Şavşat Duvar Gazetesi Bilim

Güneş tutulmasının depremle ilgisi yokmuş...

Ayşenur Şahan

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barbarosoğlu: "Güneş tutulması ile deprem ilişkisini bilimsel ve istatiksel olarak açıklayan bir ilişki yoktur"

-29 Mart'ta gerçekleşecek güneş tutulmasıyla ilgili olarak Rasathane'de düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü, 29 Mart'ta izlenecek olan güneş tutulmasının insanları heyecanlandırdığını ve korkuttuğunu söyledi.

Güneş tutulmasının muhteşem bir doğa olayı ve kendi açılarından da çok önemli olduğunu vurgulayan Barbarosoğlu, bundan sonra Türkiye'den izlenebilecek güneş tutulmasının 2060 yılında olacağını bildirdi. Prof. Dr. Barbarosoğlu, bu nedenle 29 Mart'taki tutulma için gerekli hazırlıkları ve çalışmaları yaptıklarını, tutulmanın izleneceği bölgelerde de çalışma yapacaklarını anlattı.

’17 Ağustos depreminin güneş tutulmasının hemen akabinde olmasının halkı kötümserliğe ittiğini ve güneş tutulmasının tetikleme etkisi yönünde halkı endişelendirdiğini” kaydeden Prof. Dr. Barbarosoğlu, şunları söyledi:

’Böyle bir ortamda, kurumsal ve toplumsal bir sorumlulukla bu toplantıyı düzenledik. İki sistem arasında ilişki kurmanın iki yolu vardır. Ya matematiksel bir metotla ya da istatiksel olarak incelenir. Güneş tutulmasıyla deprem ilişkisini bilimsel ve istatiksel olarak açıklayan bir ilişki yoktur. Burada ciddi bir bilgi eksikliği ve ciddi bir bilgi kirliliği vardır.”

Kaynak:a.a

Depremler dünya kurulalıdan beri hep oldu ve oluyor zaten, ama çarpık yapılaşma yada depreme dayanıklı olmayan evler yapanlar, depremi bir afet aline getiriyor.

Ölüm bir şekilde gelecek! ."Her can ölümü tadacaktır." Bunun adı deprem olur trafik kazası olur, kalb krizi olur, beyin kanaması vs. vs...

Güneş tutulmasıda aynı şekilde, belli aralıklarla gerçekleşen bir doğa olayı . Bunu fazla büyütmeden normal bir şekilde karşılamak, felaket tellallığına dönüştürmemek önemli olan.

Acısız, savaşsız, barışın hakim olduğu güzel günlere kavuşmak duasıyla...
16.03.2006

Bu İçerik 529 Kez Görüntülendi

Bilim Üye Listesi