Şavşat ve Kültür-Sanat Fıkralar

ALTMİŞ UÇUN ALTMİŞ UÇİ DA TULEBA OLMAZ Kİ

Metin Gümüş

İhsan amca Demokrat Parti döneminde Dp’nin Adalet partisi döneminde de Ap’nin yılmaz ve fanatik bir taraftarıydı. Her iki partinin de Şavşat’ta önde gelenleri arasında yer alırdı. Hatta DP döneminde seçimlerde propaganda için özellikle adaylarla birlite dolaştırılır ve kürsülerden halka hitab etttirilir, nutuklar attırılırdı. Kendisi bu faaliyetlerini anlatırken, konuşma sırasında arada bir su içen politikacıları da kınardı."Yaniki qonuşurkan ağzlari quriyermiş. Ben qonuştuxca ağzım köpuriyer, mikrafona şoğurtlarım siçriyer" derdi.

Iltmış ihtilalinden sonra DP’nin devamı olarak kurulan AP ilk seçimde iktidara geldi. Demirel Başbakan oldu. Başbakan olarak yaptığı yurt gezilerinin birisinde de Artvin’e uğradı. Demirel Artvine gelirken onu karşılamak için Şavşat’tanda bir heyet oluşturuluyor. Heyet’te yer alan isimler şunlar. O zaman Şavşat ortaokulu Müdürü olan Vahdettin Yıldız. Nedim begin oğlu ve Millet vekili Dr.Eyüp Doğan’ın kardeşi Ali Doğan, HALK Ozanı aşık Kara ve İhsan Kamacı.

Heyet Artvin de Başbakanı karşılamak için yola çıkınca yolda görev bölümü yapıyor.Vahdettin Yıldız’a Şavşatın sorunlarını ve Şavşatlının beklenttilerini anlatma,Aşık Kara’ya da bir şiir okuma görevi veriliyor.Kendisine bir görev verilmeyen Ali Doğan’ı bilmem ama İhsan amca fena halde içerleniyor bu duruma.Hiç ses çıkarmıyor, ama bunu onların yanına koymayacağına da karar veriyor kendi kendisine.

Nihayet Artvin’e vardıklarında Demirel gelip arabadan inince İhsan Amca Korumalarına falan fırsat vermiyecek şekilde kalabalığın arasından fırlayıp, koşarak Demirel’in bileğinden tuttuğu gibi kendisine cekerek sarılıp öpüyor. Sözün bundan sonrasını İhsan amcanın anlatımına bırakıyorm.

"Ela karabaluğun arasından segirdıp Demural’ın bilegından qaptım. İrali biraz şaşurdi, qorxti, irkıldi. O ki sarılıp şapur, şupur optum baxtımki rahatladi.

Haman şiir oxumaya başladım. (Sözün burasında içinde AP’nin kurcusu Ragıp Gümüş Palanında adı geçen AP için yazdığı şiirin tamamını okurdu. -Keşke ezberimde olsada buradan sizlere aktarabilsem. -Şiir biter bitmez de hiç ara vermeden -Başbakan sözcüğündeki (k) harfine şidetli vurgu yapan bir talaffuzla- devamla) Sayin Başbakkanım (üçüncü A aksan işartlidir) Şavşeeet altmiş uçbin nufuslidur. Altmiş uçun altmiş uçi da tuleba (talebe) dur. (Anlatımın burasında kendisi bir parantez açar "orada biraz yalan soyladım. Altmiş uçun altmiş uçi da tuleba olmaz ki" derdi ve devamla) Sayin Başbakkanım bu qadar tuleba içun Şavşet’ ya bir Lisa(lise) ya da bir İmam xatip mektebi iştiyerux dedim. Haman yanındaki katiba donup dedi ki yaz oğlum Şavşet’a bir lisa."

METİN GÜMÜŞ 14 OCAK 2007 Not:Şavşat lisesi Kamacı’nı bu talebi ile gündeme alınmış ve yapılmıştır. Keza köyümüzün suyu da yine Kamacının dönemin "devlet başkanı" Kenan Evren’e yazdığı ve okuduğu bir şiirindeki talebi üzerine gelmiştir. Kendisini rahmetle anıyor ve Mekanının cennet olmasını diliyorum.

Bu İçerik 256 Kez Görüntülendi

Kültür Fıkralar Üye Listesi