Şavşat Duvar Gazetesi Tarih

Arsiyan’dan Ahıskaya Bir Yol Gider ...

Tamer Yalanız

Ahıska......

Çıldır savaşıyla (1578) osmanlı topraklarına katılan Ahıska 250 yıl boyunca Çıldır eyaletinin merkezliğini yaptı.1828 Osmanlı Rus harbinden sonra Edirne Antlaşmasıyla Ruslara bırakıldı.

Coğrafya olarak Ahıska Acaristan, Ermenistan, Türkiye arasında kalan bölgeye deniyordu. Ahıska 93 Harbine kadar Rus işgaline kendi içinde defalarca karşı koyup defalarca kaybetti. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşından sonra 3 mart 1878 Ayastefonos Antlaşmasıyla diğer bölgelerde Ruslara bırakıldı.Sürekli harp yüzünden bazı aileler tekrar Anadoluya göç etti.Geride kalanların sayısı 120 bin civarındaydı. 1930'lu yıllarda dini ve kültürel baskıların dışında iktisadi ve siyasi baskılara hedef olan Ahıska Türklerini Azeri Türkleri içerisinde eritme politikalarına yoğunluk kazandırıldı.Bu yıllarda çok sayıda Ahıska Türkü sınırı geçerek Türkiye'ye sığındılar.Buda SSCB'yi rahatsız etti.

15 kasım 1944'de Stalin tarafından ''Bunlar Ankara'nın potansiyel casuslarıdır'' diyerek zorla bir gecede yurtlarından yuvalarından kopartılarak SSCB'nin 4264 ayrı yerine sürüldüler. Her aileden 5 kişi yanyana gelmeyecek şekilde parçalanarak göç ettirildi. Issız bozkırlarda binbir meşaketle giderken kara trende bu eziyete dayanamıyanların yolculukları kısa sürüyor,üçer beşer trenden atılıyordu. Nice Ağalar,beyler,kadınlar, gün geldi işte bu şekilde hayata veda ettiler. Yolculuğun bitiminde Sibirya'ya kadar uzanan geniş bir alana dağıldılar. Yersiz, yurtsuz kaldılar.

Sene 1989. Özbekistan'ın Fergana vilayetinde Rus kışkırtması ile Özbeklerle Ahıskalılar birbirine düşürülmüş ve Özbekler tarafından katledilmiştir.Aynı şekilde diğer Türki cumhuriyetlerindeki Ahıskalılar da hep itilip kakıldılar. 20Bin Ahıskalı Rusların yardımıyla hayvan vagonlarıyla kaçıp güneyde Krasnador'a yerleştirildiler. Ahıskalılar, sürgün hayatı boyunca tam bir Türkiye sevdalısı olarak yaşadılar.Türkiye'ye gelme isteklerini Rusya'yı ziyaret eden bütün Türk yetkililerine duyurdular.Şimdide Krasnador'da Rus kazakların baskısı altında bulunuyorlar. Kazaklar, 'Bunlar Türk'üz' diyorlar .Bir an önce anavatanlarına dönsünler. Misafirlikse artık yeter. Azeri-Ermeni savaşında cephede Azerilerin Ahıska Türklerine yaptıkları, Fergana olayları, Kazakların işlerine gözdikmeleri Anavatanlarına özlemlerini körüklemiştir.

Müracaatlar sonunda TBMM 1992 senesinde''Ahıska Türkleri'nin Kabül ve İskânına Dair 3835 Sayılı Kanunu'' çıkartı.Bu Kanuna istinaden 178 Aile Türkiye'ye kabul edilerek Iğdıra yerleştirildi.

Not: Bu yazıyı hazırlamadaki amacım dedemin en büyük özlemlerinden biri olan AHISKA'ya gitme arzusuydu.

Olmadı. Ömrü yetmedi.

Bu İçerik 18443 Kez Görüntülendi

Yorumlar

Demirali Aydın

Ahıskanın Yanındayım

Demirali Aydın - 15 Mayıs 2000
Değerli Kardeşim Tamer YAZINDAN DOLAYI TEBRİK EDİYORUM ŞUAN BEN AHISKAYA 27 KM YAKINDA GÖREV YAPIYORUM ORALARI GEZDİM VE ÇOK AĞLADIM EJDADIMIN YIKILIŞINI YOK OLUŞUNU CİĞERLERİMDE HİSSETTİM NEYSE GÖRÜŞMEDİĞİMİZ 17 YIL OLDU HANİ ABLAMIN DÜĞÜNÜNE GELMİŞTİN ADRESİMİ VERİYORUM İNŞALLAH GÖRÜŞELİM Demirali aydın KOL köyünden Eminbey K imamı POSOF ADRES demiraliaydin@hotmail.com
Mevcut Yalanız

Ahıskalılar

Mevcut Yalanız - 15 Mayıs 2000
sayın tamer yalanız yazınızı keyifle okudum. bu konuda merak ettiğim şey türkiye sınırlarında olan ahıskalıların hangi illere yayıldıkları ve ne kadar olduklarıdır. bu konuda bir çalışma yaparsanız seviniriz. bügün bir çok şavşatlı ahıska türklerinden olduğunun farkında bile değildir. çalışmanız için sizi kutlar ailenizin ve sizin gözlerinizdenden öperim. mevcut yalanız
Yunus Kara

Tamer Bey Merhaba

Yunus Kara - 15 Mayıs 2000
Ağzınıza, dilinize sağlık. Şunu bilin ki O yol sadece Arsiyan’dan değil,tarihini okuyan, geçmişini bilen her Şavşatlı’nın da yüreğinden gider Ahıska’ya. Ahıska ile ilgil her şeyi elimden geldiğince takip ediyorum. Gerek ağız, gerekse gelenek ve görenek olarak en uzaktaki sürgün Ahıskalı kardeşlerimizle olan müthiş benzerlikler ve ortaklıklar beni çok etkiliyor. Demek ki ne araya giren yıllar, ne çoğrafi uzaklıklar ne de Rus Zulmü Onlara Türk kültürünü unutturamamış. SELAMLAR, SAYGILAR YUNUS KARA
Yusuf Doğan

Görüşelim

Yusuf Doğan - 15 Mayıs 2000
Tamer Bey,
Selam ve sevgilerimi sunuyorum. Ben Zakaret’ten Şakir YALANIZ’ın oğluyum İst. Beykoz Soğuksu İ.Ö.Okulu Müdür Başyard.yım. Tanışalım görüşelim.
İdris YALANIZ
05355631165
yalanizizidris@hotmail.com

Tarih Üye Listesi