Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Bizim Yeni Yıl Kutlaması Nasıl İdi?

Polat Aydin

1958-1963 yıllarına baktığımızda: Ben ilkokul öğrencisiyim. Köy çocuğuyum. Ailem çiftçilik yaparak yaşamını idame ettiriyor. Her aile ferdinin yaptığı görev var. Mevsim kış. Hayvanların beslenmesi, hayvan barınaklarının temizlenmesi, odun çıra v.s. gibi uğraşlar var. Bana düşen vazifelerde ayak işleri. Çıra ile ışık tutmak, hayvanların yiyeceklerini takip etmek, odun çıra taşımak, neker kırmak su taşımak gibi morbetlik işler. Çiftçinin atı,öküzü,ineği, koyunu, keçisi, kedisi köpeği mutlaka vardır. Olmazsa olmaz. İşte asıl mevzu burada.

Çiftçi işlerini her günü adeta nakarat gibi tekrarlar. Arada bazı önemli günler gelir. Geleneklere göre o günleri kutlar. Unuttuğum ve anımsayamadığım ayrıntılar varsa lutfen hoş görün.

Yeni yılın birinci günü sabah erkenden davranılır. Hemen barınaktaki en sevimli koyun evin mutfak ve de devamlı oturulduğu bölümüne getirilir. Ona ekmek verilir okşanıp sevildikten sonra yine barınağına götürülür.

Malum, koyun: Etinden, sütünden. Yapağısından, derisinden, kuzusundan, derisinden, gübresinden hatta kemiğinden bile faydalandığımız bir hayvandır. Dolayısı ile hem kolay bakılıp beslenebilen, hemde ekonomiye katkısı çoktur.

Yılbaşında yeni yıla bolluk ve bereketle girelim diye, koyun tarafından ev ziyaret ettirilmiş olur. Koyunun ayağı iyi gelirmiş geleneği yaygındır. Koyunu olmayanlar ne yapardı? En sevimli hayvanı veya sevdiği insanı bir kandırmaca ile o gün evlerine ilk ayak basan olmasını sağlarlardı. Bazen işler ters gider. En sevmediğiniz bir komşu yada akraba çıka gelir. Geleneğe göre işler bozuk diye düşünülürdü. Bu yaşanmışlık biz çocuklar arasında ballandıra ballandıra anlatılıp giderdi. Bugünki muhabbetlerin hiçbiri yoKtu. Radyo bile yoKtu desem ne dersiniz?

Daha sonraları köyümde yeni yıla nasıl girilir bimem. İnanın. Çünkü: 1963 ylından sonra köyümde yeni yılı hiç yaşamadım.Kimbilir belki değişmiştir.

Ben yozlaşmış olmasına rağmen siz tüm Şavşat’lılara, Pınarlı köyü halkı koşmularıma sağlıklı, huzurlu, barış içinde bol kazançlı bir 2008 temenni ediyorum. Polat Aydın 31/12/2007

Bu İçerik 2390 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi