Şavşat Duvar Gazetesi Tarih

Zekeria Chıchınadze Şavşat ta Gezmiş

Tetri Şavşeteli

Geçenlerde Gürcüce bir kitap elime geçti. 1901-1907 yıllarında Gazete "iveria"da Artvini, özellikle şavşatı karış karış dolaşmış, röportajlar yapmış, köyleri insanları anlatmış bir Gazeteci -Yazar Zekeria Çiçinadze. Gürcistan'da tanınmış yazarlar arasında imiş, ancak ben ilk kez duydum. Hayatını achara, şavşat, machaxel, imerxev, artanuç vb.. yerlerde geziler, incelemeler yaparak geçirmiş bir o zamanın gazetecisi.

Yakın Tarihimizi merak edenler içinde onun yazıları tam bir tarihsel kaynak.

Zekeria'yı, 15 yaşında ilokul mezunu olduğu halde, anacaddede hararetle "droeba" gazetesini okurken ordan geçen yazarlar arasından " Droeba" Redaktörü Sergei Meskhi keşfetmiş. gazeteciliği de bu gazetede öğrenmiş.

Zakaria Egnate-oğlu Çiçinadze, 8 Şubat 1854 yılında Tiflis'te Khoteviden göçen Rachalı bir ustanın oğlu, 15 kardeşin sonuncusu olarak doğmuş.

Bu bilgileri verdikten sonra onun yazılarından çıkardığım ilk sonuç şu: Şavşat tarihi sandığımızdan daha zengin ve ayrıntılı.

Şavşetlilerin kim olduğu yanıtıda bu yazılarda gizli. Bunları, meraklılara bulabilirlerse okumalarını tavsiye ediyorum. En azından bazı yazarlarımız-tarihçilerimiz gibi araştırmak zahmetine katlanmak, uydurmaktan iyidir.

Bu İçerik 2138 Kez Görüntülendi

Tarih Üye Listesi