Şavşat Duvar Gazetesi Tarih

Şavşatlının Suçu Ne ?

Mustafa Zengin

Yılın son günlerini yaşadığımız şu günlerde ülkemizin birçok yerinde olumsuz hava şartları devam ediyor. Şavşat ile bulunduğum İnegöl’ü karşılaştırıyorum da hayretler içinde kalıyorum.
Şunun şurasında 5-10 cm kar yağmıştı İnegöl’e. Hayat durma noktasına geldi taşıtlar çalışmaz oldu, insanların yollarda yürümekte zorlandıklarını gördüm. Ayrıca ‘nerde bu millet nerde bu devlet” diye bir tabir var ya hemen hemen herkesin ağzında. Herkes birilerini suçluyor. Hani Allah’tan korkmasalar ‘bu kar niye yağıyor” diye hesap soracaklar gibi geldi bana.
O an memleketim, orada yaşayan insanlar ve geçmişim hafızamdan film şeridi gibi geçmeye başladı. Kar yağardı benim ilçeme 25 km lik yolu yürüyerek giderdik saatlerce sırtımızda yoğurt, peynir, ekmekle… Yolda acıkırdık ta yemezdik hafta içinde ne yeriz diye. Islanırdık yollarda,yeniden kururdu elbiselerimiz üstümüzde… Bazen gidemezdik tipiden, fırtınadan kalırdık Cevizli’de, Kayadibi’nde, Atalar’da Çoraklı’da ve hatta evimize 15 dakikalık mesafe olan kendi köyüm Şenköy’de. Hiç tanımadığımız insanlar açarlardı kapılarını, bağrına basarlardı, kendi çocuklarından ayırmazlardı bizleri…. Bunlar, 25- 30 yıl önceleriydi.
Ya şimdi nasıl? Bir şey değişti mi?
Hayır gene aynı…
Doğal şartlar dahil her türlü sıkıntılarla iç içe olan memleketimin insanları ne kadar hoşgörülü ve ne kadar ülkesine bağlı. Bırakın kışı, karı, rüzgarı, fırtınayı da yaz mevsiminde bile ilçeye gidebilmek için gecenin yarısından sonra yatağından kalkıp yollara düşenler. Yollarımız içler acısı, ya elektrik, telefonlara ne demeli. Hastalanmaya görün, hele cenazeniz varsa!...
Çocuklarımız okullara saatlerce yürüyerek gidiyorlar. Sadece erkekler değil kızlarımız da aynı sıkıntıları aşarak eğitimlerine devam ediyorlar. Düşünün bir kere, şu mevsimde 1 saat 30 dakika sabahleyin, 1 saat 30 dakika da akşamleyin yol kat ederek okula gidiyor Şenköy’deki öğrenciler . Yine de ‘kızlar okumaz diyenimiz” yok. Bütün bunlara rağmen herkesin ağzında bir şükür ve ülkesine sıkıca bağlılık. Düşünüyorum da acaba bizim memleketin insanları duyarsız mı? Yoksa başkalarının düşündüğü gibi sahiden bir şeyden habersiz mi?
Yok yok habersiz değiliz de belki de vatanımıza bağlılığımızı bu şekilde ifade etmek istiyoruz. Aslında her şeyin farkındayız fakat hazırcı değiliz, sabretmesini, geçmişimizi, elimizdekilerle yetinmesini biliyoruz. Birilerinin feryatları gibi feryat edip ortalığı velveleye vermek istemiyoruz sadece. Bunlar benim kişisel görüşlerim. Yukarıda anlatmaya çalıştığım olayların sonucunda bizim hak aramayı bilmediğimizin yorumunun çıkarılması beni üzer.
Yazdıklarıma bakıp ta tabiri caizse körü körüne bağlılık olarak düşünmenizi de istemiyorum.
Sorunsuz bir Şavşat görmek hepimizin temel hedefi olmalı diyorum ve Artvin dışında yaşayan hemşerilerimizin Şavşat’a biraz daha sahip çıkmalarını gönülden arzuluyor, en içten sevgilerimle sizleri selamlıyorum.
Saygılarımla….
24/12/05

Mustafa ZENGİN Şipali İlköğretim Okulu İnegöl / BURSA mustafazengin@savsat.com Şenköylü (Şavtali) EĞİTİMCİ

Bu İçerik 469 Kez Görüntülendi

Tarih Üye Listesi