Şavşat Duvar Gazetesi Bilim

İnternette 14. yıl, 15 Milyon Kullanıcı Var

Şavşat.com

Türkiye'ye ilk defa internetin gelişi bu yıl da 9-22 Nisan tarihleri amasında düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. İnternetin Trürkiye'ye gelişinin üzerinden 14 yıl geçerken, Tüm İnternet Evleri Derneği (TİEV) Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Andiç, 14 yılda Türkiye'deki internet abone sayısının 3,2 milyon, internet kullanıcı sayısının 15 milyon, internetin kafelerden kullanılma oranının ise yüzde 47 olduğunu bildirdi.

Türk Telekom'un altyapıya yatırım yapmasını beklediklerini ifade eden Andiç, "Hala kullanabildiğimiz en yüksek internet bağlantı hızı 2048 kilobyte. Gelişmiş ülkelerde bu hız çok düşük olduğu için verilmezken, bizdeki altyapı nedeniyle bu sıkıntıları aşamadık" dedi. Andiç, Türkiye'deki internet kafe sayısının 18 bin, internet kafelerde bulunan bilgisayar sayısının yaklaşık 400 bin, internet kafelerden hizmet alan ortalama kişi sayısının ise günde 2 milyon olduğunu kaydetti.

'MÜSTEHCENLİĞİN ÖLÇÜSÜ NE?'

Andiç, son dönemde hazırlanan "Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesine Dair Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın" sıkıntı yaratacak düzenlemeler getirdiğini savundu. Tasarının interneti izleyecek ve kontrol edecek bir kurum oluşturulmasını hükme bağladığını, Telekomünikasyon Kurumu altında kurulacak bir birimle internetin özgür yapısının kurumun inisiyatifine bırakıldığını bildiren Andiç, şunları söyledi:

"Kanunun uygulanmasında ciddi sıkıntılar yaşanacağını düşünüyorum. Kişisel girişimleri bir yana bırakırsak milyonlarca insanın ziyaret ettiği büyük sitelerde yayınlanan binlerce içerikten biri örneğin müstehcenlik içeriyorsa bahsi geçen kurum, sitenin tamamını kapatabiliyor. Ayrıca müstehcenliğin ölçülerini kim, nasıl belirleyecek?"

Andiç, kurumun mahkeme kararı olmadan internetin sınırların çizeceğini ve bu uygulamaya karşı, "İnternetime Dokunma" diyerek bu isimle bir kampanya başlatmayı düşündüklerini kaydetti. AA

Bu İçerik 575 Kez Görüntülendi

Bilim Üye Listesi