Şavşat ve Kültür-Sanat Öyküler

Helikopter

İbrahim Altunal

Değerli şavşatlı hemşehrilerim bu yazımda sizlere çok becerikli çok hünerli vede çok komik bir değerli köylüm Esvettin DEMİRAY amcamı anlatmak istiyorum.

Yıl 1968 veya 1969 olabilir Şavşat ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşu 7 mart günündeydi ozamanlar ilkokul 4.sınıfa gidiyorum o gün okuldaki arkadaşlarımızın konuştuğu bir konu vardıki bu beni çok heyecanlandırmıştı oda kutlamalar esnasında okul bahçemizin üzerinden bir helikopterin uçacağıydı. Bu çok heyecan verici bir olaydı tabiki derken kutlamalar başladı. Düşman kuvvetlerinin vazgeçilmez komutanı topal Behçet dedemiz bir taraftan hucuma hazırlanırken diyer taraftan Türk kuvvetleri komutanı öğretmenimiz Alaatin Avcıoğlu hucuma hazırdı.

Artık savaş başlamıştı. Atlı süvariler bir taraftan hucuma geçince diğer taraftan rus piyade birliğide harekete geçmiştiki bir gürültü duyuldu havada sanki bir kamyon motoru çalışıyormuş gibi bir ses derken herkes başını havaya çevirmiş bakıyorlar ne görsek iyi oda ne kocaman bir kuşa benzer bir nesne havada uçuyor vede duman çıkarıyor. İşte bu o konuşulan helikopterdi.

İşte bu olayı gerçekleştiren Esvettin DEMİRAY amcamızdı.

İki ceviz ağacı arasında gerdirilen bir çelik halat üzerinde uçurulmuştu helikopter bu azim ve kararlılıkla gerçekleştirilmişti. Dumanı çıkaran ise içine yerleştirilen gaz ocağından başka birşey deyildi, gaz ocağını pompalaması için helikopterin içine, benimde sınıf arkadaşım olan kendi oğlu Teyfiyi bindirmeyide unutmamıştı.

Esvettin amcamızın kültürel olarak köyümüzde yaptığı etkinlikler çok fazla. Mesela kukla oynatırdı hiç bir akademik eğitim almadan nasıl yapıyordu bunları şimdi düşünüyorumda o doğuştan bir komedyen bir tiyatro oyuncusu vede mucip bir kişiliğe sahiptir.

Değerli Esvettin amcama çok uzun ömürler diliyerek diyorumki ilçemizdeki böyle dahileri ölenlerini rahmetle yaşayanlarınıda hürmetle ve saygılarımızla anarken onları herkesin keşfetmesi için çaba gösterelim.

Bütün hemşerilerime saygılar sunuyorum

Cevizli (tibet) Köyünden
İbrahim ALTUNAL
09.01.2006

Bu İçerik 132 Kez Görüntülendi

Kültür Öyküler Üye Listesi