Şavşat Duvar Gazetesi Bilim

Güneş Tutulması

Ayşenur Şahan

Kaç boyutlu olduğu daha tam olarak bilinmeyen uzay, ve içinde bekli milyonlarca galaksi barındıran evren, kainat! Bu galaksilerin biride bizimde içinde bulunduğumuz samanyolu galaksisi. İçerisindeki güneş sistemlerinden biri olan bizim güneş sistemimiz ve belli aralıklarla tekerrür eden ay ve güneş tutulması olayı. İşte bu doğa olayı ay’ ın güneş'le dünyamız arasına girmesiyle meydana gelecek olan güneş tutulması!

Bunların her biri bakan gözler için ibrettir. Elbette bakmaktan kasıt görmek olmalı ,yoksa ay güneşle dünya arasına girdi ortalık karardı değil. Her şey gören, görebilen gözler için!

Bu olaya normal bir durum olarak değil, düşünerek tefekkürle bakabilirsek eğer çok şeyler kazanacağımıza inanıyorum.Bundan sonraki tutulmaları gün ay ve yıl olarakta dikkatlerinize sunuyoruz buyrun hep beraber takip edelim:

Bu yüzyılda Türkiye'den görülebilecek ilk tam güneş tutulması için geri sayım sürerken, bunu kaçıranlar 54 sene beklemek zorunda kalacak.

Bu yüzyılda Türkiye'de görülebilecek ilk tam güneş tutulması, 29 Mart 2006 Çarşamba günü gerçekleşecek. Bu görsel şölen Türkiye'de pek çok yerden izlenebilecek.

Türkiye'den izlenebilecek olan bir sonraki tam güneş tutulması ise 30 Nisan 2060'ta Batı Akdeniz ve Doğu Anadolu'da izlenebilecek. Daha sonraki ise 3 Eylül 2081'de Türkiye'den görülebilecek.

Tutulma, Ay'ın yeniay evresinde Yer ile Güneş arasına girmesiyle gerçekleşecek. Her 29.5 günde bir Ay, yeniay evresinde bulunmasına rağmen ayda bir kez tutulma gerçekleşmemesinin nedeni, Ay'ın yörüngesinin, Dünya etrafında dolanırken belirli bir açıya sahip olmasından ileri geliyor. Yeniay evresinde Ay yörüngesi üzerinde hareket ederken Ay'ın gölgesi Dünya'nın ya üstüne ya da altına düşüyor.

Yılda en az 2 kez Dünya-Ay-Güneş'in doğrultusu güneş tutulmasına izin verecek biçimde konumlanıyor. Böylece, Ay'ın gölgesi Dünya yüzeyinin belirli bölgeleri üzerine düşüyor ve bu bölgelerde Güneş tutulması izlenebiliyor.

Brezilya'dan Moğalistan'a...

Tam güneş tutulması, 29 Mart'ta Brezilya'dan Moğolistan'a kadar uzanan bir çizgide izlenebilecek. Ay'ın gölgesi Türkiye saati ile 11.36'da önce Brezilya kıyılarına düşecek, daha sonra Atlas Okyanusu'nu kat ederek saat 12.10'da Afrika kıyılarına ulaşacak.

Afrika kıtası üzerinde tam tutulma, Gana, Togo, Benin, Nijerya, Nijer, Libya ve Mısır'dan izlenecek. Tam tutulma saat 13.54'ten itibaren Türkiye'den izlenmeye başlanacak. Türkiye'de tam güneş tutulmasını izleyebilecek yerler ve tutulma başlangıç zamanları ise şöyle:

-Antalya (13:54:24)
-Konya (13:57:58)
-Karaman (13:59:23)
-Aksaray (14:00:44)
-Kırşehir (14:01:47)
-Nevşehir (14:02:04)
-Yozgat (14:03:42)
-Kayseri (14:04:01)
-Tokat (14:06:00)
-Amasya (14:06:24)
-Sivas (14:06:48)
-Ordu (14:08:19)
-Giresun (14:09:03)
Karadeniz'e gölge düşecek
Daha sonra Ay'ın gölgesi saat 14.10'da Karadeniz'e düşecek, gölge yolculuğunu Gürcistan, Rusya ve Kazakistan üstünde sürdürdükten sonra gölgenin Dünya üstündeki yolculuğu saat 14.46'da sona erecek.

Tam tutulma, son olarak Moğolistan sınırında güneş batarken izlenebilecek. İzmir, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya ve Erzurum gibi büyük şehirlerden ise Ay tarafından Güneş'in tamamının değil sadece belirli bir kısmının örtüleceği parçalı tutulma izlenebilecek.

Ayşenur Şahan / 02.03.2006

Bu İçerik 535 Kez Görüntülendi

Bilim Üye Listesi