Haberler

Bir Hiciv Ustası Anıldı

1926 Yılında Şavşat"ın Armutlu köyünde doğdu.Zinnet ve Muzaffer Erdoğan çiftinin ikiz çocuğundan erkek olanıydı. Adını Dursun Ali koydular.

Dursun Ali komşu kızı İnayet"e aşık olur. Vermezler. Derme çatma bir saz yapar derdini onun telinden anlatmaya başlar.

Mecit Tokdemir ona el atar. Birgün aşıklar meclisinde dinlerler. Aşık Huzuri "oğlum sen denizmisin deryyamısın"der. "Senin adın bundan sonra DERYAMİ olsun" deyince oradakiler "adın mubarak olsun" derler. İşte o Deryami büyük bir hiciv ustası oldu. Nice aşıklar onun önünde dize geldi. Çok birincilikler aldı.

Ömrünün yirmi beş yılını sakaryada geçiren ozan hem Artvin"in hemde sakaryanın ortak değeri olmuştur. Ölümümün 27. yılında Sakarya Arvinliler derneği onu şanına yakışır biçimde anmıştır.

Önce TRT arşivlerinden onun görüntüleri çıkarıldı. Bu hususta yardımcı olan Hopalı Hasan Palpaşoğluna sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

Ozanın basılmış iki eseri vardı. Birisi elimizde idi. İkincisini Öner Demircinin ve Soner Ustanın çabaları ile Kültür Bakanlığının arşivlerinden çıkarttırabildik.

Ozanımıza sağlığında destek olan dönemin Belediye Başkanı Erkal Etçioğlunu bir plaketle ödüllendirdik.

Deryaminin 46 Yıl önceki Ozan arkadaşlarını bulduk getirdik. Onları dinlettik.

Sakarya şair ve yazarlar derneği üyeleri şiirleriyle yanımızda yer aldı.On şair şiirlerini okudu.

Gecede ayrıca Artvinden sılayt gösterileri yapıldı.

Altı tane saz ustasının sazından söyüzünden Deryami çınladı. Şair Osman Kaya Bursadan gelerek katıldı. İzmitten Tema vakfı aktif üyelerinden Em. Öğr. Seyfettin Tekçe ve arkadaşları gelip katıldılar. Sakaryadaki birçok dernek başkanı katıldı.

Deryami babanın Adına yakışır bir anıt mezar Öğeretmen Salim Yararın büyük katkılarıyla yapıldı.

Geceyi organize eden ve sunumu yapan Em. Öğr. Nizamettin İlhan usta bir sunucu olduğunu gösterdi. Anılarıyla, şiirleriyle geceye renk kattı. Seyirciler tarafından büyük beğeni gördü.

Artvinlilerin şanına yakışanda bu idi.

Bu İçerik 594 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler