Haberler

Tabiatı bozuk tabiat kanunu

Fırtına Vadisi Girişimi Sözcüsü Yakup Şekip Okumuşoğlu, "Yaşamı savunmak vatan hainliği ise biz vatan hainiyiz. 'Vatan haini' olmaya da devam edeceğiz. Sözün bittiği yerdeyiz" dedi
 
Doğal SİT ilan edilmiş alanların statüsünü sona erdirerek SİT alanı ilan etme yetkisini Çevre ve Orman Bakanlığı'na devretmek için hazırlanan, 'Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı', 'Fırtına Vadisi'nde düzenlenen etkinlikle protesto edildi. Yüzlerce kişinin katıldığı protesto eyleminde, 'Adaletin batsın Veysel' yazılı pankart taşındı.
Protesto eylemi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınan ve 1999 yılında Doğal SİT ilan edilen Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'ndeki 'Fırtına Vadisi'nde yapıldı. 'SİT'imize dokunma', 'SİT'leri kaldırma, belanı arama', 'Dayan Fırtına' ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun hedef alındığı, 'Adaletin batsın Veysel' pankartları taşıyan ve 'Dereler özgürdür, özgür akacak' sloganı atan yaklaşık 500 kişi Ayder Yaylası yol ayrımından tarihi kemer köprüye kadar yürüyüş yaptı.
Polisin geniş önlem aldığı yürüyüşe bağımsız seçilen Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Fırtına Vadisi Girişimi Sözcüsü Yakup Şekip Okumuşoğlu, Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Dönem Sözcüsü Ömer Şan ile İkizdere, Senoz, Camili Vadileri ile Trabzon ve Gümüşhane'den gelen bazı çevreci kuruluş temsilcileri katıldı. Yürüyüşe yörede oturanlar da katılarak destek verdi. Tarihi kemer köprü üzerine çıkan çevreciler, burada slogan atmayı sürdürdü.
 
MÜSİAD, TÜSİAD, HESİAD...
Fırtına Vadisi Girişimi Sözcüsü Yakup Şekip Okumuşoğlu, hazırlanan yeni tasarıyı, 'Tabiatı bozuk tabiat kanunu' olarak nitelendirdi. Okumuşoğlu, şöyle dedi:
"Toplam 1760 HES ile 8 bin 800 kilometre boyunca dererlerimiz yamaçlardan akıtılacak. 880 kilometrekare genişliğinde dağlık ve ormanlık alanlarımızı yok edecekler, 2 bin 200 metreden başlayıp denize kadar vadilerimizin yıkacaklar ve bizim de seyirci kalacağımızı zannedecekler. Sesleniyoruz; Ey MÜSİAD, TÜSİAD, HESİAD; siz ancak paranıza hükmedersiniz. Yaşama hükmedemezsiniz. Tasarısı bozuk kanunu çıkartırsınız ama yaşamı aradan çıkartamazsınız. Söz konusu tasarı ile sularımızın, ormanlarımızın, dağlarımızın ancak kağıt üzerinde sahibi olabilirsiniz. Yaşamın sahibi biziz ve asla size vermeyeceğiz. Bunu da böyle bilesiniz."
 
'BİZ YAŞAMI SAVUNDUK, SİZ YIKIMI'
Bu güne kadar çok sayıda dava açtıklarını hatırlatan Okumuşoğlu, "Hukuk, adalet var" dediklerini ancak yanıldıklarını öne sürdü. Fırtına Vadisi Girişimi Sözcüsü Yakup Şekip Okumuşoğlu, şöyle devam etti:
 
"Bu kanun çıkarsa artık adalet mahkeme kapılarında aranmayacak, bilesiniz. 'Tabiatı bozuk kanun' ile tasarılarınızı yasal kılıfa sokabilir, ama meşru kılamazsınız. Yaşamın vicdanında meşru bulmadığımız her işinize karşı yaşamın meşru kıldığı her hakkımızı aramasını gayet iyi biliriz. Bugüne kadar 'vatan haini', 'çevrecinin daniskası', 'terörist', 'doğal gazcı', 'kötü niyetli' dediniz, sustuk. Artık susmayacağız. Yaşamı soykırıma uğratan icraatlarınız canımıza tak etti. Fırtına'yı, İkizdere'yi, Fındıklı'yı, Macahel'i, Papart'ı savunduk. Bu vadiler yaşam. Biz yaşamı savunduk, siz yıkımı. Biz 'hak' dedikçe siz bizi 'vatan haini' ilan ettiniz. Yaşamı savunmak vatan hainliği ise biz vatan hainiyiz. 'Vatan haini' olmaya da devam edeceğiz. Sözün bittiği yerdeyiz. Bundan sonra artık konuşmayacağız. Bundan sonra siz yaşamın kendisi ile yüzleşeceksiniz. Sizi her gittiğiniz yerde kurdun kuşun, böceğin sesi ile karşılayacağız. Size artık insan icadı seslerle seslenmeyeceğiz."
 
BU KEZ SLOGAN DEĞİL ÇIĞLIK
Okumuşoğlu, konuşmasının ardından çığlık atarak tepkisini dile getirince çevreciler de eşlik etti. Fırtına Vadisi'nde bir süre çığlık sesleri yankılandı. Çevreciler bundan böyle eylemlerinde slogandan daha çok çığlık atarak protesto gösterileri yapacaklarını bildirdi. Grup daha sonra Karadeniz türküleri söyleyerek yürüdü, ardından da gösteriye son verdi.
 
Korunması gereken 100 ormandan biri
Fırtına Vadisi, Fırtına Deresi'nin Karadeniz kıyı çizgisinden başlayıp iç kısımlara doğru birden çok kola ayrılarak Kaçkar Dağlarının kuzey yamaçlarına kadar uzanmasıyla oluşuyor. Yıl boyunca sıkça yağmur alan vadinin yüksek kesimleri sürekli sis altında. Alüviyal akarsu ormanları, geniş yapraklı ılıman ormanlar, iğne yapraklı doğu ladini ormanları, yapraklı ve karışık ormanlar, geniş alpin çayırlıklar ve kayalık habitatlar, nadir şimşir ormanları gibi Doğu Karadeniz'e özgü bütün habitatları Fırtına Vadisi'nde bulunuyor. Bu değerlerinden ötürü, Fırtına Vadisi Ormanları, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa'da 'acil korunması gereken 100 ormandan biri' olarak ilan edildi. Fırtına Vadisi ayrıca, Kaçkar Dağları ile birlikte 537 odunsu bitki, 136 kuş, 30 memeli, 21 sürüngen ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

Bu İçerik 4387 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler