Haberler

İkizdere’de Cengiz İnşaat’ın talan projesine karşı yaşam alanını savunan köylüler gözaltına alındı!

Birgun.net - 01.05.2021

Rize İkizdere’de İşkencedere Vadisi’ni doğa talanından korumak için kendilerini ağaçlara zincirleyen direnişçi kadınlar ağaçlardan zorla indirilmeye çalışıldı. Köylüler zorla alandan çıkarıldı. 5 kişinin gözaltında olduğu bildirildi. Şehir dışında olan avukat Yakup Okumuşoğlu, müvekkillerinin yanına gitmek için seyahat izin belgesi alamadı.

Rize İkizdere’de AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taş ocağına karşı direnen köylüler jandarma müdahalesi ile karşılaştı. Sabah jandarmadan önce erken saatlerde vadide iş makinelerinin önünde bir araya gelen köylüler, iş makinesinin çalışma yapacağı yönde bulunan ağaçlara çıkarak kendilerini zincirledi. Ağaçlara kendini zincirleyenlerin çoğu kadın direnişçilerden olurken çok sayıda gözaltı olduğu bildirildi.

Sabahın erken saatlerinde yaşam alanlarını korumak için bölgeye gitmek isteyen köylülerin önüne çok sayıda jandarma eşliğinde barikat çekildi.

Köylülerin aktardığına göre, Jandarma hiçbir uyarı yapmadan müdahale etti. Bu sırada Kemal Baş adlı yurttaş gözaltına alındı. Jandarmanın herkesi çıkarmaya çalışmasına tepki gösteren köylüler ağaçlara çıkarak direnmeye devam etmek isteyince, zorla ağaçlardan indirildi. Bu sırada jandarmanın saldırısından kurtulan iki kadın dışında vadide kimsenin olmadığı öğrenildi.

İş makinelerinin çalışması için jandarma alandaki direnişçileri zorla vadiden çıkardı. İDEF İkizdere Dernekler Federasyonu gözaltı sayısının 5'ten fazla olduğunu duyurdu.

HERKES SESİMİZİ DUYSUN

Ağaçtaki köylülerden Funda Baş, “Ağaca kendimizi zincirledik. Aşağıda olanları gözaltına almaya başladılar. İş makineleri çalışmaya başladı ama biz onların önünde duruyoruz. O yüzden bizi buradan indirmeden ilerleyemeyecek. Lütfen herkes sesimizi duysun bize destek olsun” diyerek çağrıda bulundu.

KENDİ TOPRAĞIMIZDA DAYAK YİYORUZ

Öte yandan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı ve AKP Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, taş ocağına karşı direnen köylüleri ikna etmek için bölgeyi ziyaret etti. Köylülere, “Proje ile ilgili bilgi eksiğiniz varsa tekrar size brifing verilsin” diyen Yazıcıya, köylüler “Biliyoruz biz biliyoruz. Projeyi de biliyoruz. Burada yaşayan hayvan türlerini de biliyoruz” diye karşılık verdi. Ormanını korumak isteyen bir köylü kadın, “İstemem ben, parasını da istemem. Çalışayım kendi kendimi koruyayım. Kimseye zararım yok. Kimsenin de zararını istemiyorum” diyerek dert yandı.

Kolluk kuvvetlerinin direnen köylülere orantısız güç kullandığını aktaran köylüler, iki eski AKP'li bakana şunları söyledi:

“Güvenlik güçleri burada aşırı, orantısız güç kullanıyor. Kadınlarımızı yerlerde sürüklediler. 30 santimden, 40 santimden biber gazı sıktılar. Kendi toprağımızda dayak yiyoruz.”

İKİZDERE'YE GİTMEYE ÇALIŞAN AVUKAT İZİN ALAMADI

Gözaltılar üzerine bölgeye gitmek isteyen İkizderelilerin avukatı Yakup Okumuşoğlu, E-Devlet sistemindeki yoğunluk nedeniyle seyahat izin belgesi çıkartamadı. Sosyal medya hesabından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e tepki gösteren Okumuşoğlu, “İkizdere’ye gitmeye çalışıyorum. Seyahat izin belgesi için E-Devlet’ten izin alınamıyor. Sistem yoğunluk nedeniyle ile kilit. Gözaltı var, İkizdereliler avukat bekliyor, sayın Abdülhamit Gül, hak arama hürriyeti kısıtlanmış durumda. İzin talep ediyorum” dedi.

KAPASİTE ARTIRIMI İÇİN YENİ BAŞVURU

Öte yandan planlanan taş ocağı projesinin kapasite artırımı için yeni bir çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusu yapıldığı ortaya çıktı.

BirGün’e konuşan Okumuşoğlu, “30 Mart’ta halkı bilgilendirme toplantısı yapıldığı iddia ediliyor. Ancak böyle bir toplantıdan kimsenin haberi yok” dedi.

Bu İçerik 301 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler