Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

İki Gözüm, En Kıymetli Varlığım..

Ayşenur Şahan

Dünyayı, bir çok güzelliği görmemize sebep olan iki penceremiz.Duyu organlarımızdan biri. Gözlerimiz!!! Onlara çok iyi bakmamız gerekirken bakın dikkatsizlik bize neye mal oluyor. Sonsuz karanlık. Allah esirgesin ve dikkat!!!

Uzun süreli bilgisayar ekranına bakma ve klimalı ortamlarda bulunmanın göz kuruluğuna sebep olduğu belirtildi.

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Orhan Öztürk, şiddetli göz kuruluklarının gözün, kornea tabakasında hasara bağlı ileri derecede görme kayıplarına sebep olacağını söyledi. Günümüzde teknolojinin artmasıyla gözlerde karşılaşılan sorunlardan bir tanesinin de göz kuruluğu olduğuna dikkat çeken Dr. Öztürk, "Özellikle uzun süre bilgisayar karşısında çalışan veya klimalı ortamda bulunan kişilerde sıkça göz kuruluğu meydana gelmektedir. Göz kuruluğunda, gözlerde kanama, kızarma, batma ya da göz kuruluğu tahminin aksine göz yaşarması şikayetleri olmaktadır. Günümüzde kullanılan ilaçlarla bu şikayetleri hafifletmek veya önlemek mümkündür. Gözyaşı, gözün kornea denilen düzeyinin devamlı kaygan ve nemli tutmasını sağlar. Böylece hem görme kalitesi artar hem de gözyaşı içerdiği doğal antibiyotik ve lizozomil enzimler sayesinde enfeksiyonlara dayanıklılık sağlanır. Gözyaşı oluşturan bileşenlerin yeterli miktarda üretilmemesi yada bir bileşenin eksik olması göz kuruluğuna neden olur" dedi.

"Bu hastalarda, gözlerde sürekli yanma, gözün içinde kum varmış hissi, batma, kaşınma şişme ve kızarma olur" diyen Dr. Öztürk, "Gözyaşı yüzeyi bozulduğunda enfeksiyona meyil artar. Şiddetli göz kuruluklarında korneada hasara bağlı ileri derecede görme kayıpları bile olur. Yüksek yerler, güneşli, rüzgarlı havalar, ısıtıcı ve klimalar, gözyaşının buharlaşmasını artırıp göz yüzeyini kurutur. Göz yaşının göz yüzeyine yayılması göz kırpma ile sağlanır. Dikkat gerektiren ve göz kırpmanın azaldığı bilgisayar kullanımı, televizyon izleme, kitap okuma gibi işlerde gözyaşı miktarını azaltarak kuruluk septomlarına yol açar. Bunun yanında yaşlanmayla beraber gözyaşı üretimi de azalır. Katarak, lens kullanımı, kalp ve ülser ilaçları göz kuruluğuna yol açabilir. Tedavide suni gözyaşı damlaları ve lefleri en sık kullanılan ilaçlardır" şeklinde konuştu.

Gözlerimiz çok önemli! Dünyayı verseler birini vermeyeceğimiz gözümüz, hassasiyet göstermediğimiz takdir de kaybetmemiz kaçınılmaz olur. Biraz daha dikkat, diyerek herkese sağlıklı ve mutluluk dolu bir gelecek temenni ediyorum.

Derleyen : Ayşenur ŞAHAN/10.04.2006

Bu İçerik 593 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi