Haberler

Yılın son HES durdurması

Derelerin Kardeşliği Platformu öncülüğünde özellikle de Doğu Karadeniz Bölgesinde sürdürülen protesto ve eylemlerin yanında verilen hukuk mücadelesini yine köylüler ve çevreciler kazandı. Rize İdare Mahkemesi, bir süre önce 74 köylünün başvurusu üzerine, Artvin’in Şavşat ilçesinde yapılaması planlanan Susuz HES projesi için ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Şavşat’ın Arpalı Deresi üzerinde kurulması planlanan ve bölgedeki 28 köyün susuz kalmasına neden olacağı kaydedilen ve Omega Enerji şirketi tarafından yapılması planlanan Susuz Regülatörü ve HES projesi için Çevre ve fiehircilik Bakanlığı, ‘ÇED Olumlu’ kararı vermişti.
Bakanlığın verdiği ÇED Raporu’nun iptali için, Rize İdare Mahkemesi’nde DEKAP gönüllü avukatlarından Av. Halis Yıldırım ile Av. Bulut Aksoy tarafından açılan davada, Rize İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına hükmetti.
TEK PROJE HES DEĞİL
Susuz HES projesi için Mahkeme’nin verdiği kararı köylüler adına değerlendiren davanın avukatlarından Halis Yıldırım, “Söz konusu proje kapsamında ayrıca ‘enerji nakil hatları ve beton santralı’ yapılması da öngörülmekteydi.
Ne var ki ÇED Raporu kapsamında bunların çevresel etkileri tartışılmamıştı. Susuz HES Projesinin ise çevresel etkilerinin tartışıldığı rapor birçok noktadan hatalı ve eksik inceleme ile hazırlanmıştı” dedi. Söz konusu projenin vadideki 28 köyü ilgilendirdiğine dikkat çeken Yıldırım açıklamasını şöyle sürdürdü: “Arpalı Deresi ve yan kollarından 30-60 yıldır içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını karşılayan köylülerin söz konusu projenin yapılamasıyla dere suyu
ile olan ilişkileri tamamen kesilecektir. Bu sebeple havzada bulunan birçok köyden 74 kişi, bir araya gelerek
söz konusu davayı açmıştır. Arpalı Deresi ve yankollarında yapılmak istenen tek proje Susuz HES değildir. Susuz HES dışında Arpalı Deresi ve kollarında 3 HES daha projelendirilmektedir. Bunlar Hanlı HES, Kireçli HES ve Ayşe HES’tir. İleride bu projelerinin tümünün hayata geçmesiyle Arpalı Deresinden bugün dahi zor olanaklarla karşılanan içme ve kullanma su ihtiyacı hiç karşılanamaz bir hale gelecektir.
‘Metin Lokumcu’nun anısına mücadele sürecek’ DERELERİN Kardeşliği Platformu’ndan yapılan açıklamada ise, İdare Mahkemesi’nin kararı ile HES’lerin doğal yaşam alanlarına verdiği geri dönüşümsüz zararların bir kez daha kanıtlandığına vurgu yapıldı. DEKAP açıklamasında, HES’lerle mücadelede 2011 yılının yoğun bir tempoda halkla güvenlik güçlerinin karşı karşıya geldiği, köylülerin yaylalardaki doğal yaşam alanlarında gaz ve cop darbeleriyle mücadeleden vazgeçirilmeye çalışıldığı da kaydedildi. Açıklamada ayrıca, suyuna, toprağına, tarihi ve kültürüne sahip çıkanların ‘hain’ ilan edilmeye çalışıldığı ve yargı kararları ile bilimsel raporların görmezden gelindiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, özellikle de Hopa’da hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun anısına HES’lere karşı verilen mücadelenin, bütün HES projeleri ve üretim lisansları iptal edilinceye kadar sürdürüleceği vurgulandı.
 
1 Ocak 2012 - BirGün

Bu İçerik 6954 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler