Şavşat Duvar Gazetesi Tarih

Çikhta Neresi Ahıska-Axal Tsixe Neresi ?

Tetri Şavşeteli

Çikhta Doğumlu Kardeşime Cevap,

"Şavşat Akdamla Köyü doğumluyum. Ankara Gazi ve İstanbul Hukuk Fakültelerini bitirdim. Halen serbest Avukatlık yapmaktayım."

Ben özgeçmişini okumadım. Fikirler daha önemli benim için, ilkokul mezunu dahi olsa. Yoksa, mesleğin icabı “Ahıska Türklerinin” avukatlığını yaptığını görebilirdim?...

Şavşatlı olmak, ŞAVŞAT'IN SORUNLARINI GÜNDEME GETİRMEKLE ÖLÇÜLEBİLİR. Yoksa dünyada o kadar sorun var ki; savsat.com’un sayfaları yetmez. Mesela şu an da biz ekonomik sürgünü yaşamıyor muyuz? Şavşat’ta ki nufusumuz neden azalıyor? Neden gurbetlerden özlemle ve acılarla sesleniyoruz da içinde yaşayıp şenlendiremiyoruz şavşetimizi. Neden emekliliğimizi iple çekiyoruz ki son yıllarımızı bari vatanımızda geçirelim. Akciğerlerimiz, ormanlarımız, bilinçsiz kesim nedeniyle yok oluyor. Dede ve Ninelerimiz köylerinde sahipsiz.Gençlerimiz, işsiz, aşsız.

Gürcistan’da demokrasi yerleştikçe “Ahıska Türkleri”, Meshkler veya Gürcüler onlarda geri dönecektir. Artı, Bugün Gürcistan'a gitmek isteyip de yasak konulanını görmedim. Bu konuda spekülasyona da gerek yoktur. Başka niyetiniz varsa onu bilemem. Nasıl ki bu gün Ermeniler geri dönüp şavşat, ardahan vb..yerlerde tek tük bıraktıkları evlerini geri talep edemezlerse, Ahıska-Akhal Tsikhe Türkleri veya Gürcüleri de böyle bir şeyi talep edemezler. Sorunun çözümü için Avrupa'da devrededir. Ve çağdaş dünya bu sorunu da çözecektir.

Ben, Türkiyeli, Şavşatlı bir Gürcüyüm. Demokrasi de bütün sorunların çözüleceğine inancım tamdır. Gürcülerle ilgili her türlü çarpıtma, asimilasyon yazılarına da karşıyım. Dil bilsin veya bilmesin, asimile olmuş olsun olmasın tüm şavşatlı Gürcülere de saygı gösterilmesini öncelikle Şavşatlı, ÇİXTA' da doğmuş birinden beklerdim. Kendisini hangi milletten hissediyor ve tanımlıyor kendi bilir ancak en azından Gürcü atalarının geçmişine saygı duyması önemli. Önce kendi tarihini iyi öğrenmesini tavsiye eder. donma yeniçerilik yapmamasını salık verirdim.

insanlık ve özgürlük ile ilgili birinci paragrafınıza aynen katılıyorum. Ancak Yazılarınızda da bu samimiyeti görebilsem sevinirdim. Gürcistan'da Osetya ve Abhazya'dan Ruslar tarafından silah zoruyla 50 yıl önce değil, bir kaç yıl önce ve şu an halen sürgün de yaşayan 350 bin Gürcü ve Laz için hiç de vicdanınız sızlamıyor. Rus tanklarından kaçabilenler, aç susuz ormanlarda ve dağlarda telef oldular. "en azından onların acı ve ızdıraplarını paylaşmak" neden hiç aklınızdan geçmiyor?

Niçin hala Ermeni düşmanlığını körüklüyorsunuz? Onlar, Adem'den beri kardeşiniz değil mi?

"Onlar, Gürcistan’a Türk olarak giremezler! Gürcü kimliğini kabul etmelidirler!". Bu saçmalığa kim inanır. Her gün sınırdan kaç Türk veya Gürcü geçiş yapıyor, ticaret yapıyor, kaç Türk'ün bugün bırakın Akhal Tsikhe'yi Tiflis'te evi var.Sınırların vizesiz geçişe açılmaya hazırlandığı bugünlerde böyle iddialar! Çok rahat Türk pasaportunla Gürcistan'ın istediğin yerinden istediğn arazi veya evi parasını verip alabilirsin, devlet teşvik bile ediyor! Her yerde dostlukla gittiğin zaman dostlukla karşılanırsın. Sovyetlerde devletin olan tüm özel mülkiyetler için herkes para ödeyip, özelleştiriyor. Ben yine de istanbul'u bırakıp oralara kimsenin yerleşeceğine inanmıyorum ya! Neyse...

Bizi zorla süren mi var? niye güzelim Şavşatı bir bir tek ediyoruz? Aynı nedenler orası için de geçerli. Bu gün oraya belki de zorla yerleştirmeye kalksanız Gelişmiş kentler dururken kimse gidipte Axal Tsikhe de oturmaz. Yapılmak istenen suyu bulandırmak, şavşatlı bir kaç kişiyi belki avlamak, kafasını karıştırmaktan, Ermeni düşmanlığı yetmezmiş gibi, Gürcü düşmanlığını yaymaktan ibarettir.

