Dabacsrul-Meşeli Vedat Demir

  • Meşeli

    Peri Bacaları - Meşeli

    Meşeli - Vedat Demir
  • Demirciler Mahallesi

    Peri Bacaları - Meşeli

    Demirciler Mahallesi - Vedat Demir
  • Meşeli Peribacalari

    Peri Bacaları - Meşeli

    Meşeli Peribacalari - Vedat Demir
  • Karagöl

    Peri Bacaları - Meşeli

    Karagöl - Vedat Demir
  • Aşagi Yaylada Arilar

    Peri Bacaları - Meşeli

    Aşagi Yaylada Arilar - Vedat Demir
  • Kışla

    Peri Bacaları - Meşeli

    Kışla - Vedat Demir
  • Meşeli Peribacalari

    Peri Bacaları - Meşeli

    Meşeli Peribacalari - Vedat Demir
  • Meşeli

    Peri Bacaları - Meşeli

    Meşeli - Vedat Demir
  • Karagöl

    Peri Bacaları - Meşeli

    Karagöl - Vedat Demir
  • Meşeli

    Peri Bacaları - Meşeli

    Meşeli - Vedat Demir

Peri Bacaları - Meşeli

Meşeli

Meşeli

Vedat Demir
20 Haziran 2005
Demirciler Mahallesi

Demirciler Mahallesi

Vedat Demir
29 Mart 2006
Meşeli Peribacalari

Meşeli Peribacalari

Vedat Demir
30 Mart 2006
Karagöl

Karagöl

Vedat Demir
30 Mart 2006
Aşagi Yaylada Arilar

Aşagi Yaylada Arilar

Vedat Demir
30 Mart 2006
Kışla

Kışla

Vedat Demir
9 Ağustos 2006
Meşeli Peribacalari

Meşeli Peribacalari

Vedat Demir
9 Ağustos 2006
Meşeli

Meşeli

Vedat Demir
17 Ağustos 2006
Karagöl

Karagöl

Vedat Demir
18 Ağustos 2006
Meşeli

Meşeli

Vedat Demir
21 Ağustos 2006

Dabacsrul Mesajlar Vedat Demir

Vedat Demir

Bursada Yasayan

Vedat Demir - 30 Mayıs 2006 - Etkinlik-Davet
BURSA DA YAŞAYAN MEŞELİ KÖYLÜLER OLARAK GELENEKSEL HALE GETİRDİĞİMİZ PİKNİK BU YIL 18 HAZİRAN 2006 PAZAR GÜNÜ YAPILACAKTIR TÜM KÖYLÜLERİMİZ DAVETLİDİR.
YER BURSA İNEGÖL KARAYOLU GÖLBAŞI PİKNİK ALANI
Vedat Demir

Kendisini Tanimiyorum

Vedat Demir - 8 Nisan 2006 - Genel Mesajlar
KENDİSİNİ TANIMIYORUM AMA BU GÜZEL FOTOĞRAFLARI ÇEKİP SİTEYE EKLEDİĞİ İÇİN SAYIN AVNİ TEMİZE TEŞEKKÜR EDERİM.HELE YAYLA YOLUNDAN ÇEKTİĞİ KARAGÖL RESMİ BU GÜNE KADAR ÇEKİLMEMİŞ HARİKA BİR RESİM TEŞEKKÜRLER
Vedat Demir

Sayin Savsat

Vedat Demir - 30 Mart 2006 - Genel Mesajlar
Sayın Savsat Com Web ekibi

Sayfada yazdığım yazının birçok yanlışı olduğunu belirtmektesiniz. Öncelikle şunu belirteyim ben Şavşat tarihini iyi araştırmış biri değilim. O yazıdaki bölümlerde özellikle Yılmaz Öztuna ve Artvin hakkında yazılan bir kaç kitaptan alınmıştır.

Ancak şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Sizn yazınızda belirttiğiniz "TÜRK SAYMA" deyimine anlam verememekteyim. Kimliğin altı ve üstü olmaz düşüncesindeyim. Kimlik kimliktir. Gürcüde kimliktir. Türkte kimliktir. Bunlarda birinin alt veya üst olarak tanımlanması yanlış olur kanaatindeyim.

Bu yazıda meşeli köyünde konuşulan dil ile ahıska dilinin aynı olmasının o yöre insanının Ahıska Türkü olduğunu belirtmek istedim. Bugün Meşeli köyünde konuşulan dil ve kültür Posof yöresinde konuşulan dil ve kültüre daha yakındır. Gürcülerin kullandığı bir çalgı olan Akordiyona bu yöredeki köylerde rastlanmaz. Oyunlar biraz farklılık gösterir, Gürcülerin kullandığı Türkçe şivesi ile Meşeli Pınarlı. Koyunlu,ve civar köylerdeki şive bir birine uymaz. Ama Posof ve yöresine daha çok uyum sağlar.

Telahaş (kekre) konusuna gelince mansurat vadisinde yetişen kekrenin başka bir türüdür. Meşeli köyündeki kekreden farklıdır. Negonun Cindağında bulunduğunu belirttim. Doğrudur. Cindağı Meşeliye ait bir dağ değildir. Saharadan Arsiyana kadar bu bölge Cin Dağı olarak anılır.

İlgi ve alakanıza teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar diliyorum

Bursa-30.03.2006 Vedat DEMİR
Vedat Demir

Biz Kimiz Bir

Vedat Demir - 14 Aralık 2005 - Genel Mesajlar


BİZ KİMİZ

Bir TÜRK kavmi olan KUMAN ve KIPÇAKLAR akınlarla Kafkasyanın kuzeyinden gelerek AHISKA-ACARA bölgesini hakimiyet altına almışlardır. Bu kavimlerin POSOF üzerinden hareketle ARDAHANI 1124 yılında aldıkları daha sonra ŞAVŞAT üzerinden ÇORUH vadisi boyunca ARDANUÇ ve YUSUFELİNİ hakimiyetleri altına aldıkları bilinmektedir.

KIPÇAK Türkleri Şavşatta ilk yerleşim yeri olarak bugünkü Kayadibi köyünü seçmiştir.Uç bölgelere ise ailelerini koruyucu savaşçı olarak yerleştirmişler ve böylece civar bölgelerde yeni yerleşim birimleri köyler oluşmuştur.

Posof ilçesinin bir bölümü (Şavşat sınırı) Şavşat ve Ardanuç halkının bugün konuştuğu Türkçe nin Kıpçak ağzı olduğu görülmekte ve tarihi araştırmalarcada açıklanmaktadır.

Bu dil Ahıska ve Türkiyede bölgemizde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bir çok beyliğin yaşadığı ve savaşlarla el değiştirdiği bölgemizde bulunan Ortodoks Zor Tana (Tuna) bugünkü Köprülü (Rabat) köyünde ilk kiliseyi yaptırmıştır. Uzun yıllar Çıldır Sancak Beyliğine bağlı olarak kalan yöre daha sonraları Çaldıran zaferinden dönen Yavuz Sultan Selim le tanışmıştır. Sancak beyliğinin önde gelen isimlerinden olan Zor Tana Yavuz Sultan Selim ve İslam adaletinden etkilenerek Müslüman olmuş ve Zor Mustafa Bey ismini almıştır.

Zor Mustafa Bey Ã�slam dininin gereği olarak yaşadığı yer olan Köprülü(Rabat) köyünde ilk Camii Şerifi yaptırmıştır.
Bölgede müslümanlık hızla yayılmaya başlayınca İkinci cami Meşeli Köyü Okurlar (Tavzet) mahallesinde yapılmıştır.
Osmanlı Rus savaşları sonucu Osmanlı devletinin bölgeden çekilmesi sonucu bölge Rus işgali altına girmiş Ruslarda bölgenin yönetimini Ermeni ve Gürcülere bırakmıştır.

Yaklaşık bir asır Gürcü yönetiminde kalan bölgede yer, köy ve mahalle isimleri gürcüce olarak değiştirilmiş olup halen bu isimler halk arasında kullanılmaktadır
Yöre ve Köy isimleri değiştirilmesine rağmen halkın halen konuştuğu dil Türkçe olup bu dil Ahıska bölgesinde, Ahıskadan Tacikistan ,Türkmenistan ve Kazakistana sürgün edilen Ahıska Türklerinin konuştuğu dille aynıdır:
Aradan 100 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen Köyümüzde kullanılan Türkçe şive ile Sovyetlerde bulunan Ahıska Türklerinin kullandığı şive ile örf ve adetleri tıpa tıp aynıdır.

COĞRAFİ KONUM

Şavşat ilçesinin Kuzey Doğusunda kalan MEŞELİ köyünün ilçe merkezine uzaklığı 20 km Artvin İl merkezine uzaklığı 90 km dir.

Meşeli Köyünün bulunduğu bölgenin ormanlık bir alan olmasından dolayı bölgede imar ahşap üzerine olmuştur. Bu nedenle yoğun bir tarihi esere rastlanmaz. Ancak Toptaş Mahallesindeki (Kobazeler) kale Okurlar (Tavzet) mahallesi ve Cinoban mevkiindeki kilise ve yer altı mağaraları bölgede eski bir medeniyetin varlığını göstermektedir. Bu güne kadar bu eserler araştırılmamış koruma altına alınmamış olduğundan birçoğu harap olmuş vaziyettedir.

Meşeli Köyü bir mezra ve iki yaylası ile Şavşat İlçesinin en geniş yüzölçümüne sahip bir köydür. Arazi olarak hayvancılığa en elverişli bölgedir. Köy alanının büyük bir bölümü ormanlarla kaplıdır. Yerleşim olarak dağınık bir yapıya sahip olup DEMİRCİLER-BAYRAKTARLAR-HALEZELER-OKURLAR(TAVZET)-ÇAYIRLI (MUKALELAR)-TOPTAŞ (KOBAZELER)-KARABERLER-ÇAKIRLAR(ÇOĞAZELER) VE YILDIRIM (AGARA) adı altında 9 mahalleden oluşmakta olup toplam hane sayısı 180 civarındadır.


Bir doğa harikası olan Meşeli köyünde KARAGÖL-....GÖLÜ-CEMALIN GÖLÜ- BALIKLI GÖL- GURETBA-SÜLÜKGÖL Adı verilen irili ufaklı 6 adet göl bulunmaktadır Bunlardan KARAGÖL turizm açısından tanınmış olup yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Karagölde Milli Parklar Müdürlüğüne ait konaklama tesisi bulunmaktadır.

Meşeli köyü rakım açısından farklı özellikler gösterir. 1400 metreden başlayan rakım bazı mahallelerde 1600 metreye CİN DAĞI adı verilen yaylada ise 2000 metreye ulaşır. Bu rakım farkından dolayı yayla- köy arasında olduğu gibi mahalleler arasındada farklı bitki türlerine rastlanır. Bitki türü açısından çok zengin bir yapıya sahip olup tarım bitkisi olarak Kiraz-Armut-Elma ve Ceviz yetiştirilir. Ancak bu bitkiler ıslah edilmediğinden zirai bir gelir sağlamaz. Hayvancılık köyün başlıca geçim kaynağıdır. Hayvancılıkta ıslah çalışmaları köylünün kendi çabaları ile geliştirilmiştir. Ancak tüm Artvin gibi köyünde dışarıya göç vermesi hayvancılığın azalmasına sebep olmuştur.

Kafkas Irkı adı verilen arının üretilmesine müsait bir tabiat yapısı bulunmasına rağmen Arı üretimi git gide azalmaktadır. Ancak üretilen balın kalitesi oldukça yüksektir.

Meşeli köyü zengin su kaynaklarına sahiptir. Çoruh nehrinin doğuş kaynaklarından biri Cin dağındadır. Mansurat- Ã�nce Dere- Büyük Dere ve Cinoban çayı başlıca dereler olup bu derelerde kırmızı benekli Alabalık bulunmaktadır.

Meşeli köyündeki su kaynaklarından civar köyler içme suyu olarak faydalanmaktadır.

Meşeli köyü ormanlarında GEYİK-AYI-KURT-DOMUZ-TİLKİ-YABAN ÖRDEĞİ- SANSAR-YABAN TAVUĞU-YABAN KEÇİSİ -SİNCAP- gibi yaban hayvanlarına rastlanır. Bunlardan YABAN TAVUĞU Türkiyede sadece bu bölgede yaşamaktadır. Ayı-Geyik-Yaban Keçisi nesli tükenmekte olan yaban hayvanları olduğu için koruma altına alınmış olup avcılığı özel izne bağlıdır. Bu amaçla İSRAİL, AMERİKA ve AVRUPA ülkelerinden ayı avı için her yıl turistler gelmektedir. BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ

Şavşat İlçesinin en verimli ormanının Meşeli Köyünde olduğunu Orman işletmesinin %40 orman envali ihtiyacını bu ormanlardan karşılandığını,

-Meşeli köyü ormanlarının Ladin, Çam, Köknar ve Kavaktan oluştuğunu, Sarı Çam ın Türkiyede sadece Kars ve Meşeli köyü ormanlarında bulunduğunu,

-Yörede Jol denen aşısız ahududunun Mansurat vadisinde çok yaygın bir bitki olduğunu,

-Mansurat vadisinde Moci,Meshal(Kuş Üzmü) yetiştiğini

-NEGO adı verilen çiçeğin Türkiyede sadece CİN DAĞI bölgesinde yetiştiğini. Nego çiçeğinin rengini ve kokusunu kaybetmeden yıllarca saklanabildiğini,

-Yörede TELEHAŞ (Kekre) adı verilen bitki cinsinin sadece Mansurat vadisinde yetiştiğini,

-Ürgüp Peribacalarına benzer bir tabiat oluşumunun Meşeli Köyü Çil Gölünün güneyinde bulunduğunu,

-Şavşat ilçe merkezi ve civar köylerin Taş ve Kum ihtiyacının Meşeli köyünden sağlandığını,

-Meşeli Köyünde –AŞIK KARA (İbrahim KARA) Muhsin KÜÇÜKALTUN, Hasan AYDEMİR, Eyüp YAŞAR isimli ozan ve şairlerin olduğunu,

Meşeli köyünde Okurlar ve Yıldırım mahallelerinde kaplıcaların (Çermik) olduğunu. Bu suların romatizma ve mide hastalıklarına iyi geldiğini,

BU KÖYE İLGİ DUYMANIN SAHİP ÇIKMANIN BİR BORÇ OLDUĞUNU BİLİYORMUSUNUZ...

Vedat DEMİR
16.04.2005/BURSA

_____________________________________________

İçindeki tüm yanlış bilgilere rağmen bu yazıyı yayınlıyoruz. Kuman-Kıpçakların Türk olduğunu söylemek kaba bir ırkçılık tezidir. Bugünün türklerinin az bir kısmının Kuman-Kıpçak kökenli olmasının dışında hiç bir tarihsel bağda olamaz. Yöremiz tarihinde bu oluşum olsada bir sonuçtur. Tarihsel Neden değildir. Kuman-Kıpçaklar türkleşme dışında başka topluluklarlada absorbe olmuştur. Ayrıca meskhetyadaki; türkiye ve gürcü sınırları içinde kalan ve sürgünde yaşayanlarımızın tümünü ele aldığımızda meskheti olgusunun anadoludaki türkleşme sürecinin dışında bir süreç olduğu belirgin bir tarihsel olgudur. Belki bir osmanlı üst kimliği ile oluşan sentez olarak mecazi anlamda da meskhetiler oluşmuştur ama bugün gittikçe yokolan ayrı bir halktır. Türk sayma bu yokoluşu ve kendi zenginliğimizi görmemektir. Türkiye Cumhuriyetinin kurulması bir üst kimlik oluşumu için bir tarihsel süreçtir. Ama önceki tarihsel süreç bu değildir.

Sadece Meşeliye özgü olmayan çevre köylerin özellikleri olan bir çok konu çok çarpık bir biçimde ele alınmıştır. Kekre nin nerelerde olduğunu yazar iyice araştırsın. Nego yada başka konularda bir garip Meşeli merkezli bakış çok ama çok yanlışlar içermekte. Yok böyle birşey... Savsat.Com Web Ekibi

Dabacsrul Üye Listesi

A

B

C

D

E

F

G

i

L

M

N

O

Ö

S

T

Ü

Y

Z

Şavşat ve Köyleri