Şavşat Duvar Gazetesi Politika

Küresel Krizlere Şavşat Alternatifi

Hasan Büyük

Son günlerin en önemli konusu ülkemizi de etkileyecek olan küresel krizdir.Bu konuda herkes bir şey söylemektedir.Özellikle iktidar kanadı ülkemize bir şey olmayacaktır demekte. Fakat bu işin uzmanlarını dinlediğimiz zaman ülkemizin de etkilenece ğini bir çok işyerinin kapanarak işsiz sayısının artacağını söylemektedirler.Tabii ki bu durumdan bizler emekliler ve dar gelirlilerin daha çok etkileneceği bir gerçektir

''Bu durumda adam sende, boşver, bize bir şey olmaz'' demek pek akıllıca olmasa gerek.

Dünyayı sarsarak gelen ekonomik krizden ülkemiz de nasibini alacağı bir gerçektir. Az hasarla kurtuluruz söylemleri ne derece doğru yakında göreceğiz.Çünkü ekonomimizin sıcak parayla yani yüksek faiz karşılığında yabancı paranın ülkemizde kaldığını herkes bilmektedir.Şayet yabancılar şaşırır da ülkemizde beklettikleri paralarını çekerlerse ülkemizin nasıl bir krizle karşılacağını siz düşünün.

Bu global krizden kendimizi nasıl korumalıyız.Ekonomi uzmanlarının görüşleri şöyle ki:

Bu kriz daha önce yaşadığımız örneğin 1994, 2001 krizlerine benzemiyor. Bu farklı bir kriz. Biz daha önce böyle bir kriz görmedik, yaşamadık.

Bu kriz özellikle borçlanarak yatırım yapanları, önceki gelirlerine göre geleceğine yön verenleri derinden sarsacak, çıldırma noktasına getirecektir.

İthalat, ihracat, sanayi ve tarımsal ürünlerin alım, satım ve üretimleri alıcı bulamadığı için bir çok orta ve küçük ölçekli iş yeri kapanacak ve işsizlik artacaktır. Doğal olarak insanlar zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma düşeceklerdir. Banka kredileri, çek, senet gibi borçlar ödenemeyecek, itibarlar sarsılacak, ipotekli mallar satılacak, borçlu ve kefiller birbirine düşeceklerdir.

Satılmayan hizmet ve mal paraya dönüşmeyeceği için üretim de bir süreliğine çare olmaktan çıkacaktır. Para önem kazanacak, parası olan güçlü, olmayan ise sefilleri oynayacaktır.

Dünyada likidite sıkıntısı vardır. Türkiye'ye kar amaçlı giren yabancı sermaye önlenemez şekilde geri çıkacak ve bunun sonucu olarak döviz fiyatları yükselecektir. Merkez Bankası müdahaleleri birkaç günü kurtarsa bile bir süre sonra artık O'da müdahale edemez duruma düşecektir.

Türkiye dış borçlarını ödemede zorluk çekecek ve yeni krediler alamayacaktır. Devlet çarkı dönmeyeceği için de yeni vergiler ve yeni zamlar kaçınılmaz olacaktır.

Her şeyin bol ama, alanın olmadığı bir piyasa, düşük fiyatlar zengini daha zengin yaparken, halkımızın büyük bir çoğunluğu fakirlik ve yoksulluğa sürüklenecektir.

Sosyal dengeler bozulacak, ahlaki değerler azalacak, aile içi huzursuzluklar artacak belki de bunalımlar ve intiharlar görülecektir.

Peki, ne yapmalı?

Bugüne kadar olanlar oldu. Bunu değiştiremeyeceğiz.

Bugünden sonra ise;

1. Bugünkü gelirinize güvenmeyin.

2. Dereyi görmeden paçaları sıvamayın.

3. Tasarruf yapın.

4. Zorunlu ihtiyaçlar dışındaki her şeyi erteleyin.

5. Mevcut iş yeri veya yeni bir iş yerine yatırım yapmayın.

6. Mümkünse borçlarınızı ertelemeyin.

7. Sakın borçlanmayın,

8. Mevcut paranızı harcamayın.

9. Kenarda para bulundurun,

10. Şavşat’a yönelerek alternatif kaynaklar yaratın.

Şavşatlı olarak bizlerin üzerinde durmamız gereken en önemlisi 10. madde olmalıdır.

Devlet vatandaşa iş bulma görevini özel sektöre devrettikten sonra çalışanları daha zor günler beklemektedir. Kendi işini kurabilmenin zorlukları yanında, fabrikalarda çalışarak geçinebilme dönemi gittikçe daralmaktadır. Çalışan kesimin aldığı ücret 457 YTLdir. Bu parayla bırakın geçinmeyi elektrik, telefon ve su paralarını bile ödemek zorlaşmaktadır. Dahası çalıştığın işin de garantisi yoktur. Her an kapının dışına konulma ihtimalin vardır. Bu da insanlar da ruhsal bunalımlara sürüklemektedir.

Ya ne yapılmalıdır?

Şavşat'a dönerek alternatif geçim kaynaklarını yaratmak zorunlu olacaktır. Bu alternatiflerden bir tanesi

Örneğin Şavşat Meydancıkta açılan Mandra da işlenen süt ürünleri diğer yörelere pazarlanmakta. Ben İnegölden örnek vermek istiyorum. Orada paketlenerek hazırlanan eritmelik peynir ve yağ diğer yörelere gittiği gibi İnegöle'de gelmektedir. Paketlenen peynirin kilosu 12 YTL yağın ise 10 YTL den verilmesine rağmen almanız için en az onbeş gün öncesinden sipariş verip isminizi yazdırmalısınız yoksa almanız mümkün değil. Artık Şavşat'ta süt bulamadıklarını diğer ilçelerden temin etmek için çalıştıklarını söylemektedirler.

Bunun yanında yayla turizminin geliştirilmesi, doğal suların değerlendirilmesi, yetiştirilen bitkisel doğal ürünlerin satılabilmesi , balık çiftliklerinin geliştirilmesi v.b.

Yöremizde bu gibi imkanları çoğaltabildikten sonra buralarda asgari ücrete çalışacağına iki tane iyi ineklerden beslemek, hem para kazanmak hem de doğal besinlerle beslenmek günlerce bekletilen suyun yerine yayla sularını içmek daha iyi olmaz mı?. Memleketimize dönmeyi gurur meselesi yapmayı bırakmanın zamanı geldi de geçiyor bile.....

Şimdi olmasa bile yakın bir gelecekte geriye doğru zorunlu bir göçün olacağına inanıyorum.Bunun nedeni küresel ısınma olabilir küresel ve ekonomik kriz olabilir veya deprem felaketi olabilir . İyi ki Şavşat’ımız var diyor duyarlı insanlarımıza teşekkür ediyorum.

Bu İçerik 2944 Kez Görüntülendi

Politika Üye Listesi