Şavşat ve Kültür-Sanat Öyküler

Çoban

Şener Altun

Mektebi olmaz bu işin çaruğ eskitmiş olacan çırağluğda. Rençper olacağ soyun sopun. Bir degenek bir mendil ekmek üç beş geçi diya bağmiyacan gagalada islanmiş güneşte yanmış parkesi yamalı bu adama. O adam ki peygamberlik meslegi icra eden çobandır. Onun gibi olmak istemez pek çoğu ama onun gibi olmak kolay değil. Önce sılığ çalmasını ögranacan dört parmağı ağza soğmadan Davari geslayacağ, ati durduracağ, iti çonkürdacağ.. Karşıdan karşıya, komşidan komşiya, koğdan kalifa haber uçuracağ telefon misali sılığ çalmasını bilacan. Bazen sanat müziği Sadettin Kaynak’tan hicaz, bazen Tarkan’dan pop mırıldanacan sılığınla Murat Çobanoğlu olacan Arif Sağdan Yunusdan Köroğlundan koşmalar çalacan dik tepenin yamasında. Tırpan poçugündan körüğ ateşinde yapılmış karakoçun buyniziynan saplanmış o kesgün bıçağı kınından çığarıp yanaşacan yeni sürgün dikanin dibine. Budağsız yerinden kesip kabuği libo çığarıpda sekiz düz iki ters delikli düdük yapmasını bilacan tıpkı çalması gibi ki çoban olasın.

Sade çalmağ yetmaz her besteye her güfteye yatğun sesin olacağ. Merredaki her bir ğozik, meşadaki bijijo bunu beklar sendan. Önce sesi ayarlıyacağsın Önündeki celebi ürkütmemek için.

Dostunu ey seçacan. Sen uyurken servetini koruyup kollayacağ. Özel time adam seçar gibi kılı kırk yaracan Karabaşı zarğoşi zalımı seçanda

Sabağ erken kalğacan, kuşluğa davari toğ gatüracan, tez sağdurup, tez salacan hağılın cişgarından berdaki davari. Nam salacan alemde rakiplerini geride bırağacan Bir bir taniyacan gale davari farsi Yel yemişi deliyi sersemi.

Bir cerrah olacan kulağı kesanda göz önün dan kan alanda. Ğoroçdan geçanda kırılan bacağa artağ yapanda sınığçılara eyvallah etmeyacağsın.. Doğum uzmanı olacan düz dağda doğuran davara, Hele de yavrusunu sevmez ise psikolog olacan esirgeme kurumu gibi elde besliyacan körpayi ... kolaymı çoban olmağ .

Evle egmegini almayı ihmal etmiyacan. Mendila bağliyacan yarım puğaca eş dostta sofraya galur diya , şor peynir kuru soğan, taşın govuğunda kışlanın ğecosunda sağladuğun tuz yoğisa birazda tuz alacan. Nerda güzel bir punğar var isa holuğ kurmuş olacan çam kabuğundan yapılmış bardağın olacağ cepinda yanına kükner sagızı yapışmış vaziyette. Hava sıcağda olsa soğukda parken olacağ sırtında. O sofra zamanı minder, degenegi iki bacağ arasına alıp yüzügoyun yatıp kestirende yorganın olacağ.

Ela kolay degil çoban olmağ.

Staj yapacan körpe otaranda gıdan kaybetmessen, elindeki koçu kaçırmasan tavara güze sağlam indirirsen seneye sürü çobanısın.

Köğda yatmasını bilacağ,teneke dögüp halaylıyacağsın, gündüz iyhular çekip gece haylıyacağsın.. En zor şartta bile ateş yağmasını bilacağ, külünde kartopi pişirup közünda lazut patlatabilacağsın. Sabah eksiksiz alıp akşam tamlayacağsın körpeyi ayırıp davari sağacağsın ki çoban olasın..

Goco mentek mila oynamasını bilacan tıpkı degenek seçmesini bilacağın gibi. Tıkı almasını ögranacan gocodan, mentekte yangul atmasını bilmağ gibi. Faği yazanda kızmıyacan yenildinmi heçi demeyi kabullanacağsın. Şottida heç sıranda vurdum diyanları takip edacan köy köştida kuyu kapturmiyacağsın. Sen çobansın yenilsende ertesi günkü oyuna hazır olacağsın. Goşan degan goco seni yıldırmayacağ yarınki galibiyeti düşünende.

Eger toğlilar senin evlanmayan ayrılmışsa daha ey bağacan sevgili canana kavuşmağ için.

Çoban Olacan Çoban

Bu İçerik 192 Kez Görüntülendi

Kültür Öyküler Üye Listesi