Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Şavşat’ta Turizm Varlıkları

Hasan Büyük


ŞAVŞAT HAKKINDA TURİZM BİLGİLERİ

A-GENEL BİLGİLER

1- COĞRAFİ KONUM VE YERİ

Şavşat Artvin ilinin aynı zamanda Türkiye’nin kuzeydoğu köşesinde yer alan bir serhat ilçesidir.41-42 derece kuzey paralelleri ile 42-43 derece doğu meridyenleri arasında yer alır. Yüzölçümü 1317 km kare olan Şavşat ilçesinin Doğusunda Ardahan ilinin Posof,Hanak ve merkez ilçeleri,Güneyinde Ardahanın merkez ilçesi,Batısında Artvin’in Ardanuç merkez ve Borçka ilçeleri,Kuzeyinde ise Gürcistan bulunmaktadır.

2- BAZI YERLERE UZAKLIĞI

Ardahan’a 47, Ardanuç’a 50 km, Artvin’e 68 km,İskelesi olan Hopa’ya 130 km, Komşu il Rize’ye 210 km, Trabzon’a 306 km,komşu il Erzurum’a 270 km,Kars ‘a 137 km,Ankara’ya 1070 km, İstanbul’a 1384 km Sarp sınır kapısına 170 km Bursa’ya 1350 km dir.

ŞU ANDAKİ ULAŞIM DURUMU

Doğu Karadeniz sahil yolu Hopadan geçerek,Artvin’e oradan da Şavşata geçerek Ardahan’a ulaşmaktadır.Bu yolun Hopa-Artvin arası normal asfalt Artvin Şavşat arası dar asfalt Şavşat Ardahan arası ise bazı yerleri stabilize bazı yerleri ise asfalt yoldur.Artvin Şavşat arası ise yolun yapılan barajlar nedeniyle yönü değiştirilmiştir.sahil yol keskin virajlar verilerek yukarılara çıkılarak,tahmini 25 km den sonra tekrar sahil yola kavuşmaktadır.

Artvin ‘Hopa arsında 690 m. Yükseklikte ‘Cankurtaran Geçidi”,Şavşat Ardahan arsında ise 2700 m. yükseklikte ‘Sahara Geçidi bulunmaktadır.Bunlardan Sahara Geçidi Aralık-Nisan aylarında kar nedeniyle ulaşıma kapanmaktadır.Köy yollarının büyük bir kısmı geçen yıl başlatılan KÖYDES projesi kapsamında bazıları asfalt bazıları ise stabilize yol olarak yapılmıştır.Kısa sürelide olsa kar nedeniyle kapanan köy yolları vardır.

BARAJLAR

Çoruh nehri üzerinde yapımına başlanan barajların yöreye diğer yönden kazanımlarının yanında turizm yönünden de kazanımları olacaktır.Bu barajların en önemlileri DERİNER BARAJIDIR. Borçka Artvin arasında olup yapımına 1998 yılında başlanmıştır.Derinlik bakımından Dünyada üçüncü sıradadır.2009 yılında bitirilmesi planlanmaktadır. Bunun yanında Muratlı.Borçka Artvin ve Yusufeli barajlarıda yapılmaktadır.Şavşat’ı gezmek isteyenlerin bu barajları da görme şansı olacaktır.

DOĞAL YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Şavşat’a etrafındaki il ve ilçelerden ayrıldığı Arsiyan,Cindağı.sahara.Yalnızçam,Kaçkar dağları ile Gürcistan Cumhuriyetinden ayrıldığı sıradağlar arasında çanak biçiminde bir ilçedir.Topraklarının hemen hemen tamamı ekim alanı çayır,meşe ,orman, fundalık, bağlık,bahçelik olmak üzere yeşil bir bitki topluluklarıyle örtülüdür.

İklimi ve bitki örtüsü itibariyle Karadeniz ve doğu Anadolu Bölgesi arasında ‘Geçiş bölgesi” özelliği taşımaktadır.

Şavşat çok ormanlık bir yöredir.1317 km’lik yüzölçümün 580 km karesi (%44) ormanlarla kaplıdır.Ormanlar alçak rakımlı yerlerde yayvan, yükseklerde ise iğne yapraklıdır.200 m den yükseklerde ormanlar yerini yayla düzlüklerine bırakır.

Zaten Şavşat adını (Şavi,kara.;Şad,orman) kara orman anlamını içermektedir.

Şavşat ormanlarında,kurt,ayı,yaban domuzu,tilki tavşan,sansar,yaban keçisi,karaca .varşak, su samuru gibi yabani av hayvanları ile yaban tavuğu,keklik ,ördek,angut,güvercin,turna bıldırcın,ağaçkakan,saksağan,sığırcık,zera,atmaca, dağ horozu gibi av kuşları bulumaktadır.

Yine bu ormanlarda,insan sağlığı açısından,bazı hastalıklara ilaç olarak gösterilen ,ahududu(jol) mershal(Frenk üzümü),mosi (Orman çiçeği),telehaş,kekre, kuşburnu ,çeşitli mantarlar,panta (ahlat) karatuna,kuzu kulağı,yeşil pancar,nane adaçayı,su teresi,muşmula …..azraz gibileri bol miktarda bulunmaktadır.

Şavşat akarsular yönünden oldukça zengindir.Her vadiden bir dere akar.Aran her su berrak ve temizdir.Bütün sular içilir.Çünkü doğatı ve suları kirletecek,bir kuruluş yoktur.Küçük rakımlı derelerde sazan büyük rakımlı dere ve göllerde ise alabalık bulunur.Ayrıça ilçenin belirli yörelerinde balık çiftlikleri vardır.Gelen turistler buralarda ağırlanmaktadır.

Şavşat’ta yenen besinlerin özel bir tadı vardır.Çünkü doğal bir ortamda yetiştirilmektedir. Bahçelerde suni gübre yerine çiftlik gübresi kullanılır.İlaçlama yapılmaz.Gerek sebze ve meyveler gerekse hayvanlar doğal ortamdan beslenmektedirler.Isı yağış ve güneş dengesi iyi olduğu ve rakım yüksek olduğu için meyve ve sebze çok lezizdir.

Şavşat balı da leziz ve kalitelidir.

ŞAVŞATTA TURİZM VARLIKLARI

A-DOĞA

Etrafı sıra dağlarla çevrili,dağlar arasında vadiler,bu vadilerden,çağıl çağıl akan sular uçsuz bucaksız yeşil ormanlar yaylalar çayırlar ve bahçeler.Her şeyin doğal olanı kısacası havanın suyun en temizi yeşilin ve mavinin kucaklaştığı bir yerdir Şavşat

B- TARİHİ ESERLER

Şavşat’ta tarihi eserlerin daha çok kalıntılarını görüyoruz.Başlıcaları şunlardır:

1-DOHARLET(satlel)KALESİ: Şavşat-Artvin karayolunun 4.km’sinde Tigral ve Kemerköprü suları arasında bir kaledir.379 yılında yapıldığı söylenir.Tepesinde sürekli bayrak asılıdır.Her mevsimde gezilip görülebilir.

2-TİBET (cevizli)KİLİSESİ : Cevizli köyündedir.İlçeden 15 km uzaklıktadır.900-910 yıllarında yapılmıştır.Duvarlarında çok sayıda kabartma ve oyma süslemesi ile Hz.İsa ve havarilerinin resimleri vardır.

3-CİVARİSHEV KALESİ: Dutlu köyündedir.İlçeye 30 km.uzaklıktadır.Yılın her mevsimin de gezilebilir.

4-PARİH KALESİ: Balıklı ve Taşköprü köyleri arasındadır.İlçeye uzaklığı 15 km.dir .Yanında bu kaleyi yaptıran Zor Tana’nın mezarı bulunmaktadır.

5-USTAMIŞ KALESİ :Eskikale köyündedir.

6-RABAT KALESİ: Köprülü köyündedir.İlçeden 15 km.uzaklıktadır.Her mevsim görülebilir.

7-ODALAR: Aşağı Koyunlu ile Kirazlı köyünün arasındadır.Sarp kayalıklarda ilginç mağaralar vardır. Bunlara yöre halkı odalar demektedir. Görülmeye değer.

MESİRE YERLERİ

Genel olarak Şavşatın her yeri mesire alanıdır.Özellikle yaz aylarında nereye giderseniz her taraf yeşillik,temiz hava, akan sular,uzanılacak çimenlik,gölgesine girebilecek ağaç bulursunuz Fakat yinede gelen misafirleri götürülmeye değer önemli mesire yerleri vardır.

Bunlardan bazıları :

1- MEŞELİ KARAGÖLÜ : Meşeli köyü yakınındadır.İlçeye uzaklığı 27 km.dir.Orman içindedir.Derindir.Yüzölçümü 25.000 km kareye yaklaşır.Göl kıyısında Şavşat Orman İşletmesi tarafından yaptırılmış konaklama tesisleri vardır.İçerisinde kayıklarla dolaşılabilir.

2-KOCABEY KIŞLALARI : Şavşat-Ardahan karayolunun 15 km sinde Kocabey köyüne ait yayla evleri ve etrafındaki düzlüklerden oluşan bu kışlalar ormanıyla,sularıyla, temiz havasıyla gelen insanlarla dolup taşar. Yıllık Şavşat Sahara Pancarcı Şenlikleri de burada düzenlenmektedir.

3-EFKAR TEPESİ: İlçe merkezinin batısında çok geniş bir alanın görülebildiği bir tepedir.Burada Şavşat Orman İşletmesine ait dinlenme tesisi vardır.Bu tepenin adı Yazar Fakir Baykurt’un ‘Efkar Tepesi”adlı kitabına isim olmuştır.

4- KARAAĞAÇ KARAGÖLÜ :Karaağaç ve Hanlı yaylaları arasında Kürdevan dağı eteğinde oluşmuş krater göldür.Gölde alabalık bulunmaktadır.ilçeye uzaklığı 30 km dir.

5-TILAP (SEYRAN)DÜZÜ. : Ciritdüzünden Veliköye giden yolun üzerinde geniş bir düzlüktür.Her türlü eğlenceye pikniğe ve spor karşılaşmalarına müsait bir yerdir İlçeye uzaklığı 10 km dir.

6- ŞAVUTBA : Saylıca köyünün sınırları içerisinde Mehreke adı verilen ormanda çıkan oldukça soğuk bir sudur.Bu sudan dolayı buraya şavutba adı verilmiştir.Özellikle Döner yemek isteyenler bu yöreyi tercih etmektedirler. İlçeye uzaklığı 24 km dir.

YAYLALAR

Şavşatın etrafını çevreleyen sıradağların vadi ve eteklerinde Şavşat halkı tarafından yaylalar yapılmıştır.Yazın bu yaylalara yöre halkı hayvanlarıyle beraber çıkarlar.Bu yaylalardan önemlileri Bilbilan,Kocabey,Cenkelek,Yavuzköy,Cindağı ve Arsiyan’dır.Özellikle de Arsiyan yaylasına çıkıp buradaki,doğal bitki örtüsünü,Kız gölünü,Boğa, Sateva,davar gölü ve muhaol göllerini görmek yerinde olacaktır.Yine bu yaylada bulunan aynı zamanda Şavşatın en yüksek tepelerinden biri olan KENÇİYAN’a çıkmak için turlar düzenlenmektedir.

İLÇEDEKİ ŞİFALI SULAR.

1-MİKELET ÇERMİĞİ:Suyu sıcaktır. İlçeden 30 km uzaklıktadır.Çermik köyündedir .Romatizmaya, çeşitli ağrılara kısırlığı giderdiğine inanılmaktadır

2-VELİN ÇERMİĞİ: Soğuk,karbonetli bir içmedir.ilçeye 12 km dir.

3-AGARA ÇERMİĞİ. Meşeli Köyünün Agara mahallesindedir.Soğuk karbonatlı bir içmedir.

4-LAŞET ÇERMİĞİ: Şavşat-Ardahan karayolunun kıyısında Laşet köprüsü yanında soğuk içmedir.

5-ACI ÇERMİK:Çavdarlı köyündedir soğuktur.

6-MİNHAR ÇERMİĞİ. Aşağı koyunlu köyü ile Kirazlı köyü arasındadır. Soğuktur.

7-ÇİVLİK ÇERMİĞİ: Karaağaç köyündedir soğuktur.

8-ÇAMLICA ÇERMİĞİ: Çamlıca köyündedir soğuktur.

9-HANLI ÇERMİĞİ: Hanlı köyündedir soğuktur.

10-ZİYARET ÇERMİĞİ :Ziyaret köyündedir, soğuktur.

11-MERMERLERİN ÇERMİĞİ: Arsiyan dağı ile Posof yaylasının birleştiği yerdedir. Oldukça soğuktur.

DOĞAL BESİNLER

İlçedeki gerek hayvansal gerekse bitkisel besinlerin hepsi doğaldır.Çünkü suni gübre suni yem, kullanılmaz Hormonlama yoktur.Her besinin tazesi elinize gelir. Bu besinlerin çoğu çeşitli hastalıklara ilaç olarak ta kullanılmaktadır. Bu besinlerden başlıcaları şunlardır:

Kuşburnu

Jol (böğürtlen)

Çeşitli mantarlar

Mershal (Frenk üzümü)

Moçi

Kekre

Telehaş

Panta (ahlat)

Karatuna (yaban elması)

Kuzu kulağı

Pancar

Kirkat

Ada çayı

Nane

Su teresi

Yer elması

Dilhuna

Tita

Javuna

Muşmula

Azraz

Kızılcık

Cinacura ….. vb.

Kısaca; Küresel ısınmanın etkilerini hissetmeyen, havasıyla, suyuyla, ormanı ve yeşiliyle insanlara kucak açan, onların dertlerine ilaç sıkıntılarına merhem olan bir yerdir Şavşat. Burayı yazmak ve anlatmakla değil gidip görmek gezmek ve yaşamak lazımdır. Şayet gidip görürseniz umarım bana hak verirsiniz. Şavşat’ta görüşmek üzere…!

Bu İçerik 6152 Kez Görüntülendi

Dosya/Görseller

Yaşam Üye Listesi