Şavşat Duvar Gazetesi Kültür ve Sanat

Yöremizde Düğün

İrfan Yalduz

Yöremiz de eski evlilikler görücü usulü ile yapılırdı. Bu görücü usulu evlilikte kız isteme, nişan ve düğün şu şekilde olurdu: Oğlan tarafı beğendiği kızın evine elçi gider veya oranın ileri gelen, saygın kişilerinden birini elçi olarak gönderir. Kız istemeye Cuma akşamları gidilir.

Elçi, kızı babasından Allah'ın emri peygamberin kavli ile ister. Kız tarafı bu evliliğe razı ise elçiye, "Bir düşünelim. Danışacak, soracak yerlerimiz var." diyerek mühlet ister. Eğer kızını vermeyecekse nazik bir dille "Bir daha bu adla bu kapıya gelmeyin" der. Kız tarafı düşünelim demiş ise elçi bir hafta sonra Cuma akşamı tekrar giderler. Bu gidişinde de kesin bir cevap alamazsa ertesi hafta tekrar elçi gider.

Kız tarafı bu evliliğe olur dediği zaman nişan günü kararlaştırılır. Nişanın hangi tarihte yapılacağına kız tarafı karar verir. Eskiden nişan törenleri kapalı olarak yapılırdı. Kapalı nişanda kız evinde erkekler yalnızca şerbet içerler. Şerbeti kız tarafından bir erkek çocuk dağıtır. Şerbetler içildikten sonra kayınpeder olacak kişi şerbeti dağıtan kişinin şerbet tepsisine bahşiş koyar. Sonra erkek evinde yemekler yenir. Daha sonra erkeğin babasını kutlarlar. Önceden kız ve erkek tarafı "beh takımı" hazırlarlar. Şimdi buna "nişan takımı" deniyor. Beh takımı bavullara konur. Erkek tarafının kız tarafına vereceği beh takımında ; yüzük, küpe, bilezik veya altın, saat, çorap, iç çamaşırı, ayakkabı, şeker, kolonya; kız tarafının erkek tarafına vereceği beh takımında ise yüzük, saat, gömlek, havlu, şeker, kolonya vardır. Taraflar bu takımları nişanda birbirlerine verirler. Açık nişan olduğu zaman takılar salonda takılır. Geline kayınvalidesi, kayınpederi ve eşi bilezik takarlar. Nişan elbisesi giydirirler. Yaş pasta ve çeşitli pastalar hazırlanarak gelen misafirlere ikram edilir. Bu arada erkek tarafından gelenler kıza para takarlar. Beh takımı ile birlikte baklava ve şekeri gönderilir, sonra da yoklama (sınama) yapılır. Yoklamada, erkek tarafından olan genç kızlar ve bayanlar kız tarafına gelini görmeye giderler, çeşitli hediyeler götürürler. Yoklamayı götüren kişi başında götürür ve bahşiş alır. Giden kişiler tef çalarak ve türküler söyleyerek oynarlar. Açık nişanda damat ve geline sürme yapılır. Önce erkek tarafı kız tarafına gelin görmeye giderler ve çeşitli hediyeler götürürler. Kız tarafının yaptığı yemek ve tatlılar ikram edilir. Erkek evinden kız evine kayınpeder olacak kişi gider, düğün tarihini belirlerler. Ve hazırlıklara başlanır. Kız tarafı kızın çeyizini hazırlar. Çeyizler yıkanır, ütülenir, bohçalara konur. Kızın yakınları gelirler çeyizi götürürler, yardım ederler, bohçalar sandığa yerleştirilir. Sandık ve bazı eşyalar düğünden birkaç gün önce erkek evine gönderilir. Eşyalarla birlikte birkaç kişi de gider. Eşyaları sererler ve bahşiş alırlar. Bir taraftan da erkek evinde yemek hazırlıklarına başlanır. Erkek evinde koç veya koyun kesilir, yapılan yemekler gelenlere ikram edilir.

Düğünden bir gece önce kız evinde kına gecesi yapılır.

İrfan Yalduz

Bu İçerik 5620 Kez Görüntülendi

Kültür ve Sanat Üye Listesi