Şavşat Duvar Gazetesi Kültür ve Sanat

Direnç Gülü

Ferruh Aydın

Direnç Gülü Enver Karagöz anısına

Enver Karagöz, 2 Mayıs 1948 de Artvin ili Şavşat ilçesi Çoraklı Köyünde doğdu.

İlkokulu köyünde okudu. Ortaokulu köyde ortaokul olmadığı için Şavşat ta okudu.

Fakir Baykurt Öğretmeni ve idolü olmuştu Enver karagöz ün.

Liseyi çok zor şartlarda Artvin de tamamladıktan sonra, Yüksek öğrenimini tamamlamak için, kazanmış olduğu Erzurum Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Türkoloji Bölümünü okumak için Erzurum a gitti. Yatağı olmadığı için günlerce döşeksiz demir ranzalarda yattı.

Siyasi mücadeleye yüksek öğrenimini gördüğü Erzurum da başladı. Önce Erzurum fikir kulüplerinde faaliyet göstererek, arkadaşları ile birlikte kültür, sanat edebiyat günleri düzenlemişlerdir. Bu toplantılar o dönemin faşistleri tarafından saldırıya uğramasına rağmen, Fikir kulübü üyeleri bu saldırılara karşı direnmişlerdir.

Üniversiteyi bitirdikten sonra 30 Nisan 1970 de Şavşat Lisesi ne tayin edilen Enver Karagöz henüz çok gençtir ve kendinden büyük öğrencileri okutmaktadır.

Meslek yaşamında, çok sevdiği öğretmeni Fakir Baykurt u kendine örnek alır. Öğrencilerine Edebiyatı, Okumayı, Düşünmeyi, Yazmayı sevdirmeye çalışır. Aynı zamanda Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) mücadelesini de omuzlar. Enver Hoca çok kısa bir zamanda Egemen güçlerin ve onların çömezlerinin dikkatini çekmeye başlar.

Enver Hoca, henüz 11 aylık öğretmen iken 1971 Askeri darbesi ile karşılaşır. Artık acılı bir dönem başlamıştır.

Devrimciler zindanlara atılmakta, kontrgerilla işkenceleri sürmektedir. Durumu fırsat bilen o zamanın lise müdürü, Enver Hoca hakkında Milli Eğitim Bakanlığına şikayette bulunur. Elinde de zamanın anlayışına göre önemli belgeler vardır. İşte bir örnek. Enver Hoca nın öğrencilerine verdiği kompozisyon ödevi:

‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür

Ve bir orman gibi kardeşçesine

Bu hasret bizim”

Dizelerinin açıklanmasını istemesi. Bu soruşturmanın arkasından, 07 08 1971 de Öğretmenlik ten ihraç edilir Enver Hoca.

Görevden ihraç edilen Enver Hoca askere gider fakat Yedek subay olan Enver Arkadaşı Uğur Mumcu gibi sakıncalı piyade ünvanını kazanır.

Askerlik sonrası seçimler yapılmıştır ve kurulan Ecevit ve Erbakan Koalisyon Hükümeti zamanında tekrar öğretmenliğe başlar ve Artvin Kazım Karabekir Lisesi ne atanır.

Bu yıllarda Can yoldaşı, sırdaşı, her şeyi olan Işılay hanım ile tanışır ve evlenirler. Çokça Sürgünlerle bezenmiş olan öğretmenlik yılları devam ederken, asla inancından ve direncinden zerre kaybetmeyen Enver Hoca üzerine de 12 eylül 1980 sisi çöker.

Artık işkenceler sorgular başlamıştır ve yıllarca sürecektir. Binlerce vatan seven gençlerinki gibi. TÖS, TÖB-DER. TÜM-DER yok olmuştu hepsi. Korkunç acılar vardı, işkenceler vardı.

O acı işkenceler sonucunda kanser ile tanışmıştı Enver Hoca ışın tedaviside görmüştü fakat hiçbir tedavi işe yaramamıştı. O işkencelerden miras kalan şah damarındaki tıkanma beyin kanamasına, felce yol açmış, 29 Mart 2007 sabahında Almanya nın Köln şehrinde sevdiklerinin öpücükleri ile hayata gözlerini kapadı.

Enver Karagöz ölmedi aslında çünkü geride bizlere çok şey bıraktı.

Bıraktıkları özetle DİRENÇ GÜLÜ isimli kitapta.

DİRENÇ GÜLÜ, Enver Hoca nın memleketi Artvin e Umut olması umuduyla.

Bu İçerik 4931 Kez Görüntülendi

Kültür ve Sanat Üye Listesi