Yapmamız gereken, Dostluk ve Barış telkinleriyle sorunların çözümüne katkı sağlamak olamalıdır.

Bırakalım artık düşmanlıkları körüklemeyi, elele verelim. AHISKA- AXAL TSİXE(YENİ KALE) Türkü, Gürcüsü, Lazı, Çerkezi, Abazası, Hemşini-Ermenisi, Rumu...ile birlikte barış içinde yaşayalım. Çok mu zor canım kardeşim?

Bu İçerik 9110 Kez Görüntülendi

Yorumlar

Tetri Şavşeteli

Çihkta, yüzyılların gürcü köyüdür.

Tetri Şavşeteli - 7 Şubat 2005
Asimilasyon sonucu Gürcüce dilleri kaybolmuştur. Ancak gürcüce yer adlarında ve yöresel şivede, halen değiştirilemeyen kelimelerde varlığını korumaktadır. Kendi tarihinizi iyi öğrenin. Gürcüce bir kelime bilmeyip yöreyi araştıran sözümona tarihçilere ve saçmalıklarına bakmayın. Siz çikhtalı iseniz köken olarak Gürcüsünüz. Ama isterseniz Amerikalıyım, Almanım vb.. de diyebilirsiniz.

Önce insanız tabiki vede yoktur birbirimizden üstün yanımız.
Metin Aytekin

Ölçüler

Metin Aytekin - 7 Şubat 2005
Bu tür polemiklerin çokta hoş olduğu kanaatinde değilim ama yinede yorum yapma ihtiyacı duyuyarum. olaya tamamen nötr yaklaştığımı belirteyim. iki tarafada katılıyorum Aslında, sadece menfi milliyetçilik kokmayan kısımlarına sadece. çünkü tetri bey hasan beyi muhtemelen milliyetçilik yaptığı için eleştirirken kendiside gayri ihtiyari aynısını yapmış. Bende çıhktalıyım ve % 30 resesif gürcüyüm.(anneannem gürcü-cetiletli-baba tarafı ahıskalı)ve böyle olmaktan çok memnunum, gürcü akrabalarımıda çok seviyorum hepsi harbi ve hasbi insanlar, baba tarafımıda çok seviyorum. Çünkü olaya insan merkezli bakıyorum genetik açıdan bakmıyorum, ortak paydam insan olmaları. Tetri beyin çağdaş dünyanın bu tür sorunları çözeceği tezide pek tutarlı değil açıkçası. çünkü çağdaş dünya yobaz, zalim ve acımasızdır. çağdaş dünyanın tepesindeki güya çağdaş abd bile vaktiyle en büyük soykırımlardan(kızılderililer)birini yapmıştır ama kimsenin bu konuda gıkı çıkmaz yada çıkamaz.

Aslında bu yönüyle “yani iki ırkın Türcülerin ve Türklerin nasıl birbiriyle kaynaştığı, nasıl birbiriyle mutlu ve huzurlu geçindiği, nasıl birbirinden kız alıp verdiği ve nasıl birbirini benimsediği noktasında” şavşat dünyaya model teşkil etmesi gereken bır coğrafyadır.

Ölçümüz aslında ırk, dil, din, renk değil insan olmanın gereğini kavrama anlayışı olmalıdır, yani birlikte ve birarada yaşamak için insan olmak kafi gelmelidir. Başka ölçülere kıstaslara ıhtiyaç duyulmamalıdır. tabiki bireyler arasında üstünlük olabilir. Dinimiz onunda ölçüsünü koymuş : takva. Ya da dünya görüşü farklı olanlar için : erdem

Saygılar.

Fatih Mısırlı
Vet.Hek.
Pendik-İstanbul
Hasan Torun

Ahıska ve Biz

Hasan Torun - 7 Şubat 2005
Tetri Bey,
1. Şavşatlılara karşı maske kullanmayın; gizliniz saklınız yoksa, samimi olarak ben şu köydenim, diyebilmelisiniz.
2. Halen sürgün hayatı yaşayan Ahıska’lıların sorunlarını dile getirmek ile Gürcü düşmanlığının ne ilgisi var? Bilirsin bizim orda koti soz sahabınındır derler. Gürcistan yetkililerini her tenkit eden Gürcü düşmanı mıdır sizce?
3. Ahıska konusuyla Ermeni olayının ne ilgisi var? Konuyu başka bir yazıda ele almayı düşünüyorum. Ermenilerin bir ülkesi var, ya bir milyon kaçkın Azeri Türkü, işgal altındaki topraklar?... Haksız yere sürgün yiyen diğer insanlar...
4. Atalarımızı dedelerimizi iyi bilenlerdeniz. Siz önünüze gelenin künyesini okumaya kalkmasanız iyi edersiniz. Bu şekilde etnisiteyi öne çıkararak neyi amaçlıyorsunuz?
5. Biz Ahıska sürgününü dile getirdik, siz de diğerlerini dile getirin, iyi olmaz mı?
6. Ahıska sürgününün Şavşatın da sorunu olduğu unutulmamalıdır. Çünkü halen ızdırap içinde yaşayan insanlar söz konusudur. Bu insanlar akrabalarımızdır...
Selamlar...

Tarih Üye Listesi