Şavşat Duvar Gazetesi Kültür ve Sanat

Bayram

İrfan Yalduz

Sevgili hemşehrilerimiz,bu yazımda da bayramı konu etme ihtıyacını hissettim. Yöremizde bayram ve bayramlaşma tamamen bir kültürdür. Yurdumuzun farklı yöreleri farklı etkinliklerle bayramı yaşarlar, bu durumdan dolaydır ki Ülkemiz bir kültür hazinesidir. Dostlar, yöremizde Hazırlıklar bayram arafesinde başlar, hanımları tatlı bir telaş sarar baklavalar börekler tatlılar yapılır. Küçükler babamız bize bu bayram ne hediye alacak diye arkadaşlarıyla oturup yorumlar yaparlar. Evler ve çevre süpürülüp temizlenir. Beyler alış verişlerini yapar hediyeler alınır. Bayram günü hanımlar erken kalkar namaz hazırlıkları yaparlar. Babalar çoçuklarına aldıkları hediyeleri çoçukları uyurken baş ucuna koyarlar. Erkekler tıraş olup güzel kokular sürer. Tertemiz elbiselerle bayram namazı için camiye gider hanımlar beylerini bayram namazına yolcu ederler. Bayram namazı akabinde köyün ileri gelen kişileri köyde küskünler varsa barıştırılır. Camide saygı gereği önce, yaşlılar daha sonra gençler çıkar. Camiden ilk çıkan ayrılmaz kapı yanında durur kendisinden sonraki ile bayramlaşır, sırayla sıraya geçerler bayramlaşırlar ve böylece herkes bayramlaşma yapmış olur. Namaz sonrasında herkes evlerine gider önce yaşlı ninelerimizin ve dedelerimizin elleri öpülür. Hanımlar beylerinin çocuklar baba ve annelerinin, bayramlarını kutlar. Çocuklara para ve akide şekerleri , lahatilokular verilir . Kahvaltılar yapılılır sonrasında ilk akrabalar ziyaret edilir daha sora komşular ve dostların evleri ziyaret edilip ailece bayramlaşılmiş olunur ...Günümüzde böylesi anane ve etkinlikler şükürler olson ki vardır bu gibi etkinlikler insanları birbirlerine kaynaştırma da dayanışma da ve birlik beraberliğimizi pekiştirmede en vazgeçilmez öğelerdendir.

Fakat acı olansa gerek göç gerek toplumumuzun ekonomik zorlukları kültür-örf ve ananemizin ana damarı olan köylerimizi ısıs ve garip bırakmıştır. Bundan dolayıdır ki kültürümüzü geriden gelen yarınlarımıza tanıtıp öğretilmesin de zorluklar çekilmektedir. Unutmayalım ki kültürünü kaybetmiş toplumlar yarınlarınıda da kaybederler.

Bu İçerik 5936 Kez Görüntülendi

Yorumlar

İrfan Yalduz

MAERHABA HOCAM

İrfan Yalduz - 12 Nisan 2006
Sevgili hocam, Acizane yazdığım makale,lere tabiki eleştiride olacak ancak köydeki sınırlı yaşımımın ve köy bilgimin sizler kadar çok olmayışı sizler kadar engin olmadığı malum .Bizlerin yöremizde geçirdiğimiz zaman kısa sürede idi onun içindirki köyümüzün kültürüne ve felsefesine tamamen doyamadık vede konulara tam hakim değiliz. Sitelerdeki forum bölümlerinin amacı bilgileri paylaşmak değilmidir bizler yazıp tartışacağız ve eksiklerimizi paylaşıp bilgilerimizi harmanlayıp daha iyi yorumlara ulaşacağız. sizlerinde engin bilgilerinizden istifade etmek dileklerimle saygılar....
İsmet Aci

İsmet Aci - 9 Nisan 2006
İrfan Yalduz Köyde bayram yazını okudum. niyetin güzelliğine diyeceğim yok. Ancak analtımında biraz şehirsellik sezdim.Ama yazan herkese sevgim var. Köyde bayramı ben daha farklı bilirim gibi.

Kültür ve Sanat Üye Listesi