Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Erkeklerde osteoporoz,kırılma riski

Ayşenur Şahan

Bir anne, bir eş, bir kardeş veya bir evlat olarak sizlerin sağlığı bizim için çok önemli...

Bu konuda bakın Prof.Dr.Yeşim Gökçe Uysal ne diyor:

Dünyada erkeklerin üçte biri yaşamları boyunca osteoporoza bağlı kırık riski taşıyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, osteoporoza bağlı tüm omurga kırıklarının yüzde 14'ünün ve tüm kalça kırıklarının yüzde 34'ünün erkeklerde görüldüğünü söyledi.

ABD'de Ulusal Osteoporoz Enstitüsü'nün raporlarına göre, erkeklerin üçte birinin yaşamları boyunca osteoporoza bağlı kırık riski taşıdıklarını belirten Kutsal, ''ABD'de 2 milyonun üzerinde osteoporozlu erkek mevcut ve 3.1 milyon erkek osteoporoz açısından risk altında. Ülkede her yıl 80 bin erkekte kalça kırığı görülüyor ve bunların üçte biri ilk yıl içinde yaşamını kaybediyor'' dedi.

Kutsal, erkeklerde hastalığın görülme nedenlerini şöyle sıraladı: ''Kalıtım, yaşlılık, ince vücut yapısı, hareketsiz yaşam biçimi, seks hormonlarının yetersizliği, alkol kullanımı, kortizon-tiroid-sara gibi hastalıklar için kullanılan bazı ilaçlar, uzun süren hastalığa veya sakatlığa bağlı olarak hareketsiz kalmak, diyette düşük kalsiyum alımı, sigara kullanımı, mide veya bağırsak ameliyatı geçirmiş olmak, ailede osteoporotik kırık geçiren kişilerin olması, uzun süre fazla miktarda sodyum-kafein-protein ve fosfor almak.''

Korunma ve tedavide öncelikle kemik yoğunluğunun arttırılmasının amaçlandığını ifade eden Kutsal, çocukluktan itibaren yeterli kalsiyum alınmasını ve 55-60 yaş sonrasında D vitamini takviyesi yapılmasını önerdi.

Kutsal, yetişkin dönemde kemik kaybının yavaşlatılması için egzersizin çok önemli olduğunu belirterek, ''Düşme riskini azaltmak için de tedbirli olunmalı. Germe, kuvvetlendirme ve aerobik egzersizler düzenli olarak yapılmalı'' diye konuştu.

DERLEYEN: Ayşenur şahan

Bu İçerik 527 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi