Şavşat Duvar Gazetesi Kültür ve Sanat

Merhaba

Fevzi Torun

Şavşat Com Sitesi Yöneticileri Ve İzleyicileri

Site hakkındaki düşüncelerimi belirtmeden önce, bu sitenin kurulması gelişip genişlemesi için emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Nasıl ki eğitimin amacı ; milli ahlaki, insani ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan, sağlıklı ve topluma karşı sorumlu, yapıcı ve üretici bir gençlik yetiştirmektir, bölgeleri tanıtmaya yönelik açılan sitelerin amacı da aynı sorumluluk anlayışıyla güncelleştirilmelidir.

Sitede bölgemizin tarihi konusunda hiçbir bilimsel çalışma ürünü olmayan çeşitli varsayımlar yayınlandı. Fakat yöreyle ilgili olarak kültürel ve teknik birikimi olan o kadar çok değerli bilim adamlarımız var ki, bunların çalışmaları ve araştırmalarına yer verilirse sevinirim. Örneğin ; ‘Anadolu Kafkasya ilişkileri Projesi” çerçevesinde 1995 yılında Şavşat ve Ardanuç ağırlıklı Artvin ve Ardahan bölgelerini kapsayan yüzey araştırması yapılmıştır. Bu çalışmalar Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Gen.Müdürlüğünün izni ile Marmara Üniversitesi araştırma fonunun maddi katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmaya aynı üniversitenin eskiçağ tarihi öğretim üyesi değerli bilim adama Şavşatlı hemşerimiz Sn: Kemalettin Köroğlu’da katılmıştır. Araştırma sonuçları bir rapor halinde yayınlandı. Fakat ne raporun içeriği, ne de bu önemli hocanın düşünce ve gözlemleri henüz sitede yer almamıştır.

Çoruh havzasının tarihi göç yolları üzerinde bulunması, buralara tarih boyunca birçok topluluğun yerleşmesine sebep olmuştur. Bu durum bölgede değişik kültürlerin oluşmasını ve gelişmesini sağlamıştır. İşte bu zenginliklerin sitede işlenmesi halinde bölgemizin daha iyi tanınacağı ve tanıtılacağı kanaatindeyim.

Biz Artvinlilere yakışan kültür, ekonomi ve siyasi ağırlıklı düşüncelerin doğru tahlil edilerek belgelerle topluma aktarılmasıdır. Ancak sitede henüz o kaliteye ulaşıldığını söylemek imkansızdır. Görüleceği gibi site hiçbir kültür değeri olmayan anlamsız fotoğraflarla doldurulmaktadır. Köylünün çiftçinin ve emekçilerin sorunları çığ gibi önümüzde dururken bunlara çok az yer verilmiş, pona, laşet, ve karagöllerde çekilmiş aile boyu fotoğraflara daha çok yer verilmiş. Sitede Artvin’le ilgili olarak siyanürle altın arama, Deriner Barajı, orman , yol, sağlık, eğitim ve göç sorunları işlenmeyerek bölge halkına hiçbir fayda getirmeyen fotoğraflarla doldurulmasını doğrusu içime sindiremediğim için bunları yazmak ihtiyacını duydum.

Bölgemizin sorunlarıyla ilgili olarak yaptığım çalışmalarıma ait bilgi ve yazılardan bir bölümünü size gönderiyorum, uygun gördüklerinizi yayınlayabilirsiniz.

Bu İçerik 890 Kez Görüntülendi

Yorumlar

Müslim Törün

MERHABA

Müslim Törün - 20 Mayıs 2005
Görüşlerinize tamamen katılıyorum. Aynı düşünceleri 2 yıl önce ben de anlatmağa çalıştım. Hiçbir şeyin değişmediğini anladıktan sonra ise açıkçası site ile ilgimi kestim. Sizin eleştirinizi görünce tekrar sizi desteklemek için tekrar yzıyorum. Site maalesef gereksiz, kısır ve tutarsız milliyetçilik; köken, dil ve din tartışmaları ile doldu. Fotoğraflar ise içler acısı, Şavşat’ı tanıtmak bir tarafa Şavşat ile ilgili olduğu anlaşılmaz durumda. Mesajları durumu ise malum. Şavşat’ı gerçekten düşünenler, Şavşat’ın problemlerine duyarlı olanlar artık müdahaleci olmalıdırlar. Tekrar Selamlar Müslim Törün

Kültür ve Sanat Üye Listesi