Şavşat Duvar Gazetesi Şavşat Gündemi

Kadastro Tüm Şavşatın Sorunu

Yılmaz Kurtuluş

Sevgili Hemşerilerim. Bildiğiniz gibi çok yakın tarihte güzel ilçemiz şavşatta Kadastro çalışmları yapılacaktır. Sadece öyle denilmektedir.

Bu vesileyle muhtarlarımıza dogru dürüst bilgi verilmeden imzaları alınmıştır.

Ancak biz şavşatlılar olarak bu kadastro çalışmalarına ilk etapta sıcak bakanda vardır bakmayanda vardır. Eğer insanlar magdur edilmeden yapılacaksa evet diyoruz .Ama işin özünde aslında başka seylerin döndüğünü de biliyormusunuz. Bazı yerlerde maden yataklarının olduğu harkesçe malumdur. Burada amaç köylünün elinden meralar, yaylalar ve köyün ortak mallarının tamamen elinden alınmasıdır. Daha çok bazı yabancı firma veya kişilere rant sağlanmasıdır.

Sevgili Hemşerilerim unutmayalımki savşat sadece Şavşatta değil türkiyenin her tarafında her kademesinde çeşitli yerlerde görev yapan duyarlı insanlarımız vardır. Esas Şavşat, Şavşat dışındadır. Kesinlikle herkes bilmeli Şavşat-Şavşatlılara yapılan haksızlık karşısında susmayacağız. Hakkımızı kimsenin yemesine müsade etmiyeceğiz. Bu nedenle 28 mayısta yapılacak harfana buluşmasında da yanyana olalım. Tüm Şavşatlılardan isteğim herkesin duyarlı davranması ve savşatımıza sahip çıkmalarıdır.

Saygı ve Sevgilerimi Sunuyorum.
08.05.2006
Yılmaz KURTULUŞ

Bu İçerik 14649 Kez Görüntülendi

Yorumlar

Bayram Gökbaşı

Toprak ekenin su içenindir

Bayram Gökbaşı - 30 Haziran 2006
bizim kültürümüze mülkiyetçilik anlayışı sonradan girdi diye düşünüyorum bizler batılılaştıkça kapitalistleştikçe herşeyi para ile sahiplik ile ölçmeye başladık parselledik dünyayı. şimdide orası senin burası benim yer kavgasına düştük sınırların olmadığı bir dünya düşleyerek başlamalıyız kadastroyu yorumlamaya ve eğer kadastro çizecekse sınırları o zamanda gerçekçi bakmalıyız olaya diye düşünüyorum. aslında bunu böyle yapan devlet değil biziz çünkü devleti böyle yapan bizleriz çıkan yasalar kanunlar bizim davranışlarımıza göre şekilleniyor ve bizim dediğimiz, kutan vurduğumuz, tırpan salladığımız yerler orman olmuş hazine bizden alıyor diyoruz. biz kutana tırpana devam ettikmi ? etmedik, başka geçim kaynakları bulduk yarın geriye döneceğimiz, dönsek bile aynı işleri yapıcağımız mechul. ben de işim gereği o kadastro komisyonlarında görev alıyorum sınırları geçiriken 1955 in memleket haritalarına ve arazinin fili durumuna göre karar veriyoruz. yüzyıllardır armanla birlikte yaşayan orman köylüsünün bu durumdan madur olduğu kesindir ama mülkiyetçilik gereği devlette bu kadastroyu yapmak zorundadır çünkü gayri resmi olarak biz bunu köylerde zaten yapmaktayız. kardeşler arazilerini bölmüyormu, sınır taşlarını dikmiyorlarmı bu yeni bişey değiki eskiden sınır kavgaları olmuyormuydu devlette, mülkünün sınırlarının nerde başlayıp nerde bittiğini bilmek istiyor bu art niyetli bir davranış değilki bizim yüzyıldır yaptığımızı devlet yeni yapmaya başlamış. madem sınır istiyorduk,madem komşu köyün çobanlarını dövüyorduk, alın size resmi sınırlar dedi devlette bu kötü bi durummu. kötü ise eğer bunu biz yaptık mülkiyetçiliği özümüze biz yerleştirdik. bence şimdi bizim yapmamız gereken şey, o eski karadüzen köylülükten kurtulmak gerekiyor hükümetlere toprak sınıflandırması yaptırmak için baskı yaptırmak gerekiyor. eski haritalar eski sınırlar göz erdı edilerek. topraklarda yapılan analizlerden sonra tarıma elverişli yerler tarıma ormana elverişli yerler ormana meraya uygun sahalarda meraya ayrılarak kadastronun yeniden şekillendirilmesi için hükümetlere baskı yapmak yaptırmak gerekiyor................

Şavşat Gündemi Üye Listesi