Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Şavşat Turizme Ne Kadar Hazır

Müslim Törün

Son 20 yıl içerisinde Türkiye genelinde göç veren illerin başında Artvin’in, Artvin ili içerisinde de Şavşat ilçesinin geldiğini; bu göçün sonucunda da en fazla yaşlıların mağdur olduklarını daha önceki yazımda anlatmaya çalışmıştım. Bu yazıda ise, bu trajik göçün önüne geçilebilmesi için halen Şavşat’ta yaşamaya devam eden halkın kendi topraklarında kalmalarını sağlayacak en önemli çözümlerden biri olan: ‘TURİZM” konusunu ele almak istiyorum.

Son zamanlarda turizmin Şavşat için en önemli gelir kaynaklarından biri olacağı internet gazetelerinde, diğer medya araçlarında, Şavşatlı hemşeri sohbetlerinde sıkça işlenmeye ve tartışılmaya başlanmıştır. Elbette turizm Şavşat’ın en önemli gelir kaynaklarından birisi olacaktır, tıpkı Safranbolu, Ilgaz, Uzungöl örneklerinde olduğu gibi, ancak Şavşat’ın da turizme ne kadar hazır olduğunu tartışmaya açmakta büyük fayda olacağı; en azından mevcut problemlerin medya önünde samimice tartışılmasının yetkilileri harekete geçireceği düşüncesindeyim.

TURİST NİÇİN GELİR

Son yıllarda ülkemizde kültür ve doğa turizmi oldukça yaygınlaşmıştır. Artvin ili ise gerek Karçkar Dağı, gerekse yemyeşil yaylaları ile bu pastadan oldukça büyük pay almağa adaydır. Şavşat ilçesine gelince yayla turizmi ve pancarcı şenlikleri ön plana çıkmaktadır. Ayrıca az da olsa kaplıca ve şifalı sular da unutulmamalıdır. Tarihi kalıntı ve ören yerleri olarak hepimizin bildiği gibi Şavşat fazlaca zengin değildir. Kısaca turist Şavşat’a yayla ve pancarcı şenlikleri için gelecektir.

Ancak Şavşat’a gelen turist sayısına bakıldığında, veya en azından Şavşatlıya sorulduğunda, Şavşat’ın yeteri kadar tanıtılmadığı ve yeterli sayıda turist tarafından ziyaret edilmediği anlaşılmaktadır. Günümüzde Şavşat’a giden turist yapısına bakıldığında gelen turistin büyük ölçüde dışarıda yaşayan Şavşatlılardan oluştuğu anlaşılacaktır.

TURİST NE ARAR

Bir bölgeye giden turist öncelikle geliş amacındaki yerleri görmek, sonra da ortalama standartta beslenme ve konaklama ihtiyaçlarını karşılamak isteyecektir.

Son yıllarda özellikle 1990’lardan sonra araba yollarının yapılmasıyla, hemen hemen bütün yaylalara taşıtlarla ulaşılmaktadır. Şavşat-Artvin ulaşımı ise baraj nedeniyle biraz aksasa da bir kaç yıl içerisinde normale girecektir. Zaten Şavşat’a gelenler mevcut yol şartlarını bilerek gelmektedirler. Kısaca Şavşat’ta yaz aylarında ulaşım sorunu bulunmamaktadır.

Konaklama ve yeme-içme olanaklarına gelince Şavşat içler acısı durumdadır.

Son zamanlarda Şavşat’taki otellerde hiç kalanınız var mı? Lezzetiyle övündüğümüz Şavşat dönerini yapan restoranlarda yemek yediniz mi? Hiç Şavşat’taki umumi tuvalete gittiniz mi?

Eğer bunları yaptıysanız Şavşat’ın içler acısı durumunu görmüşsünüzdür. Umumi tuvaletler bir şehrin aynasıdır. Şavşat’taki var olan tuvalet berbat durumdadır, kokudan ve pislikten giremezsiniz. Eğer girebildiyseniz mutlaka suları akmamaktadır ve tıkalıdır, üstelik bir de sizden para talep ederler. Burayı gören yabancı Şavşat’tan kaçmak isteyecektir.

Otellerin ise başka amaçlarla kullanıldıkları anlatılmaktadır. Son yıllarda bu otellerde hiç bir ailenin kalmadığı söylenmektedir. Hatta pancarcı şenliklerine gelen yabancı sanatçı ve konukların Şavşat sakinlerince evlerinde misafir edildikleri herkesçe bilinmektedir. Mevcut otellerde banyolu oda, hatta sıcak su dahi bulunmamaktadır.

Şavşat’ta ailece oturulabilecek zengin yemek çeşitleri (özellikle yöresel) sunan herhangi bir restoran bulunmamaktadır. Mevcutlar ise sadece birkaç çeşit yemek çıkartan basit kasaba restoranı görünümünde olup masalarda peçete dahi bulunmamaktadır. Hiç bir restoranın bırakın tuvaleti, doğru dürüst lavabosu dahi yoktur.

SONUÇ

Lezzetleriyle övündüğümüz Şavşat yemekleri yapan ve bunları tipik Şavşat evinde sunan güzel restoranlar olsa kötü mü olur? Hangi turistik kasabaya veya beldeye gitseniz mutlaka restore edilmiş, konforlu, otantik yöre evlerinden oluşan otel türü yerlerle karşılaşırsınız. Bu otellerde yöre yemekleri yiyebilirsiniz. Türkiye’nin en uç noktasında bulunan Şavşat’a da gelen turist te bunları arayacaktır.

Bu yazıdaki amaç Şavşat’ta mevcut olan otel ve restoranları karalamak değil, onların eksikliklerini ön plana çıkartmaktır. Eğer bir kurum kendi eksikliklerini bilirse inanıyorum ki o eksiklikleri düzeltmeğe ve tamamlamağa çalışacaktır.

Yukarda açıklamağa çalıştığım kusur ve eksikliklerin telafi edilmesinde yerel organizasyonlara, özellikle de Şavşat Belediyesi ve Şavşat Kaymakamlığı’na büyük görev düşmektedir. Eğer bu kurumlar denetimlerini ve yaptırımlarını yeterince yaparlarsa Şavşat; temiz, kaliteli ve asgari ihtiyaçlara hizmet veren tesislere kavuşacaktır. Ayrıca dışarıda yaşayan biz Şavşatlılar da Şavşat’ın tanıtımını iyi bir şekilde yaparsak önümüzdeki yıllarda Şavşat’a yeterli sayıda turist gelecek ve para bırakacaktır.

Bu İçerik 1949 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi