Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Artvini Ve Artvinliyi Kısaca Tanımak

Fevzi Torun

Çıkar ilişkilerini, bağnazlığı ve kardeş kavgasını tanımayan Artvin halkının birlik ve bütünlüğü, aralarındaki düşünce farkları ne olursa olsun dünde bugünde bozulmamıştır.

Atalarımız, canları ve malları pahasına çekmiş oldukları 43 yıllık zulüm ve baskıya rağmen barışın,özgürlüğün ve demokrasinin ne demek olduğunu çok iyi anlamışlardır.

Bizden önceki nesillerin cesur ve şerefli mücadelesinden örnek alarak, bağımsızlığımıza yönelen tehlikelere karşı durmak onurumuz ve görevimiz olmalıdır. Artvin halkı esaret yıllarında da egemen güçlerle işbirliği yapmadığı gibi baskılara karşı da boyun eğmemiştir.

Artvin jeopolitik konumu nedeniyle birçok savaşlara sahne olmuştur. Kafkasya’nın Anadolu’ya açılan kapısı durumundaki ilimiz çeşitli kültürlerin etkisinde kalmıştır. Bu bakımdan Artvin bugün ülke ölçeğinin çok üstünde kültürel değerlere sahiptir. Kültür mozaiğinin zenginliği, Artvinlilerin niteliklerini daha kolay geliştirmiş ve çağdaş kimliğine kavuşmasına ortam hazırlamıştır.

Nasıl ki, Artvin’i esaretten kurtarmak için ‘gönüllü komiteler” kurularak harekete geçilmişti, bugün de başka alanlarda harekete geçmemiz şarttır. İlimiz sorunlarına duyarlılık göstermek, bu yöre için canını bile veren dedelerimize layık olmak, her Artvinlinin görevidir. Bu bakımdan her platformda göğsümüzü gere gere ‘Artvinliyiz” diyebiliyoruz. Bu yöreden olduğumuz için gurur duyuyoruz. Ancak sadece Artvinli olmakla övünmemiz yeterli değil, Artvin’e karşı sorumluluk duymamız gerekmektedir.

* Çernobil belasının sonucu olarak Karadeniz Bölgesinde sık sık yaşanan ve birçoğu ölümle sonuçlanan kanser hastalığına karşı bölgemizde ‘KANSER ARAŞTIRMA MERKEZİ ‘kurulmalıdır.

* Artvin’de Cominco Madencilik San.A.Ş. tarafından Siyanurla altın arama çalışmaları başlatılmıştır. Dünya incisi, doğanın bütün nimetlerini taşıyan bu eşsiz coğrafyanın para uğruna yok edilmesine sessiz kalamayız.

* Ormanlar Orman İşletmesinin yanlış üretim ve kesimi yüzünden yok olmak üzeredir.

* Baraj dolayısıyla ilçe bağlantılı yollarımız yüz yıl öncesi yol güzergahlarına çekilerek bölge halkı adeta trafik canavarının kucağına itilmeye çalışılmaktadır. Baraj dolayısıyla 400 km.lik karayolu sular altında kalacaktır. Baraj üretiminden elde edilen gelirin bir bölümü bölgenin kalkınmasında ve sorunlarının çözümünde kullanılmalıdır.

* Artvin bölgesine tarih boyunca birçok devlet egemen olduğundan, bölgemizde gerçek bir arkeolojik araştırma yapılmadığı için yörenin tarihi geçmişi konusundaki bilgilerimiz yetersiz kanıtlara dayanmaktadır. Bu bakımdan bölge tarihinin büyük bir bölümü henüz karanlıklar içerisindedir.

Ama ne yazık ki Artvin’in dışında öyle Artvinli kuşaklar oluşuyor ki, geçmişte dedelerinin bu kuşakların geleceği için şehit edildiği ve kanlarıyla sulandığı baba topraklarına bir kez bile gitmeyi istemiyorlar.

O güzelim doğa parçasında doğup, şerefiyle geçim ve yaşam mücadelesi veren dedelerimizin, babalarımızın tarlalarını mera’ya çevirmeden, çocuklarımıza hatta torunlarımıza sevdirerek oraya onları çekecek alternatifler yaratmalıyız. Eğer bunu başaramazsak gelecekte Artvin unutulup gidecek ve geçmişte yitirilen bir bölge konumuna gelecektir.

* Avrupanın en zengin bitki örtüsünün tabiatın tüm güzelliklerinin cömertçe sergilendiği serhat ilimizde olduğunu,

* Türkiye’nin en derin ve en yüksek gölünün Artvin’de bulunduğunu,

* Eski kilise kale ve köprü gibi birçok uygarlığın kalıntı ve izlerinin bulunduğu önemli bir anı şehri olduğunu,

* Dört mevsimin belirgin olarak aynı anda görüldüğü, dağında kar var iken bağında nar yetiştirilen yurdumuzun ender yerlerinden birisi olduğunu, Rafting, dağ sporları ve yayla turizmi gibi birçok eğlence yeri ve turizm potansiyeline sahip olduğunu lütfen gençlerimize ve çocuklarımıza anlatalım.

fevzitorun@mynet.com

Bu İçerik 12936 Kez Görüntülendi

Yorumlar

Zafer Şenol

Teşekkür

Zafer Şenol - 13 Nisan 2006
Duygularımı, görüş ve düşüncelerimi yansıtmışsınız teşekkür ederim. Hamşioğlu Zafer Şenol

Yaşam Üye Listesi