Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Bir Artvin Derneği

Fevzi Torun

TÜRKİYE’DE MANTAR GİBİ ÇOĞALAN YÖRESEL DERNEKLERE ÖRNEK OLACAK ÖNEMLİ KÜLTÜREL FAALİYETLERDE BULUNAN BİR ARTVİN DERNEĞİ;

SAKARYA/ARTVİN TURİZM VE FOLKLOR DERNEĞİ

Kültür, eğitim, turizm,folklor,spor, sosyal dayanışma, çevre koruma ve güzelleştirme adı altında faaliyet gösteren Artvin Dernekleri birçok il ve ilçede örgütlenerek faaliyetlerini çeşitli alanlarda sürdürmektedirler.

Derneklerin amacı, gençlerin serbest zamanlarını sosyal ve kültürel aktivitelerle, olumlu bir biçimde değerlendirmek, onları kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak ve topluma yaralı birer fert olarak yetiştirilmesini sağlamaktır.Ayrıca halk oyunları, tiyatro, turizm ve halk müziği alanlarında hizmet vererek milli kültür ve folklorik değerleri yaşatma ve yayma amacına yönelik hizmetler vermektir.Bunun dışında; festivaller-geceler düzenleme, gelenek ve görenekleri yaşatmak için kermes gibi diğer kültürel etkinlikler yapmaktır..Kültür derneklerinin diğer bir sosyal hizmeti de muhtaç öğrencilere karşılıksız burs vermektir.Ayrıca, aynı yörenin insanları arasında birlik ve beraberliği sağlayarak iyi ve kötü günlerinde dayanışma sergilemektedirler.

İşte size bu derneklerden biri olan SAKARYA/ARTVİN TURİZM VE FOLKLOR DERNEĞİ’nin kısa dönemde (1994-1998) gerçekleştirdiği büyük başarılarından örnekler sunacağım:

KURULUŞ TARİHİ:1994

ÖNEMLİ FAALİYETLERİ

1-1994 yılı halk oyunları eğitim ve tiyatro çalışmaları,

2-7 Mart 1995 günü Atatürk Kapalı Spor Salonunda halka açık müzik şöleni

3-1996 yılı 27 Mart Dünya Tiyatrolar günü nedeniyle ASM (Abasıyanık Sanat Merkezinde) halka açık ve ücretsiz tiyatro gösterimi ,

4-1996 yılı Nisan ayında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen kurum, kuruluş ve dernekler arası halk oyunları yarışmasında il birinciliği ,

5-1996 yılı Ağustos ayında Kültür Bakanlığı oluru ile Türkiye’yi temsilen Moldova’nın Rezine şehrinde ‘CİOF” tarafından düzenlenen uluslararası halk oyunları festivalinde uluslararası birincilik.

6-Aynı yıl dernek binamızda 20 kişiye bağlama kursu verildi.

7-Artvin’in düşman işgalinden kurtuluşu için 1997 Mart ayında Atatürk Kapalı Spor Salonunda halka açık halk oyunları ve müzik şöleni,

8-1997 yılı nisan ayında Kültür Bakanlığı ile Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından düzenlenen Türkiye halk oyunları yarışmasında Türkiye 10.su,

9-1997 Nisan ayında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından Sakarya’da düzenlenen halk oyunları yarışmasında düzenlemeli ve otantik dalda iki il birinciliği,

10-Aynı yıl başlarında Sakarya ve Türkiye’de başlatılan fidan dikimi seferberliğine derneğimizde iştirak ederek, Adapazarı Maltepe semtinde 200 adet ağaç fidanı dikimi yapılmıştır.

11-1997 yılı Temmuz ayında Akçakoca’da düzenlenen Uluslararası üçüncü turizm, kültür, müzik ve fındık festivaline halk oyunu ekibimizle katıldık.

