Şavşat Duvar Gazetesi Ekonomi

Şavşat’ın Zor Yılı (Domuz Yılı)

Attila Şimşek

Şavşat’ın büyük bölümü hayvancılıkla geçimini temin etmektedir. Biz İstanbul’da yağmura hasret bir kış ve bahar geçirirken, Şavşat çok ağır bir kış ve yine çok geç gelen bir bahara zorluklarla ulaşmıştır. 2007 Çin Takvimi’nde domuz yılıdır. Halkımıza azap yılı haline geldi. Hayvancılık ana geçim kaynağı olan halkımız çok uzun ve çok ağır geçen 2007 kışında hayvanlarının besin ihtiyacını karşılamak için oldukça yoğun bir çaba harcamış olup bu durum bütçelerini ekonomik güçlerini sarsmıştır.

Bu ağır şartlara tarım politikası olmayan bir hükümet icraatı eklenince hayvancılık yapanların bu işi yapmamaları daha yararlı hale gelmektedir. Bu aslında Avrupa Birliği ne girmeyi düşündüğünü sanan hükümetin AB uyum paketine yönelik yanlış uygulamalarından biridir.

Hayvancılığı desteklemek ve üretimi teşvik edip üretimden satışlara destek olması gereken hükümet doğrudan gelir desteği altında sadaka yardımı yapmaktadır. Bu ise köylü açısından sadece nefes almaya yarayacak ekonomiye bir katkısı olmayacak uygulamadır. Atasözünü bilirsiniz ‘Haydan gelen huya gider’ Ben doğrudan gelir desteğinin Şavşat’lıya bir faydasının olacağını düşünmüyorum. Çünkü bunlar sürekli olmayan geçici çözümlerdir. Sürekli çözüm üretimi ve üretim sonrası satışlarda olacak destektir. Bu hem köylüye ürettiğinin bedelini almış olmanın hazzını ve motivasyonunu hem de ekonomiye katkıyı getirecektir.

Bu günlerin 2007 yılının sonuna kadar köylümüz açısından zor geçeceği görünmektedir. İthalattaki ucuzluk ve bu yıl maliyeti hayli yükselen yerli üretimin satış yapamaz hale gelmesine, seçim yılları olmasından dolayı ekonomi de belli bir yavaşlamanın olması köylümüz açısından 2007 nin çok zor geçeceği söylenebilir.

Ekonomik bir tarım ürünü olmayan ve geçmişi kapalı ekonomi olan yöremizde artık yeni arayışların olması gerekmektedir. Bu arayışlar için de seçeceğiniz Milletvekillerinin, Belediye Başkanlarının önemi ortaya çıkmaktadır. Onlar size projeyi getirecek insanlardır. Artık küçük aile ekonomisi modeli bitmiştir. Bu şehirler de de aynı köylerde de aynıdır. Küçükler ekonomik zorluklarla uğraşırken büyükler büyüklüklerine büyüklük katmaktadırlar.

O zaman yapılacak iş bellidir.. Birleşerek çok ses getirmek ve birleşmeden kaynaklanan büyüklüğe ulaşmak. Üretici birliği oluşturabilmeyi başarmak Şavşat’ın geleceği açısından önemlidir. Ulaşım imkanlarının kısıtlı olduğu yöremiz, gelecekte toprak satışlarından dolayı yabancıların turizm mekanı, bize ise "orda bir yer var uzakta o yer bizim yerimizdir’" şiirindeki hali kalacaktır.

Bu İçerik 567 Kez Görüntülendi

Ekonomi Üye Listesi