Şavşat ve Kültür-Sanat Öyküler

...Soğuksuyun Çocukları...

Tamer Dursun

"...Soğuksuyun Çocukları..."

..Osman emmi soğuk suyun başına oturmuş köye bakıyordu. Bu sudan her sabah içmese sanki bir şeyler yok olacaktı yada ibadet gibi eğer bir gün bu köyden biri bu pınardan su içmesse pınarda kuruyacak soğuk su akmayacak Köyün tam ortasından geçen dere kuruyunca. Şahdamarı kuruyacaktı köyün. Adeta hayattı ismi olan tek pınar soğuksu. Gece o küçük derenin çağlaması bu çağlama sesine it seslerinin karışması. Sabah horozların bu çağıltıya eşlik etmesi Dünyanın en güzel Türkülerini söylerdi Osman emmiye

Son senelerde derenin neşesi kaybolmuş adeta aksammı akmasammı diye düşünür hale geldiğini sezer olmuştu Osman emmi. Çocukluğu nerdeyse bu derenin içinde geçmiş kurbağalarıyla arkadaşlık etmiş; kim bilir rahmetli anasından ne kadar sopa yemişti. Onun çocuklarının hatta köyün bütün çocuklarının tek eylence yeriydi o dere. Hele kışın buz tuttumu Vay babam vay dedi içinden. Sol kolu sızladı kayarken kırmıstı.

Mevsim güze dönmüş bacalar tütmeye baslamıstı. Aşağı mahalleden Rızaların iki, Yukarı mahaledende Süleyman'gilden bir baca daha tütmüyordu. Onlarda dayanamamış büyük şehrin yosma fingirdeşmesindeki işvelerine kapılmış gitmişlerdi. Kafasını çevirdi bi daha baktı oluktan akan suya tek parça gürgenden oyulmuş kurnasına akarken sanki köyün gözyasıydı. Oda biliyor dedi. Artık nerdeyse can suyu olup aktığı soğuksu köyünün çocukları onula oynamıyorlardı. Ve sanki saklanmak istercesine hertarafına uzun otlar türetmişti. Ve hiç sevmiyordu soğuksu deresi üstündeki beton köprüyü. Sanki üstünden geçen her kamyon köyden göç eşyasıyla beraber çocukları götürürken ciğerini söküyorlardı soğuksu deresinin.

Osman emmi Elindeki kızılcık değeneğini destekleyerek doğruldu. Cebinden tabakasını çıkarıp bir sigara sardı. tabakayı cebine koyarken tabakanın üstündeki resme baktı koca bir kartal altında ecnebice yazılar vardı. Belli belirsiz güldü. Cebinden kösteklisini çıkarıp saate baktı. Öğlene yarım saat vardı.

Dört sene evvel Ağustosun sonlarına doğru Köy kahvesinin önünde otururken iki tane koca koca motorlara binen iki kişi gelmiş. Önce turist sanmalarına rağmen. Türkoğlutürk olduklarını öğrenince. Bayağı sohbet etmişler. Birinin doktor olduğunu öğrenince Köyde kim var kim yok Kahvenin oraya üşüşmüşlerdi. Ama ne doktor doktor gibiydi nede motorlar motor gibi. İlçeye gidince gördükleri burnu bir karış havada doktora benzemiyor. motorlarda sankı kıyametı koparacakmıs gibi ses çıkarıp düz yolda gidemeyen motolara benzemiyordu.

Köyün hikayesini anlatmıştı onlara Osman emmi Onlarda merak edip soğuksu köyünün suyunu görmek istemişler. beraberce pınarın basına vardıklarında. Burası cennet yahu demesiyle Osman emminin koltukları kabarmış. Daha sonra bir sürü resim çekip Aksamada köyden ayrılmışlardı. Giderleken doktor olan değilde ötekisi Osman emminin kulağına eğilmiş Ben sizin bu muhtarı sevmedim demişti Osman emmide dünürüm ama bende sevmem demiş. Gülüşmüşler sonrada Osman emmiye bu tabakayı hediye etmişti.

Sonraki sene sabahın köründe Köyün içi motor sesleriyle uğuldarken Osman emmi doktorla arkadaslarını hemen tanımıştı. selam Hoşbeşten sonra üç gün burada soğuk suyun ardında kamp kuracaklarını söylemişler Köyden üç beş çatlak sese rağmen istedikleri yere yerleşmişler. İlk gün ilk işleri okulun badana boyasını yapmak olmustu.

Doktorun Bası gene kalabalıktı. ikinci gün etrafta ne kadar dere,tepe, Dağ, bayır var gezmişler. Üçüncü günün aksamı koca bir ateş yakıp etrafında şarkılar türkler söylemişlerdi.

Her sene gelip hep aynı yerde kalmış okulu, camiyi, köy odasını boyamış tamir tımar etmişlerdi. En çokta soğuk su sevinmişti buna Koca koca adamdılar ama daralan dereye atıyordu kendini Bu soğuksu köyü deresinin kaybettiği Çocuklarını Tekrar kazanmasıydı sanki.

Osman Emmi tekrar baktı kösteklisine Köyün içine girdiğinde. Müezzinin eli kulağındaydı İçinden Allahım dedi şu derenin yüzü suyu hürmetine Kazadan beladan uzak tut çocuklarımızı. Bu köyden hep gittiler. Bir gelen onlar.

Tamer DURSUN

Bu İçerik 214 Kez Görüntülendi

Kültür Öyküler Üye Listesi