Şavşat Duvar Gazetesi Bilim

Güneş’te fırtına var...

Ayşenur Şahan

Bu haberin Türkiye kaynaklı olmasını çok isterdim ama ne yazık ki gene Amerika kaynaklı. Bir zamanlar bütün bu bilgileri dünyaya biz geçerken, yani bizden öğrenirlerken biz şimdi onlardan öğrenir olduk. "Allah(C.C) çalışana veriyor". Eller uzayı feth ederken, biz daha yerimizde sayıyoruz! Hatta geri gidiyoruz!.

Şimdi aktaracağım bilgilere geçelim.

Güneş'in 2007 sonu veya 2008 başında yeni bir faaliyet dönemine gireceği ve dünyayı etkileyen Güneş fırtınalarının artacağı bildirildi.

ABD'nin Colarado kentindeki Atmosfer Araştırmaları Merkezi (NCAR) uzmanlarının hazırladığı rapora göre, uzaydaki uyduların çalışmalarını, yeryüzündeki elektronik aletleri ve elektrik şebekelerini etkileyen Güneş fırtınaları, 2008'den sonra 11 yıl boyunca yüzde 30 ila 50 oranında artacak.

Rapora göre, Güneş'in yaydığı ışınımın artmasıyla uydu sistemlerinde arızalar olabilecek, iletişim kesintiye uğrayabilecek, uzayda görev yapan astronotlar daha büyük risk altında kalacak. Uzmanlar, 2008'den sonra daha kesin şeyler söyleyebileceklerini ve elektrik ve telefon şirketleriyle uydu operatörlerini erkenden uyarabileceklerini belirttiler.

Raporun; geçmişteki gözlemler, Güneş plazmasının hareketleri, Güneş lekeleri ve manyetik alan dalgalanmaları gibi parametreleri esas alan bilgisayar yazılımlarına dayanılarak hazırlandığı belirtildi.

Derleyen: AyşenurŞahan / 07.03.2006

Bu İçerik 388 Kez Görüntülendi

Bilim Üye Listesi