta geceleri baskına uğrayan oteller çoğalmış birahaneler çoğalmış Sarp sınır kapısının açılmasından beri yabancı hayat kadınlarının hücumuna uğramış, ilçe ekonomisine giren para bu yoldan ilçe dışına çıkıyor. Bu durum ahlaken çöküşü ve aile yapısını bozduğu gibi ekonomisinde de bir düzelme olmuyor.

İlçemizin kırsalında nüfus yoğunluğu azalmıştır. Bu durum doğanın kendisini yenilemesine destek olmaktadır. Nüfus yoğunluğu dönemlerinde çeşitli nedenlerle tahrip olan ormanlar kendi kendini yenilemektedir. Çünkü orman içlerinden insan ayağı kesilmiştir. Bu durum tahribi önlemekte ve yenilenmeyi getirecektir.

Şimdiki tehlike turizmdir. Turizm ilçe için güzel, ekonomisine katkı sağlar ancak çevreyi tahrip eder. Festival olan bölgeleri inceleyin, ağaçlarda kuruma artmış, o bölge tahrip olmaktadır. Festival’e ben bir defa gittim. .En çok dikkatimi çeken ve benim o yerlerden tat alamamama neden olan: toz toprak, içki ve kavga gürültü dışında estetiğin olmamasıydı.. Bu durumda festivalden çok piknik alanını andırıyor.

Tarihi eser diye sayılan yerler pislik ve bakımsızlık içinde kaderlerine terkedilmiş durumdadır.

Ekonomisi gelişme gösteremeyen dolaşımda ki parası artmayan bir ilçede sağlıkla ilgili faaliyetleri yapması gereken belediye parasızlık yüzünden unvandan öteye iş yapamaz oluyor.

Kentleşme içindeki ilçeyi sağlıklı yönde büyütme projeleri gerçekleştirilememiştir. İlçenin Ardahan yönündeki büyümesi zemin açısından çok tehlikeli haldedir. Çünkü zemin kaynamaya müsait bir durumdadır. Yukardan yapılacak basınç toprak kaymasını getirebilir.

Şavşat’ı tepeye doğru büyütmek belki bir çözüm ancak Efkar tepeleri tahrip olmaktadır. Belediyeciliğin burada başlaması gerekir. . Arsa üretmek belediye için para kaynağı olabilir,festival yerlerinden çeşitli şekillerde para sağlanabilir..

Belediyeye para kaynağı yaratmak hem Şavşat deresine akan lağım sularını önlemede hem turizmde cazibe merkezi olmada hem de doğanın bozulmadan kullanılmasında yardımcı olacaktır. Merkezi yönetim desteği yoksa, yerel yönetim proje geliştirmek zorundadır.. Belediyenin Şavşat ekonomisinin çarklarını çeviren enerji olması gerekir. O zaman iş ve sağlık birlikte olabilir.

Bu İçerik 558 Kez Görüntülendi

Yorumlar

Ertuğrul Törün

SAHİP ÇIKARSAK

Ertuğrul Törün - 12 Kasım 2006
sevgili hemşerim! Çocukluğumuzu yaşadığımız o ekonomik aile yapısına duyduğumuz özlem içimizde hep olacak. Belki o yapıyı ailemize artık geri getiremeyiz. Ancak imkanlarımız dahilinde oradaki evlerimizi çürüyüp yok olmaktan koruyup sahip çıkarsak hem geçmişimize saygı duyar, hem de geleneklerimizden gelen aile yapımızı korumuş oluruz. saygılar.

Ekonomi Üye Listesi