Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Hastalıklara Karşı Bağışıklık Kazanmak

Ayşenur Şahan

Geleceğimiz ÇOCUKLARIMIZ. Bunun içinde özellikle bu kış günlerinde daha çok hasta ve olma ihtimali yüksek olan minik yavrularımız... Her anne baba, yavrusunun sağlıklı olmasnı , iyi yetişmesini ve güzel bir geleceği olması için çabalar durur.

Biz her ne kadar çaba göstersek de bazı mikroplar bizim çabalarımızı boşa çıkarabiliyor.Temiz bir ortam sağlarız her şeyin en iyisini en sağlıklısını yedirmeye uğraşırız ama çocuk bir türlü hastalıktan kurtulamaz. Bırakalım çocuklar mikroplarla tanışsın.

Hiç düşündük mü acaba köy çocukları neden daha sağlıklı yada köyde bile, elbebek gül bebek büyütülen çocuklardan , ne bulursa yiyen, ne bulursa giyen çocuklar daha sağlıklı. Evet ben köy çocuğuyum ve kette büyüyen nice insandan daha sağlıklıyım. Çünkü ben çocukken o küçük varlıklarla tanışıp bağışıklık kazandım.

Benim bu yazımı destekleyen Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta bakın ne diyor.

’ ALLERJİK HASTALIKLARIN NEDENİ TEMİZLİK Mİ?

Dünyanın bütün ülkelerinde her geçen gün artan astım, saman nezlesi, egzama… gibi hastalıkların ‘’aşırı temizlik ve titizlikten’’ kaynaklanabileceği ileri sürülüyor. ’Hijyen teorisi’’ olarak bilinen görüşe göre, bu durumdan bebeklerin hayatlarının ilk döneminde çok temiz ortamlarda büyütülmeleri ve mikroplarla çok az karşılaşmaları sorumlu tutuluyor. Çünkü, özellikle yaşamın ilk yıllarında geçirilen enfeksiyonlar çocuğun ateşlenmesine, öksürmesine neden olsa da, onu rahatsız etse de, faydaları da var. Çocuğun bağışıklık sistemi bu enfeksiyonlar sayesinde virüslerle, bakterilerle savaşmayı öğreniyor ve güçleniyor.

Buna karşılık bebek çok fazla mikropla karşılaşmıyor ise, bağışıklık sistemi güçlenemiyor ve ‘boş kalmış, işi gücü olamayan kişiler’’ gibi ‘’Acaba ben ne yapsam’’ diye şaşkınlığa düşüyor. O da bu sefer tutuyor, karşılaştığı toz, tüy, polen, küf… gibi maddelere mikropmuş gibi davranıyor, onlara karşı hak etmedikleri aşırı tepkiler gösteriyor ve işte bunun sonucunda da alerjik hastalıklar ortaya çıkıyor.” Ve devam ediyor doktorumuz. ’Gerçekten de bu hijyen, yani temizlik teorisini doğrulayan pek çok kanıt var. Meselâ, astım ve diğer alerjik hastalıklar kalabalık ailelerin çocuklarında daha az görülüyor. Çünkü, çok kardeşi olan, kalabalık bir ailede büyüyen bebekler daha çok mikrop alıyor ve daha fazla enfeksiyon geçiriyorlar. Aynı şekilde, doğduğu günden itibaren evinde kedi, köpek… gibi hayvan beslenen çocuklarda da alerjik hastalıkların görülme oranı daha az, zira bebek evdeki hayvanlarda bulunan bakterilerle karşılaşıyor. Araştırmalar, gene aynı nedenle erken yaşta kreşe gönderilen çocuklarda da, köy ve çiftliklerde büyüyen çocuklarda da alerjik hastalıkların daha seyrek rastlandığını gösteriyor.

Buna karşılık, büyük şehirlerde doğan ve apartman dairelerinde ‘’el-bebek gül-bebek’’ sarılıp sarmalanarak, odası her gün silinip süpürülerek, yatak takımları, çarşafı haftada bir değiştirilerek, sık sık yıkanarak bin bir ihtimamla ‘’tertemiz’’ bir ortamda büyütülen çocuklar ise alerjik hastalıkların pençesine kolayca düşüveriyor. Çünkü, bu çocukların ne kardeşleri var, ne de onları öpüp koklayan ve bu sırada taşıdıkları mikropları onlara bulaştıran akrabaları veya diğer misafirleri. Üstelik bu yavrular kızamığa, boğmacaya, çocuk felcine, hepatite karşı aşılanıyor. Azıcık ateşleri çıksa, biraz burunları aksa, boğazları kızarsa hemen antibiyotikler veriliyor.

Böyle ‘’tertemiz’’ ortamlarda büyüyen çocukların bağışıklık sistemleri mikroplarla karşılaşmadıkları için kendine, savaşacak yapay düşmanlar arıyor. Tutuyor, evdeki tozlara, küflere, polenlere mikropmuş gibi davranıyor, onlara anormal tepkiler gösteriyor, onları yok etmeye çabalıyor. İşte, bağışıklık sisteminin aslında kimseye zararı olmayan bir takım maddelere karşı gösterdikleri olmaması gereken abartılı tepkiler karşımıza alerjik hastalıklar olarak çıkıyor.”

Çocuklarımızın sağlığına ve geleceğine özen gösterdiğimiz gibi ki onun en iyi yetişmesi için elimizden geleni yaparız.Kısa bir hayat için değil, sonu olmayan bir hayat içinde onlara gereken ihtimamı göstermemiz ve neler yaptığına yada ne yapmadığına dikkat etmemiz gerek.

Bu İçerik 275 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi