Haberler

Doğa tahribatını düzelteceklermiş

Yaren ÇOLAK - Birgun.net - 05.05.2021

İkizdere’de 12 gündür süren direnişin ardından Cengiz İnşaat’tan ilk açıklama geldi. İlçeyi firmanın değil bakanlığın seçtiği belirtilen açıklamada, yaratılan doğa tahribatının şirketçe düzeltileceği iddia edildi.

RİZE’nin İkizdere ilçesinde yapılmak istenen taş ocağına karşı direniş 12 günü geride bıraktı. Ocak faaliyetini yürüten Cengiz İnşaat günler sonra yaptığı açıklamada sorumluluğun bakanlığa ait olduğu belirtilerek pişkin bir savunma yer aldı. Açıklamada, “İyidere limanında kullanılmak üzere gereken taş için bakanlık İkizdere’yi belirledi. Bölgedeki taşların sağlamlığı nedeniyle. Cevizlik Taş Ocağı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı; Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden izin alındı” denildi.

REHABİLİTASYON İDDİASI

Yüzlerce ağacın kesileceği İskencedere’de rehabilitasyon yapılacağının iddia edildiği açıklamada şöyle denildi: Şirketimizin o bölgede yaşayan herkesin görüşlerini hassasiyetle ve ciddiyetle değerlendirdiğini bilmenizi isteriz. İmalatların tamamlanması ve liman için gerekli hammaddenin temini sonrasında taşocağının rehabilitasyonu şirketimiz tarafından gerçekleştirilecektir. Taşocağında maden araması yapıldığına, ocağın daha sonra farklı amaçlarla kullanılacağına dair iddialar asılsız olup “Rize İyidere Lojistik Limanı” projesi ile sınırlı hammadde temini tamamlandıktan sonra toprak üzerindeki bitki ve ağaçlandırma çalışması yapılarak mevcut doğal yaşamın geri kazanılması sağlanacaktır.”

Öte yandan yurttaşların mücadelesi devam ederken; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Gergin anlar yaşanan toplantıda yurttaşlar sordukları soruların cevabını alamayınca salonu terk etti. Cevizlik ve Güldere köyü sakinlerinin katıldığı toplantıda adeta bakanlığın reklamının yapıldığını vurgulayan yurttaşlar, vadide yağmurlu havaya rağmen direnişlerini sürdürdü. Direnişçi kadınlardan Zeynep Baş, “İkizdere’de hava yağmurluydu. Çadırda toplandık. Oldukça kalabalıktık. Biz direnmeye iş makinası da çalışmaya devam etti. Hep gideceğiz. Yağmur da başka bir şey de bizi durduramaz” diye konuştu.

İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) üyesi Mustafa Albayrak ise “Bakanlık yurttaşlar üzerinde etki yapmaya çalıştı. Adeta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın reklamı yapıldı. Sorularımız cevapsız bırakılarak alternatif taşocağı olmadığı vurgulandı. Biz de toplantıyı terk ettik” dedi.

Bu İçerik 628 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler