Garkilop Mesajlar Şentürk Yılmazlar

Şentürk Yılmazlar

ŞAVŞAT ÇORAKLI KÖYÜ

İlçe merkezinden 26.km uzakta olan ÇORAKLI köyü eski ismiyle “GARKULKHEP” olarak bilinir. GARKULKHEP Farscadır. GAR: yapıcı önemli ve yararlı işler yapan yada; yapı ustası anlamına gelir. GARKULKHEP tümü usta ve yararlı işler yapan İSKİT/ SAKA ların KOLK boyu anlamına geldiği ileri sürülmektedir. GARKULKHEP adını bu köye yerleşen İSKİT ler verir. Cunta tepesinde İSKİT/SAKA lara ait temel kalıntılar vardır. 1927 yılında ÇORAKLI Köyü olur. Çoraklı köyünden Şenköy (Şavta), Çermik (Mikelet) ayrılarak ayrı köy olurlar. (1) Çoraklı Köyünün denizden yüksekliği 1470 dir.

Çoraklı köyünde 1932 yılında BABİLVANDA (Cunta tepesinin altındaki düzlük) yapılan okul daha sonra ilk Öğretim olarak köy merkezine taşınmıştır. Öğrencilerin kış aylarında Okula gelmemesinden dolayı Çoraklı Köyüne bağlı KUTLUGÜN (Kediyel) ve GÜNDOĞDU(Gorğiyet) İlk okulları açılarak Öğrenciler eğitimine devam etmislerdir.

Bu iki mahallenin Okulları Öğrenci yetersizliğinden dolayı kapatılmıştır. Çoraklı Köyü İlk Öğretimi Eğitim Öğretimine devam etmektedir.

Çoraklı köyü 1965 yılında Kara yoluyla ulaşıma açılmış 1969 yılında da Köyde Sağlık Ocağı yapılarak Sağlık hizmeti vermeye başlamıştır. 1970 yılında kooperatif yasası ile kurulan Tüketim kooperatifi Şavşat’ın tüm köylerinde kapatılmasına rağmen köyümüzde halen köy halkına ve çevre köylere hizmet vermektedir.1985 yılında köyümüz Elektriğine kavuşmuştur .

Önce tek telefonla görüşmeyi sağlayan Köyümüz 1996 yılında Köyümüzde kurulan santralle tüm köy halkı telefona kavuşmuştur.

Çoraklı köyü yaylası Akdamla Köyü üzerindeki Gürcistan sınırında Sarı Çayır /Katıcuar bölgesindedir.Yaylanın rakım yüksekliği 2200m. (Bagat)

Çoraklı Cami ilçenin eski camilerinden biri olup tamamen ağaç yapımıdır.Medrese üzerindeki ağaç kısmın yapılışına 1327 tarihinde başlanmış (Rumi 1911)ve iki yıl içinde ibadete açılmıştır.Cami içerisi nakış işlemeli olup kullanılan boya eski el yapımı hakiki boyadır.Cami yapımında tüm Çoraklı köyü halkı imece usulu ile ve ustaları Köy halkından (Kadeget mah) Hasan TORUN ve Şen Köylü Kahriman Usta tarafından yapılmıştır. Kutlugün mah. Camiside ibadete açık olup imamı mevcuttur.Gün doğdu mh Camisi ise 1994 yılında çıkan Mahalle yangınında yanmıştır.Mahalle halkı tarafından bir mescit yapılıp ibadete açıktır.

Çoraklı Köyü Gündoğdu mah (Gorğiyet) sınırları içinde bulunan sıcak su kaplıcası ve Maden suyu vardır. Romatizma, deri, cilt, böbrek hastalığı gibi bazı önemli hastalıklara faydalı olduğu bilinmektedir.

NOT:Kaplıcanın gelirleride 1 Haziran 1913 Vakıf Senetli olan Kaplıca Garkulkhep camisine vakıf edilmiştir.

1.Bu tarihi bilgi araştırmacı yazar Mikail BAHÇECİ’nin “Artvin’de Tarihi olgular” kitabından alınmıştır.

Bilgi : Şentürk Yılmazlar

Garkilop Üye Listesi

A

B

C

D

E

F

G

H

İ

K

O

Ö

S

T

U

V

Y

Z

Şavşat ve Köyleri