Şavşat Duvar Gazetesi Kültür ve Sanat

Morbet

Polat Aydin

Şavşatlı çiftçinin aile bireyleri; eli çubuk tutan çocukla en büyük dede ve nine ekonomiye katkıda bulunur. Sosyal adalet kendiliğinden sağlanır. Gelelim morbet'e: Aile fertlerinden ilköğretim çağındaki olanlara morbet denir. Şavşat çiftçisinin hemen hemen her işine katkıda bulunur. Adeta çiftçinin eli ayağıdır.

Bütün bir yıılık çaba içinde her alanda yer alır. İlkbahar'da çift sürerken morbet otaklık yapar. Boyunduruğa oturup öküzleri sevk ve idare eder. Merada çiftçinin ineğini öküzünü otlatır. Evişlerine gelince odun çıra taşımak adeta morbete aittir. Yaz boyunca yayladan köye yağ peynir taşımak onun işleri arasındadır. Yaylada yaylacı nine veya annenin kolu kanadıdır. Kuzuları tamamla danaları getir. Sağım sırasında asi koyunu yakala.

Daha birçok yapılması gerekeni ekleyin. Su getir. Atı bağla. Yerini değiş. Öküze tuz yalatmaya git. Çobanla koyunu göle vur. Yani yıka.

Hasat zamanı başlayınca daha da çoğalır morbetin işi. Irgata su taşımak, vakit yemeği getirmek işlerindendir. Velhasılyıllık çalışmanın her merhalesinde vardır. Tarla bekçiliğinden bile nasiplenir zaman zaman. Ot sap taşırken, ruhsatiye zamanı daha ne sölesem. Akla gelen her aşamada morbet var.Ahır süpürmekden çöplüğü tarlaya taşımada. Komşudan ev aletlerini getirip götürmekten hasırlık cil yolmaya, meyve toplamaktan fırından furucu çıkarmaya kadar. Nerde ise içinde bulun- madığı iş bölümü yok gibidir. Kışları hasır bile dokur. Hayvanlara ot saman verilirken zamanın aydınlatma araçları ile abi veya babaya ışık tutar. Çıra, fener vs. ile. Hayat akar gider. Morbet geleceğe hazır hale gelmiş bir genç olarak karşımıza çıkar. Hiç kimseden akıl almadan pişkin bir çiftçi olur. Bazen morbet o zorlukları, engebeli yolları yaşadığı için kendisine bir yol çizer. Örneklemek gerkirse, okumak ve diğerleri.

Mesleğini değişik alana taşır. Seçtiği alanda hiç başı eğilmez.

Feleğin çemberinden geçmiştir. Başarır her önüne gelen işi.

Başarır başarmasına da benim gibi gurbetçi olmaktan kurtulamaz.Morbetliği aklına gelince de nefesi derinleşir. Ağzından adeta alev çıkar. Bilmem ama gözleri buğulanır eski morbetin.

Saygı ve sevgilerimle.
Polat Aydın 22/07/2007

Bu İçerik 16592 Kez Görüntülendi

Kültür ve Sanat Üye Listesi