Şavşat Duvar Gazetesi Ekonomi

Artvin ve Göç

Barış Küçük

Artvin İlinin en büyük problemlerinden birisi göçlerdir.2000 yılında yapılan genel nüfus sayımında Artvin İlinin toplam nüfusu 191.934’ tür.1990 yılındaki sayıma göre ise 212.833 idi.yani on yıllık sürede Artvin İlinde nüfus azalışına bakalım, 20.839 kişi azalmıştır.Türkiye’de nüfus artarken Artvin’de nüfus azalmaktadır. Artvin sürekli göç vermektedir. Gerçi dışarıya olan göçler 1997 yılından sonra yavaşlamıştır. Bunun da sebebi bu yıllarda Artvin’de devreye giren baraj inşaatların sağladığı istihdam olanağı olsa gerek. Baraj inşaatları bir süre sonra bittiğinde Artvin yeniden kaderine terk edilecektir.



Artvin Karadeniz Bölgesinin doğusunda doğa cenneti bir ilimiz. 4 mevsim yeşilliği ile deniziyle, ormanlarıyla, ırmaklarıyla yapılacak barajlarıyla daha da güzellenecek bir ilimiz. Ne yazık ki bu güzel ilimizde yaşayanlar bugün batıdaki metropol illere göç etmek istiyorlar. Artvin’in köylerini gezerseniz her evde yaşlı insanları görürsünüz. yada viraneye dönmüş konakları görürsünüz.

GÖÇÜN SEBEPLERİ

Artvin de eğitim imkanlarının az olması yükseköğrenim okumak isteyen gençlerin batıya göç etmelerine sebep olmaktadır. Beklide nüfus artışı ile birlikte köylerdeki arazilerin azalması, insanları tatmin edecek miktarda arazinin olmaması, ulaşım imkanlarının zorluğu, batıdaki metropollerde iş imkanlarının olması, hayat standartlarının batıda daha iyi durumda olması, sosyal aktivite açısından metropollerin tercih edilir olması barajların inşa edilmesi ile birlikte kamulaştırmalardan alınan paralardan dolayı batıya göçün artmasını sayabiliriz.

GÖÇÜN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILMALI

Artvin’den batıya olan göçlerin azalması için hatta göçlerin tersine olması için neler yapılabilir. Artvin’de istihdamın artmasında özellikle 5 alanda şansa sahip olduğuna inanıyorum Ticaret, turizm, tarım - hayvancılık ve yeraltı madenleri.
a) Yer altı madenleri konusunda Artvin İli genelinde kapsamlı araştırma yapılmalı doğaya zarar vermeyecek şekilde işletilme olanakları gözden geçirilebilir.
b) Ticaret ile ilgili olarak Artvin - Gürcistan ile sınır olması, Trabzon ‘ İran transit yolu üzerinde bulunması, Sarp Sınır kapısının olması, geçişlerin kolaylaştırılması ve sınırdaki bürokratik engellerin azaltılması ilimizde göçün önlenmesi için ticaretin en önemli etkenlerden birisi olduğunu göstermektedir.
c) Turizm .Artvin Turizm açısından yeterince gelişmemiştir. Sebep olarak yeterince tanıtımının yapılamamış olması, yeterli alt yapı ve konaklama imkanlarının olmayışı, metropollere uzaklığı, ulaşım imkanlarının zor olması vb. sebepleri sayabiliriz. Olumlu anlamda Artvin’de tarihi ve kültürel değerlerin varlığı, bozulmamış doğal güzelliklerin olması, son yıllarda artan doğa ve yayla turizmine olanak sağlayacak alanların çokluğu Artvin’in turizmden yeterli payı olmadığının bir göstergesidir.
d) Artvin de tarım arazilerinin azlığını sorun olarak kabul edebiliriz. Ancak son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan organik tarım Artvin de insanlar için istihdam olanakları sağlayabilir.
e) Karadeniz Bölgesini Doğu Anadolu Bölgesine bağlayan Hopa- Cankurtaran geçidine yapılması planlanan tünelin bir an evvel somut adımlar atılarak başlatılıp bitirilmesi gerekmektedir. İnşa edilecek tünelle yol 20-25 km. kısalacağı gibi kışın zor doğa koşullarında vatandaşların bu geçitte mahsur kalmaları önlenecektir. Bu projenin Artvin imiz için hayati önem taşıdığını ve 1960 lı yıllardan beri gelen her hükümet döneminde gündeme geldiğini fakat Trabzon ilinin siyasi ve bürokratik ağırlığından dolayı askıya alındığı aşikardır. Trabzon’un bu projeyi engellemesi ise; Karadeniz i doğu Anadolu’ya bağlayan ulaşımın Zigana geçidi bölgesinden sağlanmasını istemesinden kaynaklanmaktadır. Böylece Trabzon un ekonomik işlevselliği devam edecektir.Bu tünelin inşası ile birlikte ulaşım kolaylaşacak .Bu hem turizme pozitif yönde etki edecek hem de ilimize yatırımın önünü açacaktır.
Ayrıca ilimizin yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı devamlı göç vermesi hizmet sektörüne bağlı olarak Artvin Üniversitesinin kurulmasını zaruri kılmaktadır. Devlet, vatandaş ve özel sektör işbirliği ile sağlam bir altyapı ve donanımla beraber kurulacak uluslar arası standartlarda bir üniversite hatta uluslar arası bir üniversite ( ULUSLAR ARASI KAFKAS veya ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ) Artvin’in geleceğini pozitif yönde etkileyecek ve göçe engel olacaktır.
Artvin’den Batıya olan göçün önlenmesinde Artvinli olup da metropollerde yaşayan değerli işadamlarına ve karar alıcı siyasilerimize büyük görevler düşmektedir. Çünkü Artvin’ de sanayi yok denecek kadar azdır. Kamunun işlettiği orman ürünleri ağırlıklı fabrikalarda zamanla kapanmıştır
08haber.com-Yüksel KANTAR

Bu İçerik 11720 Kez Görüntülendi

Ekonomi Üye Listesi