Haberler

Dersimlilerden HES direnişi

Pülümür'deki Şampaşa deresi üzerine kurulmak istenen HES için yapılmak istenen bilgilendirme toplantısı, bölge halkının protestosu sayesinde iptal edildi
Pülümür - Bingöl sınırları içerisinde bulunan Şampaşa Deresi üzerinde kurulması planlanan baraj için dün Pülümür'de şirket yetkilileri ve Devlet Su İşleri Tunceli İl Müdürlüğü görevlilerince "Halkı bilgilendirme" toplantısı yapılmak istendi. Dersim halkının ıslıklar ve "Dersim'de baraj istemiyoruz" sloganıyla tepki göstermesi üzerine toplantı başlayamadan sona erdi.
Halkı "bilgilendirmek" amacıyla sinevizyon gösterimi hazırlayan "bilgilendirme ekibi" cihazlarını itirazlar üzerine kapatmak zorunda kaldı. Toplantının iptal edilmesi için salonda bulunan yurttaşlar hazırladıkları ortak metni imzaya açarak, baraj istemediklerine dair metni görevlilere teslim etti.
'GÖZ BOYAMA TOPLANTISI'
Emeğin Partisi Tunceli İl Başkanı Hüseyin Tunç, toplantının "kandırmaca ve göz boyama toplantısı " olduğunu söyledi. Tunç, Dersim halkının, Pülümür halkının kenti suyla boğma projesine alet olmayacağını belirterek, toplantı ilanının Yeni Şafak gazetesinde yayınlanmasına da dikkat çekerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Bizler yapılacak Baraj ve HES’lerin aşağıda belirttiğimiz sonuçlara yol açacağını düşünmekte ve yapılmasına karşı çıkmaktayız. Yapılacak HES ‘ler sonucu tünellerden akacak suyun %90’ı bu mesafe boyunca nehir yatağından akmayacak, özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde su debisinin en alt seviyelere düşmesinden dolayı can suyu dahi bırakılamayacaktır. Can suyu olarak bırakılacak miktar bölgedeki bitki ve hayvan ekosistemini ve yine buna bağlı diğer ekosistemleri ciddi şekilde etkileyecektir. Dolayısıyla Can suyu olarak nitelendirilen su miktarı doğal ekosistemin varlığını, sürekliliğini kısa sürede tüketecektir. Yine Nehrin su akışındaki azalma kara ekosisteminin ve buna bağlı karasal fauna üzerinde ciddi olumsuzluklar yaratacaktır.Yine inşaat sürecinde yaşanacak yıkım ve tahribat kaya ve orman ekosistemlerinin dengesini alt üst edecektir. Açılacak yollar kanallar doğal ortamı bozacak,ormanlara zarar verecektir. Regülatörün yapılacağı alan Milli Park veya ÖBA olarak belirlenmemiş olsa da buralarda bilimsel çalışmalar yapılmamıştır. Dersimde ve yakın bölgemizde yapılan baraj ve HES projeleri sadece bitki ve hayvan ekosistemlerine, doğal Yaban Hayatına değil, tatlı su ekosistemlerinin de bozulmasına neden olacaktır."
1. DERECE DEPREM BÖLGESİ
Pülümür'ün 1. Derece Deprem bölgesinde olduğunu ve birkaç gün önce 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğine de dikkat çeken Tunç, halkın taleplerinin görünmezden gelinmesinin demokratik yönetim anlayışıyla uyuşmadığını belirtti.
Sabahat Tuncel'den Çevre Bakanı'na: Neden bu HES ısrarı?
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de Meclis'te Kastamonu Loç Vadisi'nde yapımı süren HES inşaatını gündeme getirdi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na yönelttiği soru önergesinde Tuncel "Eşsiz güzellikteki ve milli park ilan edilmiş Loç Vadisi'nde baraj yapma ısrarı, Hasankeyf ve Bergama'daki gibi devam ediyor" dedi.
"Tüm bu HES'lerle tarihin ve doğal zenginliklerin sular altında bırakıldığı görülmeli ve sosyal devlet gereği bu miras koruma altına alınmalı" diyen Tuncel şu soruları iletti:
- Köylülerin ellerindeki belgelere rağmen Ümran Boru şirketinin inşaata devam etmesi hukuksuzluk oluşturmuyor mu? Şirketin inşaatı bir an önce durdurması için müdahalede bulunacak mısınız?
- İnşaat bölgesine girişin güvenlik amacıyla yasaklanma gerekçesi nedir? Çevrecileri darp eden şirket çalışanları ve asıl olarak şirket sahipleri hakkında bir soruşturma başlatıldı mı?
- Tüm doğa güzellikleri, ekolojik sistemin zarar görmesi ve kültürel mirasın yok olması pahasına HES'lerin yapılmasındaki ısrarın altında yatan neden nedir?
- Çevreye büyük zararları olan HES yapımı yerine rüzgar, güneş gibi doğaya dost potansiyellerin kullanımını yaygınlaştıracak bir projeniz var mıdır? Varsa, ne zaman faaliyete geçirmeyi düşünüyorsunuz?

Bu İçerik 267 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler