Axaldaba Mesajlar Şavşat.com

Şavşat.com

Axaldaba veya Tepeköy

Şavşat.com - 14 Aralık 2005 - Genel Mesajlar

Ahaldaba yada Ağaldaba diye bir yer adı bu köy oldu olalı bizde duymadık. Ahaldaba - Ağaldaba türkçe yazım sırasında zorunlu başvurulan yazım biçimidir. Ama bazı konuları anlamak zaman alsada bu köyün adı gırtlaktan söylenen hırıltılı türkçe karşılığı "h" harfi ile ahaldaba- "ğ" harfi ile Ağaldaba, ama bu yazım yani ahaldaba-ağaldaba bu köyün adının söylenişi değildir. Axaldaba yazımından kasıt ingilizcedeki "x" olarak okunmasıda değildir. Anlamaya çalışırsak. Kafkas dillerinde kullanıldığı biçimi ile, meskheti yazımı hırltılı "h"-"ğ" harfi karşılığı "x" tir. Bazı şeylerin anlaşılması zaman alsada bu konuda ısrarcı olmalıyız. Tepeköy türkçe adıdır ve yazımı olduğu gibidir. Kalkıpta bunda bir Tepeğoy, Tepexoy gibi yorum yapsak bu eleştirileri haklı bulurduk. Ama Axaldaba bu köyün söylenişinin tam karşılığıdır. "x" harfini ingilizce okumadıkça, türkçe’de ise x harfi karşılığı yada gırtlaktan çıkardığımız "h"-"ğ" harfi karşılığı bir ses mevcut olmadığına göre eleştiri pek tutarlı değildir.

Kültürümüzü ve ondan gelen özgün fonetiği korumak istiyorsak ki sitenin amaçlarından biri kesinlikle budur. Yoksa türkçe yada başka bir dilin sınırları ile Şavşatça-Meskhetçeyi sorgulamak değildir.

AXALDABA

Fonetik konusunda bir açıklamanız varsa ki lütfen söylence ötesi olsun bu konuyu sitede tartışmaya açmaya hazırız.

Ah’aldaba Yeni Kasaba demektir. (Tetri Şavşeteli)

1960 lı yıllarda verilen alakasız köyisimleri yanında eski isimlerin gerçek fonetikleri dışında söylenmeye başlanması sanırım çok acı olur.

Kısacası türkçeye isimleri uyarlamadık elden geldiğince orijinal söylenişleri ile yazmaya çalıştık. Farklı bir harf öneriniz varsa onunlada ilgilenebiliriz. "ğ" ve "h" harfleri hariç.

ilgililer olarak : savsat.com web ekibi

bu kelime türkçeye çevrilmez, çünkü türkçe değil...

türkçe köyün adı belli... TEPEKÖY

AXALDABA

gürcüce bir kelime, zorla türkçe olmaz. Annemizden babamızdan öğrendiklerimizide unutmaya niyetli değilsek... isteyen unutsun. ama bunun adresi savsat.com değil...

Axaldaba Üye Listesi

A

B

C

Ç

D

E

F

G

H

i

K

L

M

N

O

Ö

P

S

Ş

T

Ü

V

Y

Z

Şavşat ve Köyleri