Şavşat Duvar Gazetesi Bilim

Kutuplardaki buzullar eriyor...

Ayşenur Şahan

Dünyamızın direkleri olarak görülen ve dengelerin sağlam kalmasına sebep olan kutuplardaki buzulların her geçen gün eridiğini bildiriyor uzmanlar.

Yaşadığımız dünyamızı kirletmek ve yok etmek için adeta canla başla çalışıyoruz. Ozon tabakasını deldik yetmedi, ormanları yok ettik, oda yetmedi.Nükleer silahlar ürettik, birkaç saniye de milyonları yok edecek olan!İnsan denen mahlukat kendi geleceğini kendi elleriyle yok ediyor.

Her dakika bizi kaçınılmaz sona doğru sürüklüyor.Kıyamet mutlaka kopacak .Bu kozmik kıyamet olur yada daha farklı şekillerde gerçekleşir.Kendi kıyametimizi kendimiz hazırlıyoruz.Buzulların erimesi farklı olaylara sebep olacaktır.Sular altında kalacak olan ülkeler diğerlerini rahat bırakırlar mı !!? Sizler bu sorunun cevabı mutlaka biliyorsunuzdur!

Şimdi size buzulların erimesiyle ilgili bilgileri aktaracağım.

ABD'de yapılan bir araştırma, Güney Kutbu'ndaki buzulların erimesinin son yıllarda hızlandığını ortaya koydu. ABD'nin Colorado eyaletinde yer alan Boulder Üniversitesi'ndeki bilim adamlarının, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) 2 uydusunu kullanarak yaptıkları araştırmada, Güney Kutbu'ndaki iç buzulun yılda 152 kilometreküp eridiği ortaya çıktı.

Buzulun erimesinin son yıllarda hızlandığını belirten bilim adamları, buzulun ne kadar hızlı eridiğini göstermek için, ABD'nin en büyük ikinci kenti olan Los Angeles'ta yılda 1,6 kilometreküp içme suyu tüketilmesini örnek olarak gösterdi. Boulder Üniversitesi Çevre Bilimi Araştırma Enstitüsü'nden İsabella Velicogna'nın, üniversitenin internet sitesindeki açıklamasına göre, ilk kez bir araştırmada Güney Kutbu'ndaki iç buzulun tamamının önemli miktarda buzul kaybına uğradığı ortaya çıktı.

Üniversitenin açıklamasının, buzulun erimesiyle ilgili son araştırmalarla çeliştiği belirtiliyor. ABD hükümetinin uzman bilim adamlarından oluşturduğu komite, 2001'deki raporunda, Güney Kutbu'ndaki buz kütlesinin 21. yüzyılda genişleyeceğini kaydetmişti.

Bu İçerik 958 Kez Görüntülendi

Bilim Üye Listesi