Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam
Kanser Çeşitler ve korunma Yolları
Başta Kazım Koyuncu olmak üzere yoremizin bir çok insanını genç yaşlarda kansere kurban verdik. Özellikle çernobil faciasının etkilerini şimdi daha yakından hissetmekteyiz. Onun için bu hastalığı iyi tanıyıp, bu hastalığa karşı gerekli önlemleri alırsak belirtilerinin neler olduğunu öğrenirsek bu belirtiler ışığında zamanında doktora başvurursak bu hastalığa yakalanma riskinide azaltmış oluruz.
Kanser çeşitleri ve belirtileri:
1-MEME KANSERİ :Meme de herhangi bir sertlik,kitle, meme uçlarından gelen akıntı ve kan bu kanserin belli başlı belirtileridir.Meme kanseri genellikle 50 yaştan sonra hiç çocuğu olmamış ilk çocuklarını 30 yaşından sonra doğuran hiç emzirmemiş ideal kilolarının yüzde kırk üzerinde olan kadınlar ile cinsel olgunluğa gecikmiş olarak gelen,veya gecikmiş menapozu olan kadınlarda menapoz öncesinde görülebilir.Her kadın göğüslerini ayda bir defa eliyle muayene etmelidir. 20 ile 40 yaş arası kadınların her üç yılda bir göğüslerini bir hekime muayene ettirmelidir.50 yaşından sonra mamografi çektirmeli. ailede meme kanseri varsa bu işlem rutin olarak yinelenmelidir.
2-MİDE KANSERİ: Sıklıkla görülen hazımsızlık,iştahsızlık,mide şişkinliği,kusma yorgunluk halsizlik,siyah dışkı veya dışkıda görülen kan aşırı kilo kaybı başlıca belirtileridir.Bu tür sorunlarla karşı karşıya kalan kişiler en kısa zamanda bir hekime başvurmalıdır.Çift kontrastlı boryumlu mide grafisi ve gastroskofi,en duyarlı ve özgün tanı yöntemidir.Fazla tuzlu beslenme mide kanserini artırırken,bol taze sebze meyve ile C vitamini içeren besinlerin alınması riski azaltır.
3- TESTİS KANSERİ : Testislerde herhangi bir kitle veya boyutlarında değişiklik ile bölgesel ağrı,hassasiyet hastalığın belirtileri arasındadır.Yaşlı erkeklerden daha çok genç erkeklerde ortaya çıkar.Normal yerine inmemiş testisler risk taşır.İlk gençlik yıllarında başlayarak tüm yaştaki erkekler her ay testislerini muayene etmelidirler.
4- KALIN BAĞIRSAK KANSERİ: Hastalığın belirtileri herhangi bir (makattan gelen kanama) kanama veya dışkılama alışkanlıklarında uzun önemli değişiklik olarak ifade ediliyor.Aile üyelerinden birinde geçmişte kanser veya kronik ülserleşmiş kolit olması risk faktörlerindendir.40 yaşın üzerinde olan kadın ve erkeklerin her yıl dijital rektal muayeneden geçmesi 50 yaşın üzerinde olanların ise en azından iki yılda bir defa sigmoidoskop ile kolon içi muayenesi yaptırması gerekmektedir.Fazla yağlı yüksek proteinli fazla miktarda et tüketen,alkol kullanan yetersiz kalsiyum D vitamini alan az hareket eden ve sigara kullananlarda kalın bağırsak riski her zaman vardır.
5- AKCİĞER KANSERİ: Rahatsız eden bir öksürük,öksürürken kan gelmesi akciğer iltihabı veya bronşit nöbetleri göğüste ağrı bu kanserin belirtilerindendir.Sigara özellikle astbest olmak üzere çevre kirletici maddelere maruz kalmak akciğer kanseri için risk taşımaktadır.40 yaşın üzerinde olan herkesin bir ğöğüs röntgeni çektirmesi gerekir.Sigara içmemek içilen yerlerden uzak durmak yerinde olacaktır.
6- KARACİĞER KANSERİ: Hepatit B,hepatit C,alkol kullanımı siroz hastalığı karaciğerin kendinden çıkan kanseri görülme olasılığını artırır.Alkol kullanımının azaltılması hepatit B’ye karşı aşılanma ile risk azaltılabilir.
7- RAHİM KANSERİ: Anormal vajinal kanamaları bu hastalığın belirtileridir.cinsel bölgelerde kabarcıklar oluşturan deri iltihapları veya genital siğil enfeksiyonları ,ergenlik çağına geldikten kısa bir süre sonra cinsel ilişkiye girme veya birden çok cinsel ilişki partnerinin olması 18 yaşına gelen kadınlar ile seksüel olarak aktif olanların her yıl Pap testi yaptırması ve pelvik muayeneden geçmesi gerekir.
8- İDRAR YOLU MESANE KANSERİ: 50 Yaşın üzerinde olan erkeklerde çok fazla sigara içenlerde geçmişte kronik idrar yolu enfeksiyonlarından rahatsız olanlarda daha fazla görülen hastalık idrarda kan,sırt ağrısı,kilo ve iştah kaybı,sürekli ateş,ve kansızlık belirtileri bu kanserin habercisidir.
9- AĞIZ KANSERİ: Genellikle 45 yaşın üzerindeki erkeklerde ,aşırı sigara içenlerde fazla alkol kullananlarda daha fazla görülen ağız kanseri ağzın renginde her hangi bir değişiklik,ağızda iyileşmeyen yaraların oluşması durumunda bir hekime başvurulmalıdır.
10-GIRTLAK KANSERİ:Aşırı sigara ve alkol tüketiminin neden olduğu gırtlak kanseri boğuk ses, ses kısıklığı,yutma zorluğu acı hissetme,boyunda şişme gibi belirtiler gösterir.60 yaş civarındakilerde fazla görülür.Görülen belirtiler bir iki hafta içerisinde geçmese hemen bir doktora başvurulmalıdır.
11-PROSTAT KANSERİ: İdrara çıkmada zorluk,sırtın alt kısmında sürekli ağrı,pelvis veya kasıkların üst kısmında sürekli ağrı,idrarda kan gelmesi gibi belirtileri vardır.70 yaşın üzerindeki erkelerde sık görülür.40 yaşından sonra periyodik tıbbi muayene ile parmakla rektal muayene yaptırmakta gereklidir.
12- CİLT KANSERİ: BU kanser genellikle ultraviyole ışınlar nedeniyle olmaktadır. Korun mak için aşırı sıcaklardan uzak durmak,çeşitli giysilerle korunmak gerekmektedir.Cilteki benlere dikkat etmeli herhangi bir büyüme ciltten kabarıklık renkte koyulaşma veya sınırlarında düzensizlik fark edildiğinde beklemeden bir uzman doktora başvurulmalıdır.
Herkese sağlıklı günler dileğiyle
Kaynak:Cumhuriyet yayınları
Bu İçerik 900 Kez Görüntülendi