Şavşat Duvar Gazetesi Politika

Demek ki Yanılmamışım

Ertuğrul Törün

Hep düsünürüm, sebebi ne diye. Cocuklugumda büyüklerimizin birbirleriyle olan iliskilerini, saygı ve saygınlıklarını, samimiyetlerini, paylasımcılıgını ve en güzeli de tarımsal ve diger islerle kısa hazırlıkta mükemmel bir yardımlasma.

Ya simdi,o ortamlardan hic eser yok. Dereden cok sular akmıs. cok sey degismis özümüzden koparılmısız. nasıl mı ?

Sözde bagımsız bir devlet olmamıza ragmen, toplumu yönlendirecek, toplumsal yasamı adaletli bir sekilde düzenleyecek ne devlet yönetimi ne de otoritesi var.

Sıfırdan var olus mücadelesi vererek kanıyla canıyla vatanını ve onurunu kurtaran, dünya emperyalizmini dize getiren toplum kaderine terk edilmis, sindirilmis, dize getirdigi emperyalizmin sömürüsüne yem edilmis. Gencliginin kültür bunalımı girdabında magazinsel yasam celiskisi ile ne yaptıgı belli degil. Yaslılar'sa ücer beser Cami önlerinde oturup aralarında sohbet ederken "hey gidi günler" deyip gecmise duydukları özlem icin akıttıkları göz yasları ile hazi hazi ölümü beklemekteler. Bu degisimin ve acziyetin bir sebebiolmalı diyorum tek basıma bu gercegi degistirme sansim yok diye üzülüyorum. Bu sebebi M.Emin DEGER bizimle paylasıyor.

ABD bi ne yapmıs ?

Antropolog Nader'e göre "Görünmez faktör, tüm dolaylı kontrol süreclerinin ve mekanizmalarının genel toplamından ibarettir. Görünmezlik, zihinlerin sömürgelestirilmesi yoluyla basarılmaktadır. Yanlıs olan dogru veya abes görünüyor. İnsanları öldürmek vatanperverlik oluyor, reddediliyor yada kabulleniliyor. Düsünülmeyecek davranıslar normallesiyor. İtiraz eden bagımsız düsünceliler kavgacı, yol göstericiler sayılmakta, arastırma yardımı ve is bulmaları tehlikeye girmektedir."

ABD soguk savas döneminde toplumları ve insanları kukla gibi oynatıp kullanma yöntemi gelistirmis ve basarıyla uygulamıstır. Nader bunu "Bilimi paranın kırallıgı icin insanlıga ihanet amacıyla kullanmak"olarak niteliyor.Antropologların demokratik illuzyonlara bilerek katıldıklarını bunun "zihinlerin sömürgelestirilmesi yoluyla basarıldıgını,yanlıs olan dogru veya abes göründügünü" anlatıyor ve diyorki "İnsanlıgın tüm boyutları ile incelenmesi antropologlara ,antropolojik akla sekil veren gücleri acıga cıkarmada özel bir olumluluk yüklüyor." Asıl amac,gücün sistemlestirilmesi ve iliskili oldukları ülkelerin ic islerine karısmanın engellerini ortadan kaldırmak. Soguk savas döneminde "Glock'un ilk islerinden biri,Ortadogu'nun ve özellikle Türkiye'nin yogun olarak incelenmesini öngören bir arastırma idi.Glock'un devletle yaptıgı anlasmalar,bir dizi istihbarat ve propoganda calısmasını iceriyordu.Bunlar arasında Türkiye'deki kitle iletisim araclarının profili,nükleer savas icin bilimsel planlama ve sehirlere yönelik kimyasal silah saldırıları.Siviller ve mahkümlar arasında psikoza neden olmadaki yararları bakımından LSD ve benzer ilacların sınanması gibi konular yer almaktaydı." LSD:güclü halüsinasyonlara yol acan kuvvetli bir uyusturucu olarak betimleniyor. Psikoz:sözlükte"Her türlü akıl ve ruh hastalıgı"nın genel adı. Diger bir anlatımla "Toplumsal bir sarsıntıya baglı olarak olusan ruh durumu." Deniyorki,bu tip calısmalar "Ortadogu'nun ve özellikle de Türkiye'nin yogun olarak incelenmesini öngören arastırmalardan"biridir. ABD gecmiste,Türk toplumunun ruh saglıgıyla aynadıgını yıllar sonra acıklıyor. "Türk'lerin cogu,Araplar,İranlılar ve Ortadogu'nun diger halkları, Lerner'in dünya versiyonuna göre normal degildi. Onlar modernitenin taarruzu altında varlıgını kaybetmeye mahküm olmaları hasebiyle,arastırma numuneleri idiler." Ve asıl amac, bu sözlerle asagıladıgı prototip olarak hazırlanan ülkelerden toplanan verilerle,hedef toplumları istedikleri kalıba oturtmak olmalıydı. Calısma tamamlanıyor ve "Geleneksel toplumun Gelip Gidisi:"Ortadoguyu modernlestirmek"adıyla kitaplastırılıyor. Bu kitap Amerika'da büyük akademik prestij kazanmıs ve yıllar boyunca Türkiye ve diger Ortadogu ülkelerinde uygulanan bicimiyle ekonomik ve politik kalkınma teorisinin temelini olusturmus. Peki biz kalkınabildik mi ? Hayır.Nedeni yine bu kitapta.Cünkü bizim gibi ülkelerin kalkınması icin,önce birlik bütünlük iradesi,sonra kalkınma stratejisi ve ekonomik güc gerekir. ABD'nin seni tüketici pazarı olarak hazırlama taktiginin uygulama alanındaysan,"Geleneksel toplumun gecip gidisi (özünden koparılma)"ekonomik ve politik kalkınma teorisi programının hedefine alınmıssan, bırakın kalkınmayı kendi kimligimizi bile koruyamayız. Önceleri birbirimize saygı duyan bir toplumdan en ufak bir sorunda dahi canilesen,karsımızdakini öldürme hissi tasıyan toplum haline gelmemizin nedeni bizdeki isbirlikcilerin de bilgisi dahilinde yürütülen iste bu proglamlar.

Bu İçerik 3433 Kez Görüntülendi

Politika Üye Listesi