12-1997 yılı Ağustos ayında Antalya Manavgat’ta düzenlenen uluslararası ‘AKDENİZ RÜYASI” festivaline ‘FOMGET” festival komitesinin ısrarlı daveti üzerine Halk oyunları ekibimizle iştirak edilmiştir.
Burada birçok ülkenin konuklarına unutulmaz gösteriler sergileyip, Artvin isminin uluslararası arenada tanıtılmasına yardımcı olduk.

13-1997 yılı içerisinde derneğimizce 30 gence temel bağlama kursu verilmiştir.

14-4 Ekim 1997 tarihinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından Zonguldak’ta düzenlenen ve il yarışmalarının devamı olan, grup yarışmalarına iki dalda katılarak düzenlemeli dalda grup birinciliği, otantik dalda ise ikincilik elde edilerek Türkiye finallerine katılma hakkı kazanılmıştır.

15-1997 ve 1988 yıllarında bizzat Adapazarı Belediye Başkanının yazılı talebi üzerine Sakarya’nın kurtuluş günü şenliklerine halk oyunları ekibimizle katıldık,

16-Sakarya Üniversitesinin daveti üzerine, Üniversitenin düzenlediği ‘SIRA” gecesine Halk oyunları ekibimizle katılarak üniversite gençlerine çeşitli yörelerin oyunları sergilendi.

17-1998 temmuz ayında Adana ilinde meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlar için kurulan yardım komitesinde görev alarak topladığımız paraları Sakarya Valiliği aracılığı ile Adana’ya ulaştırdık.

18-Heryıl geleneksel olarak yapılan Sapanca Kültür ve Sanat Festivalinin 1998 yılı faaliyetlerini dernek elemamlarımız organize ederek, Makedonya’dan 45 kişilik halk oyunları ekibi getirtildi.

19-1997-98 yıllarında halk oyunları ekibimize yaklaşık 80 oyuncu genç iştirak etmiştir.Bunlardan bir çoğu profesyonel olarak yetiştirilerek, çevredeki okulların oyun ekiplerini çalıştırmaya başlamışlardır.Bazılarıda derneğimiz bünyesinde grup kurarak çeşitli müzik aletleriyle koro oluşturmuşlardır. Bu grup yerel TV kanallarında söyleşi ve müzik-eğlence programlarına katılmıştır.

20-Bunların dışında halk oyunları ekibimiz Cumhuriyetin 75. yılı kutlamalarına, gençlik şölenlerine ve bir çok açılış ve eğlencelere iştirak etmiştir..

Bütün bu başarılar üyelerimizin, kamu kurum ve kuruluşlarının katkıları ve oyuncu elemanlarımızın özverili ve gayretli çalışmalarıyla elde edilmiştir.Tam bu aktivitelerin yoğun olduğu sırada 17 Ağustos 1999 deprem felaketiyle karşılaştık.Ne yazık ki ,birçok üyemizi, oyuncumuzu bu deprem de kayıp ettik.Dolayısıyla dernek faaliyetlerini de geçici olarak askıya aldık.Ben de zorunlu olarak Adapazarını terk ederek Bursa’nın İnegöl ilçesine yerleştim halen de burada oturmaktayım. Şu an Adapazarı’ndaki dernek faaliyetlerinin ne durumda olduğu hususunda da fazla bilgi sahibi değilim.

1999 AĞUSTOS AYINA KADAR DERNEK YÖNETİM KURULU ÜYELERİ

1-Yavuz KAYA (Ardanuç-1950)

2-Fevzi TORUN (Şavşat-1950)

3-Fehmi SU (Artvin-1955)

4-Nurbay YAŞAR(Şavşat-1951)

5-Enver DURMUŞ(Murgul-1953)

-Ahmet BAYRAKTAROĞLU(Yusufeli-1955)

7-Halis AKSAKAL (Ardanuç-1945)

8-İsmet SELİMOĞLU(Şavşat-1948)

9-Ali BİBİNOĞLU(Ardanuç-1950)

Fevzi Torun

Bu İçerik 504 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi