Şavşat Duvar Gazetesi Kültür ve Sanat

Çay Fabrikaları

Şener Altun

Zonguldak’ın karaelması, Çukurova’nın pamuğu Batman’ın petrolü gibi Şavşat’ın Şavşatlının umudu, geçmişi, geleceği çay fabrikası.

Övündüğümüz, övündükçe gururlandığımız aydınlarımızın okumasının yolunu açan, % 98’ini okumuş yapan çay fabrikaları.

Mayıs ayı ayrılıkların başlangıcıdır. Babayı oğuldan canı canandan ayırır yokluk yoksulluk. İşte öyle bir şey çay fabrikaları umuda giden yol...

Anlaşır, aralarında Abi kardeş eş dost ya da komşu köyden arkadaş. Birlikte geçirecekleri dört ayda kim neyi götürecek yanında diye, denk yapılan yatak içine ne konmaz ki geride kalanların özleminden gayri. Fabrikadan alınan maaş insanca yaşamak için yetmezken evde çoluk çocuk ordan gelecek paraya bel bağlamışken kazandığını yemek olmaz ki.. Ondandır soğana varıncaya kadar evden götürülür. Sarı yağı peyniri, patatesi mısır unu, tüpü tenceresi kaşığı çatalı bardağı hatta ilk ikramiyeye kadar yetecek çay şekeri bile evden konulur o denk içine,dört bir yandan öyle şeritlenirki denk arabada az yer kaplasın yol parası az tutsun diye.

Çocuğunu okutup devlet memuru yapma hayalleri kaplar denk içinde en çok yeri.

Bir evde ev demişsem odada inşaatı yarım odada dört duvar içinde kalır onca eğitim sevdalısı gelecek kaygılı memleket özlemli eli nasırlı

Her vardiya dönümü memlekete gitme için bir fırsattır ama alınan ücret fırsatın önüne geçmektedir. Taa ki evden götürülen katıklar bitinceye kadar.

Hep dört gözle bekledik yollarını. Onların dönüşü bize okul demekti, okul umut, umut gelecek güzel günlerin hayali..

Şavşat Şavşatlı umudu hayali gerçeğe dönüştürdü. Çay fabrikalarından alın teriyle kazanılan parayla binlercemiz okullu olduk.

O çay fabrikalarıdır bizi ülkesini devletini insanını seven, eleştiren,eleştirilen hoşgören bireyler yapan...

O çay fabrikalarıdır bize lazıyla gürcüsüyle türküyle kürdüyle aynı çatı altında kavgasız ayrımsız insanca yaşamasını öğreten,

O çay fabrikalarıdır bizi bağnazlıktan yobazlıktan uzak tutan, kadınını erkeğini eşit bilen dine ırka saygılı kılan,

O çay fabrikalarında işlen her tomurcuk, çıkan her duman Şavşat’a bilgi kültür olarak yağdı. Yağdıkça çoğaldı, çoğaldıkça yurda yayıldı.

Yurdun her köşesinde yanan meşale ya Şavşatlıdır yada meşaleyi yakan Şavşatlıdır.

Şimdi fabrika zamanı

İYİKİ VARDIN-VARSIN ÇAY FABRİKASI

Bu İçerik 1209 Kez Görüntülendi

Kültür ve Sanat Üye Listesi