Şavşat Duvar Gazetesi Tarih

Samcele Kısa Bir Bakış

Ali Yüksel

Cumhuriyetle birlikte adı türkçeleştirilerek Armutlu Mahallesi olarak adlandırılan Samcel ilk olarak Soporo,Çartulet ve Kötetiris ile tek muhtarlık altında toplanmış bir köyün merkeze yakın mahallesidir.
Daha sonra merkeze bağlı bir mahalleye dönüştürülen Samcelin Kadırlar, İzigil, Gorgotlar, Hocagil, Dairler, Dafterler, Potoro ve Bakusa adlı sekiz ayrı yerleşimlerden oluştuğunu biliyoruz. Ayrıca Soporo ve Kötetirisle akrabalık ilişkileri yoğun olan ailelerin sayısı oldukça fazladır. Hele en eski ve köklü aileleri incelediğimizde bu iki köyde akrabaları bulunduğunu biliyoruz.
Dışarıya yoğun göç veren ama aynı zamanda merkeze yakınlığı nedeniyle cumhuriyetle birlikte uzak köylerden göçte almış bir yer Samcel. Hangi insana sorsanız kendisini Türk olarak tanımlasada ırksal olarak kafkasya kökenli gürcü kollarından asimile edilmiş olduklarını sorgulamamaktadırlar. Yinede yer isimleri olarak eski gürcüce ve ermenice adlar nedeniyle burada gürcülerin ve ermenilerin yaşadığını her insan bilmektedir. Yerel halk dilinde hala çayır, mera ve muhit muhit ermenice ve gürcüce adlar kullanılmaktadır.

Samcel adıda gürcü kökenli bir sözcüktür. Sami gürcüce üç sayısını, cel ise kızakların kollarını bağlamakta kullanılan ve ağaç dalından bükülerek elde edilen ip anlamına gelmektedir. Halk Armutlu mahallesi kavramını resmi kurumlar için kullansada nerelisin sorulduğunda tereddütsüz Samcelliyim demektedir. Ayrıca Bakusa Ermeni köklü bir sözcük olup bu muhitte 1910-15 li yıllarda ermeni ailelerin oturduğu bilinmektedir. Ermenilerin mülkleri Cumhuriyetten sonra (ki bu tapuların tarihleri genelde 1930-1936 tarihlidir.) devlet tarafından Cumhuriyete bağlılık içinde olan asker kökenli yada bey soylular başta olmak üzere diğer etnik topluluklardan ailelere tapu karşılığı dağıtılmıştır.

Merkez ilçeye bağlı mahalle muhtarlığı olan Samcel de halen il yolu dışında mahalle yolları stabilize ve bakımsızdır. Çok yoğun bir orman örtüsüyle kuzeyi, batısı ve güneyi çevrili olan Samcel doğal güzelliğiyle cazip bir mahalle olup yol dışında içme suyu, telefon, elektrik ve sulama suyu olanaklarına sahiptir. Mahalle halkı ağırlıkla hayvancılık yaparak geçimini temin etmektedir. Tarımda yine son zamanlarda hayvancılığa endeksli duruma gelmiş tarla tarımı yerine bahçe tarımı yapılarak geniş tarlalar hayvan yemi sağlayan otlak ve çayırlara dönüştürülmüştür.

Oldukça zengin meyve çeşitlerine rağmen meyvecilik de modern anlamda yapılamamaktadır. Halkın geçimine katkısı olan tek meyve cevizdir.

Herşeye rağmen Samcelliler burada yaşamanın zorluklarını çok iyi bilmektedirler ve çok çalışarak ayakta kalmayı becerebilmektedirler. Diğer köyler dışarıya daha yoğun göç vermelerine karşılık köy olmanın (ormandan yakacak temin olanağı vs. vs. )avantajlarından yararlanırken Samcelliler bundan mahrum da olsa yarı köy yarı kent olmanın getirdiği zorluklara katlanarak yaşamlarını sürdürmektedirler.

İşsizlik genç nüfusun en büyük problemidir ve gençler için sadece iki seçenek vardır: Ya ataları gibi zorlukları yaşayarak hayatlarını sürdürecekler ya da okuyup büyük kentlerde umutla yeni bir hayat kurmanın yollarını arayacaklar. Ellisini aşmışlar içinse buranın kendi mezarlıklarının olacağı bir mahalle olması kaçınılmaz son.

Yani anlayacağınız Samcel'de yaşamak zor ve devlet Samcel için hiç bir şey yapmıyor...

Bu İçerik 1065 Kez Görüntülendi

Tarih Üye Listesi