Haberler

Artvinliler’den ’yeter artık’ isyanı!

'İçimizdeki cevheri yok ettirmeyeceğiz' diyen Artvinliler'den 6 Nisan'da yeter artık isyanı: "Çoruh'u, kültürümüzü, anılarımızı yok ettiniz, derelerimizi, kılcal damarlarımızı kesmeye kalktınız; 'olmaz' dedik, mücadele ettik. Adalet istedik. Şimdi ortak paydamıza, içimizdeki cevhere, Artvin'e saldırıyorsunuz. Yeter artık. İzin vermiyoruz!"

Artvin'in Genya ve Cerattepe bölgesinde ormanın kalbinde altın madeni açılması girişimine karşı yöre halkının açtığı davayı gören Rize İdare Mahkemesi, 14 Şubat 2013 tarihinde yapılan duruşmada, Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’nin daha önce verdiği ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararını bozarak; bölgede ‘ön arama ve sondaj yapılabileceği’ne karar verdi.

ARTVİLİLER SONUNDA İSYAN ETTİ

Dünyanın 100 doğal ormanından biri olarak kabul edilen bölgede 44 bin dönüm alanda yürütülecek altın arama faaliyeti için 1,5 milyondan fazla ağacın kesilecek olması, ayrıca Artvin'in tepesinde 30 futbol sahası büyüklüğünde 4 siyanür havuzunun kurulacak olması bölge halkını ve büyük kentlerde yaşayan Artvinlilerin büyük tepkisini çekiyor. Madencilik faaliyetinin içme suyu dahil bütün kaynaklarını kirleteceğini söyleyen Artvinliler, yaşam alanlarını korumak için yaklaşık 20 yıldır sürdürdükleri mücadeleyi genişletmek ve seslerini tüm ülkeye duyurmak için kapsamlı bir miting yapmaya hazırlanıyor.

DEKAP'DAN ARTVİN'E DESTEK ÇAĞRISI

6 Nisan 2013 Cumartesi günü Artvinde gerçekleştirilmesi planlanan 'Artvin’de Madene Hayır' mitingi öncesinde Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) bir açıklama yaparak Artvin halkına destek çağrısından bulundu. DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, bölgedeki HES projeleri ve madencilik faaliyetlerine karşı Artvin halkının verdiği mücadeleye başından beri destek verdiklerini kaydettiği açıklamasında, "Artvinli mücadele arkadaşlarımız ve dostlarımızla dün olduğu gibi 6 Nisan 2013 Cumartesi günü de omuz omuza olacağız" dedi.

BAKANLIK YARGI KARARLARINI ÇİĞNEDİ

Aylar öncesinde yapılan ‘maden ihalelerinin’ açıkça hukuka aykırı olduğunu vurguladıklarını ve bölgedeki maden arama ruhsatlarının yargı kararlarıyla iptal edilerek Artvin Valiliğinin çalışmalar hakkında suç duyurusunda bulunduğu ve işletmeci firmaya çeşitli cezalar yazıldığına vurgu yaptıklarını anımsatan DEKAP Sözcüsü Şan, bakanlığın açıkça yargı kararlarını hiçe sayarak hukuku çiğnediğine işaret ettiklerini dile getirdi.

'YAPILAN İŞLEM ARTVİN'İN BEYNİNE HANÇER SAPLAMAK'

Yapılan bu işlemin, Artvin’in beynine hançer saplamak anlamına geldiğini dile getiren Şan, buna hiçbir şekilde izin verilmesinin, veya göz yumulmasının dahi düşünülemeyeceğini kaydetti.

'BİZLERİ YURTSUZLAŞTIRMAK İSTİYORLAR'

Açıklamasında, "Doğal yaşam alanlarımıza, sularımıza ve topraklarımıza, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimize dün olduğu gibi bugün de pervasızca saldırıyorlar" görüşünü savunan Şan, "Hukuku hiçe sayıp, yargı kararlarını yok sayıyorlar. Bizleri yurtsuzlaştırmak istiyorlar. Bunu asla kabullenmeyeceğiz ve izin vermeyeceğiz. Mücadelemiz dün olduğu gibi bugün de, yarın da çoğalarak devam edecektir" dedi.

DEKAP, ARTVİN'DE TOPLANACAK

DEKAP'IN 11 kişiden oluşan Yürütme Kurulu'nun toplantısını da mitinginin ardından Artvin’de yapılacağını kaydeden Şan, toplantıda TBMM gündemindeki yasal düzenlemelerin doğal yaşam alanları üzerindeki etkilerinin ve buna yönelik hukuksal ve demokratik mücadele yöntemlerinin ele alınacağını da sözlerine ekledi.

MİTİNG HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Hazırlıkları sürdürülen miting için Türkiye'nin bir çok kentinden Artvin'e gelen yaşam savunucuları, 6 Nisan 2013 Cumartesi günü saat 12.00’da, Artvin Merkez Camii önünde buluşarak, Artvin Kapalı Otopark önüne kadar yürüyecekler. DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, Saat 13'de başlaması planlanan mitinge destek çağrısında bulundu.

Bu İçerik 7933 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler