Şavşat Duvar Gazetesi Kültür ve Sanat

Adını Sitede Görmemek Dayanılmaz Olacak

Nurşen Kumaş

Daha ömrunun baharindaydi. Gencecikti umutlari da gencecikti. Bir canavar onun butun umutlarina son verdi. Bu canavarlar kac canlar yakti ve yakmaya devam edecek. Aysenur Şahan degerli insan, sevgili arkadasim. Paylasimimiz site araciligiyla olmustu. Ayni topragin insaniydik, samimi yurekten olunca insan yuzunu gormesede ayni sevda etrafinda kolayca yurek dostlugu kuruyor. Sitenin demirbasi gibiydi. Seviyeli, olculu kaliteli, buyukle buyuk, kucukle kucuktu. Gercekten yuregi kocaman bir Savsat, memleket asigi bir insandi. Canavar nasil kiydi ona. O daha ona benzer Aysenurlar yetistirecekti, onun gibi memleket sevdalisi. O daha bize cok sozler soyleyecekti, guzel siirler yazacakti, yazilar yazacakti. Senin o guzel yazilarindan, sevgi dolu yureginden, siirlerinden biz bir kere daha Savsati yeniden taniyip sevecektik. Sevgili arkadasim yazin, yazdigin siirde bugunlerimi gorupte mi vuslattan bahsettin. Asagiya senin siirini ekleyecem simdi bilki, senin gidisinle Sihiya Suloban degil butun yurekler yandi. Siteye girerken artik seni o alismis AYSENUR SAHAN ismini gormemek cok aci gelecek. Sahip oldugun guzel kalbinle cennette olacagini biliyorum. Mekanin cennet olsun arkadasim. Burdan sana kendi adima soz veriyorum senin Savsat sevdami kendi Savsat sevdama ekleyecem. Uzaklardan bizi izleyecegini biliyorum, bedenen olmasada ruhunla yine bizim yanimizda olacagina inaniyorum. Ruhun sad olsun arkadasim. seni asla unutmayacagiz hemde hic.

Yıllar sonra bir gün olsun güldüler
’Hoş geldin” deyip lisanı hal ile hatır sordular
"Bizi bırakıp da ne olur gitme" dediler
Gönlüm kan ağlarken yürek perişan

Gün akşama vardı veda zamanı
Zalim gurbet vermez bize amanı
Kim bilir ne vakte vuslat zamanı
Geçmişe elveda diyen Ayşe’m perişan.

Yukardaki iki dortluk Aysenurun yazin memlekette yazdigi siirin iki dortlugudur.

Ben internette trafik kazalariyla ilgili bilancolara goz attim. Buldugum bilgiler cok icler acisi sizlerlede paylasmak istiyorum.

Trafik kazaları ülkemizde olduğu kadar, hemen her ülkenin gündeminde olan ve hemen her ülke ekonomisinde ağırlığı olan bir konudur. Gelişmiş ülkelerdeki kazalar incelenirken verilecek rakamlar 2002 yılı verileri olup, 100.000 araca düşen ölü ve yaralı dağılımını içermektedir. Bu bağlamda Almanya’da 100.000 araca düşen ölü 13, yaralı 88’dir. İsveç’te bu oran 12’ye 537’dir. Japonya’da 11’e 1295’tir. Norveç’te 100.000 araca düşen ölü 12, yaralı 445’tir. Son olarak Hollanda’da ölü 12 yaralı ise 498’dir. Türkiye’de incelenirken 100.000 araç başına ölü ve yaralı verileri 2002 yılında 44 ölü ve 1221 yaralıdır. Bu verilen ışığında Türkiye 100.000 araçta 44 ölüm vakasıyla Avrupa lideri, 1221 yaralı ile ikinci sıradadır. Sadece 2002 yılında Türkiye’de 407.103 kaza meydana gelmiş olup, bu kazalar sonucunda 2900 kişi yaşamını yitirmiş 94.225 kişi yaralanmistir.

Trafik kazaları sonucu yaşamını yitiren her fert ülkenin hem bu günü, hem de geleceği için çok önemli bir değerdir. Bu nedenle bazı gelişmiş ülkeler güvenlik vizyonları geliştirmişlerdir. Bu vizyon Danimarka için ‘Her kaza çok fazladır”, Hollanda için ‘Sürdürülebilir güvenlik” ve İsveç için ‘Sıfır Vizyonu”dur.

Trafik kazaları ile eğitim arasında da yakın ilişki vardır. Burada ülke ekonomilerinin eğitime ayırdığı pay önemlidir. Bu ülkelerdeki okullaşma oranları incelendiğinde; ilk, orta, yükseköğrenimin tamamında gayrısafi olarak okullaşma oranı İsveç’te %100, Hollanda’da % 97, Almanya’da % 88’dir. Eğitim düzeylerine göre eğitimdeki cari kamu harcamaları incelendiğinde okul öncesi eğitime İsveç ve Hollanda 1996 rakamlarıyla % 7.3 pay ayırmıştır.

Kaza riskini azaltan veya arttıran diğer etkenlerden birisi de otoyol uzunlukları ve alternatif ulaşım imkanlarıdır. Bu bağlamda Almanya’nın otoyol uzunluğu 11.427 Hollanda’nın ise 2208 km.dir. Hollanda’da otoyol uzunluğu Türkiye’nin 1.28 katıdır.

Gelişmiş ülkelerde yük ve yolcu taşımacılığı çok büyük oranlarda demiryolu taşımacılığı ile yapılmaktadır. Bu durumda bu ülkeler yollardaki trafik debisini azaltarak kaza risk oluşumunu düşürmektedir.

Gelişmiş ülkeler eğitim faaliyeti ve bunlara ilave teknik yardımla belirli bir vizyon ışığında kaybedilmiş fon anlamına gelen trafik kazalarını alt sınırlara indirebilmektedirler.

Türkiye ekonomisinin trafik kazaları sonucunda uğradığı yıllık zararın Marmara depreminden daha büyük olduğu tahmin edilmektedir. Dünyanın 9 büyük projesi arasında 8. Sırada bulunan GAP’ın maliyetinin 1/3’üne yakın bir payı alıp götüren trafik canavarının durdurulması halinde binlerce insanımıza iş, binlerce km. yol ve yüzlerce okul ve hastane yapılabilecektir. Sadece 1990 yılında meydana gelen kazalarda ortaya çıkan maddi kayıpla 681.473 kaloriferli konut yapılabilmektedir. Son 15 yılda trafik kazalarında bir yakınının kaybı ya da sakat kalmasıyla yaklaşık 8 milyon kişi etkilenmiştir. Türkiye ekonomisinde 13 katrilyon 700 trilyon liralık maddi kayıp meydana gelmiştir.

Bu istatistik bilgilere bakarakta goruyoruz ki maddi manevi telafisi olmayan kayiplar cok fazla. Omrunun baharinda yarim kalan umutlariyla bir yasam sona erdi, su canavarlari durduralim artik. Trafik kurallarina uyalim, birbirimize daha hosgoruluolalim. iki yildir Avrupadayim samimiyetle ifade ediyorum iki kez korna sesi duydum. Trafik cezalari cok agir ve tikir tikir isliyor. sonucunda da yurekler bizim yureklerimiz kadar fazla yanmiyor.

Nurşen Kumaş

Bu İçerik 2891 Kez Görüntülendi

Kültür ve Sanat Üye Listesi