Şavşat Duvar Gazetesi Şavşat Gündemi

HESler, Madenler, Ormanlar ve Şavşat

Ferruh Aydın

2006 Yılından beri sürekli kaygılarla yaşıyoruz. Güzel Şavşat'ımızın başında neler dönüyor. Gerçi bütün olaylar dan haberimiz oluyor olmasınada iş işten geçtikten sonra haberimiz oluyor.

"Yarın çok geç olabilir" deme şansımızda olamıyor çünkü "dün" duyamıyoruz ertesi günü duyuyoruz herşey o kadar gizliden yürütülüyorki ancak birileri iş başı yaptığında ilgili yerdeki yaşayan insanlar görüyor, merak ediyor, soruyor ve ne olduğunu öğrenincede tepki gösteriyor. Fakat sonuç değişmiyor. Neden mi Kolluk kuvvetleri var arada Bu vatanın evlatları bizim çocuklarımız ancak siyasi hükümet var emir veren. Siyasi hükümet te AKP olunca ve Emperyalistlerin istekleri doğrultusunda iş yapınca işler karışıyor o zaman vede ŞAVŞAT' ta tehlike çanları çalıyor.

Önce Kadastro çalışmaları başlamıştı bir anda bütün kaygılarımızı dile getirmiştik.

"Bütün ülke genelinde bu çalışma var" denilmişti.

Evet bütün ülke genelinde var fakat bütün ülke genelinde zaten satılacak çok şey var her karış toprağında.

Sonra bir anda HES projeleri ortaya çıktı ve derelerdeki akarsuların satılmış olduğunu öğrendik ve öğrendik ki bütün Artvin bölgesindeki HES ler tamamlandığında 1020 MW (Mega Wat) elektrik üretilecek ve bu rakam oldukça minik bir rakam. Şavşat'a vereceği zarar çok ama çok büyük olacak...

Bugünse ortaya çıkan sadece ilerde yaşanacakların bir örneği diyebileceğimiz bir gelişmeyi sizlere aktarayım.

Özel bir şirket tarafından Şavşat Cevizli (Tibet) Köyü Kışlasında maden arama ve çıkarma amacıyla orman kesimine başlandı. Şirket adı Şavşat'ta bilinmiyor. Köylülerin uyarısı ile olay yerine giden orman muhafaza memurlarının müdahalesi sonucu çalışma şimdilik durduruldu. Kesilen ağaçlar ve açılan yol çalışması sadece şimdilik durdu... İzin belgesi gelinceye kadar. İzin belgesi elinde olmadan başlayan bu çalışmaya tutanak tutulmadı. Tutanakla suç duyurusu yapılmadı.

Maden arama uğruna orman katledilmeye başlandı. Ne desek bilemiyorum? Şavşat'ta sular tünele girerse, ormanlar kesilirse sonuç ne olur? İzin verenlere ve bu işleri yapanlara helal olsun mu desek ?

Bu İçerik 34991 Kez Görüntülendi

Şavşat Gündemi Üye Listesi