Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Digital Dünya

Turgay Kurtuluş

Benim çoçukluğum bir başkaydı hani hani herkez çoçukluğundan bahseder yani benimkide bir baskaydı ama artık orta yaşlarda değilim işi güç sahibi biriyim.Hiç unutmam ilkokul birinci sınıfa gidiyordum ozamanlar mahallenin kahvesinde geçerken baktım tvde bir türk filmi baslamış oley dedim sevine sevine eve koştum.Hemde ne koşuş televizyon açılmış koşa koşa eve geldim hemen televizyonu açtım izlemek için tabi şimdiki gibi kumada yok açmak için uğraşıyorsun açtığımda ama televizyonda binlerce karıncadan başka bir sey yoktu.

O zamanlar Trt nin tek kanallı dönemi Trt öğleden sonra açılıyor önce Anıtkabir ve Ulu önder Atatürk sonra İstiklal marşı okunuyordu ama yoktu anneme sordum niye birşey yok televizyonda kahvede gördüm tv orada var. Dediki o video ben düşündüm acaba video ne demek diye sonradan büyüdükçe kaset gibi takıyorsun izliyorsun filmleri kasetin büyük hali bunu öğrendim.

Şimdi günümüzün kuşağına soracak olsak ne tesadüftür ki videonun ne olduğunu bilmezler o koca koca kasetleri bilmezler çünkü dvd ismini alarak sinema izleme keyfi var şimdilerde.Hatta taş plaklar çalardı gramofonda sonra yeypler çıktı kaset çıktı sonra dahada kibar bir hal aldı cd oldu.

Teknoloji bu işte önce icad edilir sonra geliştiriir va taşıması kolay olsun diye iyice küçültülür. 20 sene önce cep telefonu diye bir sey cıkacak oradan mesaj atıcaksın karşıdaki görücek yada resim yollayabileceksin deseler heralde herkez şaşırırdı , Bir de 3G görüntüsü var. Düşününce nasıl oluyor diyebiliyorsun resim nasıl ayaklanır, karşıya tek tuşta gider.

Ya bilgisayara ne demeliyiz o daha baska birsey.Ama cep telefonu ise cepten çıktı dersek daha güzel olur.O koskoca bilgisayarlarıda cep telefonuna sığdırdılar. Yine çoıçukluğumuzda oynadığımız oyunlar vardı. Saklambaç, körebe,uzun eşek, bilye(misket), çukur oyunu gibi oyunlardı sonra biraz daha büyüdük.

Daha zeka geliştirici oyunlar 3 taş,dama,satranç oynamaya başladık.Çoçuktuk hep dışardaydık üstümüz başımız hep çamur oluyordu,kavga ediyorduk ama ertesi gün barısıyorduk çok arkadasımız vardı.Bu digital dünyada herşey değişmeye başladı hatta oyunlarımız bile değişti.Atari salonlarında vurdulu kırdılı döğüş oyunları,savaş oyunları oynamaya basladık.

Sonra evimize bilgisayar girdi girmeseyle bizde artık evden çıkmaz olduk evde bilgisayar oynamaya başladık.Bilgisayar varken hersey elimizin altındaydı dışarı cıkmayada gerek yoktu böyle daha keyf veren bil hal almıştı.Sonra internette tanıştık herşey elimizin altındaydı sohbet ediyorduk,oyun oynuyorduk karnımız acıkınca internetten sipariş veriyorduk geliyordu.Önceden dışardaydık bir toplulukta yada bir yerdeyde insanların içindeydik ama artık asosyal olmus cıkmıstık.

Asosyal olmuş sosyal modern teknolojinin sosyal paylaşım sitelerinde, sosyal sitelerinin çılgınlığı daha baska birsey resim paylaşıyorduk.İnsanlarla konuşuyorduk,hiç tanımadığımız insanlarla yüzünü görmeden hatta seviyemizi düşürerek her türlü şeyi konusmaya baslamıstık .Artık utangaçlığımızda gitmiş iyice cesur olmustuk.Buranın adı sanal alemdi herşey sanaldı ama belkide begeniyordu bu kadar takip edilmek bilinmemiz mi gerekiyordu.

Efendim tatile giderken tatile gidiyorum hafta döneceğim, bir hafta sonra geldim sizleri özledim sabahları günaydın aksam yatarken iyi geceler diyerek gibi yazıları paylaşıp durmaya basladık gercek hayatta bunu kimi arayarak diyoruz.İster olmusuz ki tüm insanlar beni beğensin tüm ilgileri üzerime toplayım galiba iyice bencil olmusuz .

Sabahtan oturupta gece yarılarına kadar o bilgisayar başında tüm vaktimizi harcayarak iyice beynimizi körertmek hastalığı evet internet hastalığiı kötü bir hastalıık tedavisi ise çok zor bir kitap okumak,dışarda arkadaslarla bulusmak eski günleri niyaz etmek,spor yapmak bunlardan daha güzel ama artık iyice bencilleşmişiz.

Biz kavramı gitmiş ben kavramı kalmıs durumda nereye kadar daha sürer bilinmez ama herseyi yerli yerinde kullanmak gibisi yok bunu kendi engin tecrübelerimdende anlayorum burda yazdıklarımı kendi yasadıklarımdan örneklere söylemeden geçemeyeceğim.Bu digital dünya ya bir biz kalmışız diigital olmayan ama o da yakındır robotlaştırııp uzaktan kumandayla yöneltilmeye başladığımıza göre....

Turgay Kurtuluş

Bu İçerik 468 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi